Birce Yıldız'ın 'Arayış' Sergisi

Ressam Birce Yıldız’ın sonsuz bir mekânda hareket halindeki enerjiden cisimleşmeye dönen bir serüveni; bir “Arayış”ı resmettiği sergisi “Arayış” Bayındır Kavaklıdere Hastanesi ve Şeli Art Project işbirliğiyle 10 Temmuz-6 Ekim tarihleri arasında Ankaralı sanatseverlerin ziyaretine açılıyor.

Birce Yıldız, Soyut Ekspresyonist olarak tanımlanabilen çalışmalarında; evrenin oluşumu, düzeni, yapısı gibi kavramları irdeliyor ve etrafımızda gördüğümüz maddeler dünyası ile tinsel boyut arasındaki ilişkiyi araştırıyor. Ressam, çevremizde gördüğümüz tüm formların özde akışkan ve değişken enerji yumaklarından oluştuğunu, sürekli hareket halinde olduğunu ve tinsel bir düzenin yansımaları olduğunu düşünüyor ve resmediyor.

Ressam Yıldız “Evren sürekli oluşum halindedir. Mekânın, nesnelerin, zamanın, tinin birlikte vuku bulduğu bir gerçeklik yaratır bizlere. Ve bizler, evrenin sadece anlık yansımalarını yaşarız. Etrafımızda gördüğümüz her şey bizim şu anki gerçekliğimizi yaratır. Sürekli bir döngü içinde tekrar dağılır ve biçimlenir” diyor ve “Enerji parçalarının havada hızla hareket ve akış halinde olduğunu, hatta dalgalandığını hayal ediyorum. Enerjinin belli bir hareketle dönerek formlara, cisimlere, maddeye, suya, havaya dönüştüğünü düşünüyorum ve resimlerimde de bu hareketleri yakalamaya, biçimlendirmeye çalışıyorum. Sanki hareketin anlık bir görüntüsünü yakalıyorum ve donduruyorum” şeklinde sözleriyle resimlerinin ilham kaynağını betimliyor.

Maddenin özü, Hareket, Değişkenlik, Akışkanlık, Oluşum, Evren, Düzeninin Oluşumu, Doğada Tekrarlanan Formlar, Döngü gibi kavramlar Birce Yıldız’ın resimlerinin genel problematiğini oluşturuyor. 2008 yılında Ziraat Bankası Tünel Sanat Galerisi’ndeki kişisel sergisiyle başlayan “Evren Üzerine Doğaçlamalar” serisi, 2010 yılında “Mistik Doğaçlamalar” adını verdiği sergisinde şekillenerek, “Arayış” temasını verdiği yeni kişisel sergisiyle ve yeni yorumlarla olgunlaşıyor.

Birce Yıldız hakkında
Birce Yıldız, 1979 yılında İstanbul’da doğdu. 1998 yılında İtalyan Lisesi’nden mezun oldu. Aynı yıl Kocaeli Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü’ne girdi. 2003 yılında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Resim Bölümü’nde Yüksek Lisans programına girdi. 2006’da “Soyut Resmin Düşünsel Dayanakları” adlı tez çalışması ile mezun oldu. Halen resim çalışmalarına İstanbul’da kendi atölyesinde devam ediyor. Yurtiçi ve yurt dışında çeşitli koleksiyonlarda çalışmaları bulunuyor.

Kişisel sergiler
2015 “Arayış”, Niş Art Gallery, İstanbul
2011 "Mistik Doğaçlamalar", Gama Gallery, İstanbul
2009 Five Boutique Hotel Sanat Galerisi, İstanbul