Morbid obezite ve diyabet gibi metabolik hastalıkların bariatrik cerrahi yöntemleriyle tedavisi sonrasında bedende meydana gelen aşırı zayıflama, sarkma, şekil bozuklukları ve düzensizlikler için plastik, rekonstrüktif ve estetik cerrahi uzmanlarınca uygulanan ameliyatların genel adıdır.

Post bariatrik cerrahi kimlere uygulanır?

Bariatrik zayıflama ameliyatı olarak adlandırılan ameliyatlardan birini geçirmiş ve sonrasında yüksek miktarda kilo kaybı yaşamış kişiler için uygundur. Kilo vermenin 4-6 ay süreyle durağanlaştığı ve sabitlendiği, genel sağlık durumu stabil olan hastalarda gerçekleştirilmelidir.

Post bariatrik cerrahi hangi işlemleri kapsar?

Plastik, rekonstrüktif ve estetik cerrahi uzmanları tarafından gerçekleştirilen tüm estetik ameliyatları kapsar. Sıklıkla uygulanan girişimler dikkate alındığında:

  • Yüz & boyun (volümetrik yüz gençleştirme, yüz germe, boyun germe
  • Meme (meme dikleştirme, büyütme ve bazen küçültme, erkeklerde jinekomasi düzeltilmesi)
  • Karın (karın germe, çevresel belt lipektomi, liposuction),
  • Kollar (liposuction ve kol germe)
  • Uyluklar (liposuction ve uyluk germe)
  • Popo (popo büyütme ve dikleştirme) en sık etkilenen bölgelerdir.


Post baritarik cerrahiye hazırlık

Obezite merkezi tarafından ameliyat edilen hastanın postop kilo takipleri bariatrik cerrahi ekibinin kontrolünde yapılır. Hedeflenen kilo kaybı sağlandıktan sonra meydana gelen bedensel deformiteler ve sorunların giderilmesi için cerrahi planlama yapılır.

Tedavi süreci nasıl işler?

Hastanın öncelikle varsa kronik hastalıkları ve ameliayat engel bir durumunun olup olmadığı, ilgili alan uzmanları ve anestezi ekibi ile birlikte değerlendirilir, ameliyat öncesi rutin laboratuvar ve radyolojik incelmeler ve sistem değerlendirmeleri yapılır, varsa ameliyattan önce mevcut hastalıkların ve problemlerin tedavisi tamamlanır. Ameliyat günü cerrahi teknik planlamalar yapılır, ameliyat süresi uygulanacak girişilere göre farklılık gösterir ve ameliyatlar gerçekleştirildikten sonra hastanede takip ve tedavi süreci başlar. Ameliyat sonrasında hastanın güvenli bir şekilde evine gidebileceği duruma gelene kadar hastanede kalış süresi uygulanan girişimlerin kombinasyonuna göre değişiklik gösterir.  Ameliyat sonrasında belirli aralıklarla poliklinik kontrolleri ile tedavi süreci tamamlanır.

Estetik cerrahiden farklı olarak değerlendirilmesinin sebebi ise rutinde yapılan prosedürlerden teknik olarak farklılık göstermesidir. Bu hasta grubunda da kişisel farklılıkların en yüksek oranda karşımıza çıktığını söyleyebiliriz. Her hasta için muayene sonrası kişiselleştirilmiş cerrahi değerlendirme ve teknik seçimleri yapılarak, kişinin sosyal ve iş hayatının akışını etkilemeyecek şekilde bir veya birden fazla seansta ameliyat planı yapılır.

Post baritarik cerrahi komplikasyonları

Cerrahi olarak nadir de olsa yara yeri problemleri en sık karşılaşılan komplikasyondur. Olası komplikasyonlar ilk muayene ve ameliyat öncesi aydınlatılmış onam alınması sırasında uzman doktorlar tarafından hasta ve yakınlarına anlatılır.

Post baritarik cerrahinin yararları

Morbid obezite nedeniyle bariatrik cerrahi geçiren hastaların tedavisi post bariatrik cerrahi ile tamamlanmış olur ve hastalarda hem form hem de fonksiyon açısından bedene şekil verilmesi sağlanır. Bu sayede hem özgüven yeniden sağlanır hem de bedensel deformitelerin yol açtığı psikososyal problemler cerrahi tedavi ile giderilmiş olur. Obezite ve buna bağlı deformiteler nedeniyle uzun süre sosyal hayattan kopan, uzaklaşan hastaların post bariatrik cerrahi ile hayal ettikleri vücuda sahip olmaları sosyal hayata yeniden katılmalarında güçlü bir motivasyon kaynağıdır.

Prof. Dr. Ali Rıza Erçöçen
Bayındır İçerenköy Hastanesi ve Bayındır Levent Tıp Merkezi Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı

01.07.2021




loading
x

Randevu Al

* listenenler dışındaki tarih ve saate randevu almak istiyorsanız lütfen 0850 911 0 911 numaralı çağrı merkezimiz ile iletişime geçebilirsiniz

Verdiğim kişisel veri ve iletişim bilgilerimin, Bayek Tedavi Sağlık Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş., Penta Sağlık Hizmetleri A.Ş., Bayek Ağız ve Diş Sağlığı Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş. (hepsi birlikte Bayındır Sağlık Grubu olarak anılacaktır) tarafından, 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu kapsamında Aydınlatma Metninde belirtilen amaç ve bağlı amaçlar dahilinde işlenmesine ve aktarılmasına muvafakatettiğimi beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Bayek Tedavi Sağlık Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş., Penta Sağlık Hizmetleri A.Ş., Bayek Ağız ve Diş Sağlığı Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş. (hepsi birlikte Bayındır Sağlık Grubu olarak anılacaktır) tarafından her türlü bilgilendirme, etkinlik, duyuru, anket, tanıtım, açılış, davet vb. hatırlatmaları ile diğer sair iletişim çalışmaları kapsamında tarafıma ticari elektronik ileti (arama, SMS, e-posta vb.) gönderilmesini kabul ediyorum.

Lütfen Üstteki Kutucuğu işaretleyiniz!

Hastanemizde kaydınız var ise direkt randevu alabilmek için tıklayınız