Reflü, Türkiye’de çok yaygın bir mide hastalığı. Yapılan araştırmalara göre her dört yetişkinden biri bu hastalıktan dolayı sıkıntı yaşıyor. Mide içeriğinin bir zorlama olmaksızın yemek borusuna geri gelmesi şeklinde tarif edilen bu hastalık, yaşam kalitesini kötü etkiliyor ve maalesef tekrarlıyor. Tüm kronik hastalıklarda olduğu gibi oruç ibadetini yerini getirirken de bazı kurallara dikkat ederseniz, Ramazan ayını kolaylıkla geçirebilirsiniz.

Reflünün belirtileri:
- Mideden yemek borusuna asit, safra, pankreas salgılarının kaçması sonucu mide ekşimesi,
- Ağza acı ve ekşi su gelmesi,
- Geğirme, bulantı, kusma, yutma zorluğu,
- Boğazda takılma hissi,
- Ses kısılması,
- Göğüste yanma,
- Öksürük,
- Gece ortaya çıkan boğulma hissi
- Diş çürükleri, ağız kokusu.

Reflünün evreleri:
Reflü hastalığı, dört evrede derecelendirilir. A’dan D’ye kadar verilen dereceler hastalığın şiddetini ve midede oluşturduğu lezyonların büyüklüğüne göre sınıflandırılmasını sağlar. Los Angeles sınıflamasına göre, A evresi hastalığın başlangıç evresiyken, D evresi en ilerlemiş halidir.

Reflünüzün derecesine göre iftar ve sahur önerileri
Eğer reflünüz D evresindeyse yemek borunuzda ülserler yani yaralar ve daralmalar vardır. Dolayısıyla ilerlemiş safhadaki reflünüz ve varsa mide fıtığınız oruç tutmanız nedeniyle şiddetini artırabilir. Bu durumdaysanız oruç tutarken mutlaka doktorunuza danışmalısınız.

Reflünüz evre C veya evre B ise doktorunuzun verdiği diyet listesine çok dikkat etmelisiniz ve özellikle sahurda PPI yani proton pompası inhibütörünü ve yemek sonrası da yemek borusunda koruyucu bir tabaka oluşturacak aljinik asit preparatlarını kullanmalısınız.

Sahur yemeğinde yağlı ve kızartmalardan, domatesli yiyeceklerden, baharatlardan, kafeinli içeceklerden, çikolata ve benzeri gıdalardan uzak durmalısınız.

Eğer mideniz yanmadan rahat bir gün geçirmek istiyorsanız, sahurda et ve yumurta gibi proteinli gıdaları tercih etmelisiniz.

Doç. Dr. Yüksel Ateş
Bayındır Söğütözü ve Kavaklıdere Hastaneleri Gastroenteroloji Uzmanı