Bayındır, COVID-19 tanısında yapay zeka uygulamasını hayata geçirdi

‘Sağlık için Üretenler’de Türkiye İş Bankası iştirakleri arasında yer alan Bayındır Hastanesi sektörünün önemli oyuncuları arasında yer alıyor. ‘COVID-19 Tanısında Yapay Zekâ Temelli Karar Destek Sistemi’ uygulamasını hayata geçiren hastane, kendi sağlık sisteminde verimliliği ve katma değeri artıracak yatırımları göz ardı etmiyor.

Türkiye’yi ve dünyayı etkisi altına alan COVID-19 salgınında hastaneler, tele-sağlık ve yapay zeka uygulamalarına yönelik yatırımlara ağırlık vermiş durumda. Bayındır Sağlık Grubu Genel Müdürü Sezai Sevgin,  hayata geçirdikleri tele-sağlık uygulamaları ve online doktor görüşmeleri kapsamında, hastalara istedikleri her yerden doktorlarıyla görüşme fırsatı sunduklarına işaret ederek, “Bayındır Sağlık Grubu ve Softtech’in iş birliği ile geliştirilen ‘COVID-19 Tanısında Yapay Zekâ Temelli Karar Destek Sistemi’ uygulaması ile doktorların, akciğer BT incelemelerinde dikkat edilmesi gereken görüntülere odaklanarak, hızlı karar vermelerine yardımcı olmasını hedefliyoruz. Sistem, BT tetkikindeki yüzlerce görüntü içinde hastalık tutulumu olanları kısa sürede tanıyabiliyor. Bu yolla COVID-19’a bağlı akciğer tutulumu olan hastaların yüzde 92’sini başarılı şekilde tespit edebiliyor” bilgisini verdi.

COVID-19 salgınına yönelik alınması gereken önlemlere ve sağlık çalışanlarının büyük bir özveri ve fedakarlıkla yoğun olarak çalıştığına vurgu yapan Sevgin, “Hastanelerimize, Tıp Merkezimize ve Diş Kliniklerimize başvuran ve tedavileri devam eden hastalarımızın güvenilir sağlık hizmetini olumsuz şartlardan etkilenmeden alabilmesine ve hasta, hasta yakınları, çalışan ve ailelerinin güvenliğine yönelik Dünya Sağlık Örgütü ve T.C. Sağlık Bakanlığı'nın açıklamaları, ulusal, uluslararası uygulamalar ve prosedürler, Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Görüşleri, Enfeksiyon Kontrol ve Önleme Komitemiz kararları, T.C. Sağlık Bakanlığı kalite standartları, Joint Commission International kriterleri kapsamında ve değerli enfeksiyon uzmanlarımızın bilgi ve tecrübelerinden yararlanılarak çalışmalar ve planlamalar yapmaktayız.” dedi.

Minimal invaziv teknikleriyle kapalı cerrahi yöntemlerde tıp teknolojisinin avantajlarından yararlandıklarını bildiren Sevgin şunları söyledi: “Ekiplerimiz bu alanda gerekli donanıma sahip. Genel cerrahiden ürolojiye, ortopediden girişimsel radyolojiye, plastik cerrahiden jinekolojiye, göğüs hastalıklarından kulak burun boğaza, gastroenterolojiden ağrı işlemlerine kadar pek çok alanda, açık ameliyat yerine uygulanan kapalı cerrahi yöntemler sayesinde, hastalar kısa süre içinde normal hayatlarına geri dönebiliyor. TAVI, endoskopik bel fıtığı tedavisi, ablasyon, mitraclip, kohlear implant, EVAR & TEVAR, renal arter sempatik denervasyon, intratümoral kemoterapi gibi özellikli tedavileri hastalarımızla buluşturuyoruz.”

10 farklı lokasyonda hizmet veriyor
Bayındır Sağlık Grubu olarak, 1992 yılında ülkemiz sağlık standartlarını yükseltmeye kendilerini adayarak yola çıktıklarını ifade eden Sezai Sevgin, “Türkiye İş Bankası iştiraki olarak, en önemli hedeflerimizden ve önceliklerimizden biri, tıbbi etik ve kaliteden ödün vermeden, hasta odaklı güvenilir sağlık hizmetini kanıta dayalı tıbbın gerektirdiği en son bilgi ve teknolojiyi kullanarak sunmaktır. Gelişmeleri göz önüne almayan, kendini güncellemeyen hiçbir insan, hiçbir bir kurum ilerleyemez, geleceğe ümitle bakamaz. Biz de bu bakış açısıyla, hastalarımıza mükemmel sağlık hizmeti sunmak için durmadan, yorulmadan gelişmeleri takip ederek çalışıyoruz. Sağlık alanındaki yeni uygulamaları ve tıp teknolojisindeki son gelişmeleri yakından takip edip, hasta sağlığını ve konforunu en üst seviyede tutmak için çabalıyoruz. Stratejik hedeflerimiz ve önceliklerimiz kapsamında, içselleştirilmiş, gönüllü ve samimi çalışma tarzımızla misafirlerimiz olarak gördüğümüz hastalarımıza en iyi deneyimi yaşatma anlayışımız yer alıyor.” ifadelerini kullandı.

Bayındır Sağlık Grubu olarak olarak  üç farklı şehir ve 10 farklı lokasyonda faaliyet gösterdiklerini belirten Sevgin, “Bayındır Söğütözü Hastanesi, Bayındır İçerenköy Hastanesi, Bayındır Kavaklıdere Hastanesi, Bayındır Levent Tıp Merkezi, Bayındır Fenerbahçe Diş Kliniği, Bayındır Beşiktaş Diş Kliniği, Bayındır İçerenköy Diş Kliniği, Bayındır İş Kule Diş Kliniği, Bayındır Şirinevler Diş Kliniği ve Bayındır Alsancak Diş Kliniği olmak üzere çeşitli bölgelerde hastalardan gelen talepleri karşılıyoruz” dedi.

İş Bankası iştirakleri arasına katılmanın Grubun kırılma noktaları arasında yer aldığını dile getiren Sevgin, “Zaman içinde gelişen yapısal dönüşüm sürecinde tıbbi etik ve kalite ile ticari etiğin birleşerek, tüm paydaşlar açısından faydalı ve sürdürülebilir bir çalışma modeli ile hizmet veriyoruz. Bayındır Sağlık Grubu’nun nihai amacı, kurumun misyon ve vizyonu çerçevesinde, etik kurallara bağlı kalarak, kaliteli hizmet sunumundan ödün vermeden ve dijital çağın gerekliliklerini yerine getirerek verilen hizmeti sürdürülebilir kılmak ve yeni yatırımlarla yaygınlaşmaktır.” değerlendirmesinde bulundu. 2020 sonuna doğru da yeni bir diş kliniğini daha bünyelerine dahil etmeyi planladıklarını dile getiren Sevgin, “Bu kapsamda, İstanbul Tuzla’da modern cihaz ve ekipmanlar ile deneyimli hekim kadrosuyla açılacak yeni diş kliniği, sağlık grubumuzun bünyesine katılacak yedinci diş kliniği olacak” dedi.

Ülkemizde, yapılan iyileştirmeler ve aksiyonlar sonucunda; sağlık kuruluşu sayısında, sağlık harcamalarında ve sağlık hizmet altyapılarında ciddi anlamda ilerlemeler kaydedildiğini, yerli ve milli üretimin hem üretim üssü olmak hem de kendi kendine yetebilmek anlamında önemli olduğunu söyleyen Sevgin, bu kapsamda, özel sektör, kamu sektörü ve kamu-özel ortaklıkları neticesinde sağlık hizmet sunucusu sayısının her yıl artığını söyledi.

Dünya Gazetesi, 29 Eylül 2020