Human Papilloma Virüsler (HPV) çok yaygın görülen, belirti göstermeyen ve oldukça bulaşıcı DNA virüsleridir ve cinsel yolla bulaşan en yaygın enfeksiyonlardan biridir. HPV genelde immün sistem tarafından kendiliğinden temizlenir. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre yaklaşık her 10 kişiden 1’inde HPV vardır. Bir yetişkinin 50 yaşına kadar HPV enfeksiyonuna yakalanma riski %80’dir.

Bazıları elde ve ayaklarda, bazıları soluk yolunda, bazıları da cinsel bölgede ortaya çıkan genital siğillere ya da başka bir adıyla kondiloma (kondiloma aküminatum)  yol açarlar. Bazı türleri ise kadınlarda serviksde (rahim ağzında), vajen (döl yolu) ve vulvada (döl yolu girişi) ileride kansere dönüşebilecek değişimlere neden olabilirler.

HPV'nin yaklaşık 20 farklı türü genital enfeksiyona neden olmaktadır. Yüksek riskli HPV tipleri kadınlarda servikal kanser, vulva, vajina, anüs kanserleri ve ilgili prekanseröz lezyonlar; erkeklerde de anüs ve penis kanserleri ile ilişkilidir.

Servikal kanser, Avrupa’da 15-44 yaş kadınlarda en sık görülen ikinci kanser türüdür. Meme kanseri ilk sırada yer almasına rağmen kaybedilen yaşam yılı olarak bakıldığında servikal kanser meme kanserinin de önüne geçer.

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre her yıl tüm dünyada yaklaşık 500 bin servikal kanser olgusu görülmekte ve bunların yaklaşık yarısı ölümle sonuçlanmaktadır. Bu ölümlerin %80’den fazlası, yeterli tarama programlarının bulunmayışı nedeniyle gelişmekte olan ülkelerde görülür. Yine bu verilere göre, her yıl 10 milyon HSIL (ileri evre prekanseröz lezyon) olgusu, 30 milyon LSIL (erken evre prekanseröz lezyon) olgusu ve 30 milyon yeni genital siğil olgusu görülmektedir. Bu veriler göz önüne alındığında,  HPV’nin sadece genital kanserler ile sınırlı olmayan kapsamlı bir halk sağlığı sorunu olduğu ortaya çıkar.

Human papilloma virüs (HPV)  cilt-cilt teması sırasında cinsel ilişki (vajinal,oral,anal) veya enfekte cilt bölgesinin, sözgelimi elle, temasıyla bulaşır. Prezervatiflerin mutlak koruyuculuğu yoktur, çünkü enfekte cildi tamamıyla kapatmak mümkün değildir.

Ancak klozet kenarına vs. oturma ile bulaşma olmaz. Çoklu partner bulunması durumunda bulaşma riski artmaktadır. 50 yaş altı yetişkinlerin %80’inde HPV enfeksiyonu geçirildiği tahmin edilmektedir. Çoğunlukla enfekte olma yaşı 15-25 yaş arasında olmaktadır. Çoğu zaman, enfeksiyon bulaştıktan sonra belirti göstermeyip 2 yıl içerisinde tedavi olmadan immün sistem ile vücuttan tamamen temizlenir.

%10 - 20 oranında enfeksiyon vücutta kalır. Bu durumda servikal kanser veya kanser öncülü hastalık oluşturur. Ancak bu tarz kanserle ilişkili durumun ortaya çıkma süresi yaklaşık 20-25 yıl gibidir. Bu nedenle tarama programları gelişen kanser veya öncüllerini belirlemede önemli ve çok değerlidir.

HPV'nin 100'den fazla tipi belirlenmiştir. 40’tan fazla tipi serviksi etkileyip bunlardan da 15 kadarı kanserle ilişkili bulunmuştur. HPV bazı tipleri genital siğil oluşumu (%90’dan fazlasında etken)  ile daha çok ilgili olup kanser açısından düşük riskli gruptadırlar.

Cinsel aktivite başlamadan önce aşılar yapılmışsa koruyuculuğu daha yüksek olmaktadır. Ancak tersi durumlarda (cinsel aktif, genital siğil, HPV pozitifliği, anormal smear sonucu) da yapıldığında koruyuculuk azalmakla birlikte yine vardır. Koruyuculuğun ne kadar sürdüğü net olmamakla birlikte en az 8 yıllık bir süre şu anda kabul edilmektedir. Aşı hamilelikte önerilmez. Aşı diğer cinsel yolla bulaşan hastalıklara (HIV, chlamidia, herpes, gonore) karşı koruma sağlamaz, bazen aşıya rağmen HPV enf gelişebilir.

Mutlak koruyuculuk olmamasına rağmen her ilişki öncesi kondom kullanımı önerilmektedir. Servikal kanser tarama testleri (pap test) aşılanmadan bağımsız olarak uygulanmaya devam edilmelidir.
08.12.2016




loading
x

Randevu Al

* listenenler dışındaki tarih ve saate randevu almak istiyorsanız lütfen 0850 911 0 911 numaralı çağrı merkezimiz ile iletişime geçebilirsiniz

Verdiğim kişisel veri ve iletişim bilgilerimin, Bayek Tedavi Sağlık Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş., Penta Sağlık Hizmetleri A.Ş., Bayek Ağız ve Diş Sağlığı Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş. (hepsi birlikte Bayındır Sağlık Grubu olarak anılacaktır) tarafından, 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu kapsamında Aydınlatma Metninde belirtilen amaç ve bağlı amaçlar dahilinde işlenmesine ve aktarılmasına muvafakatettiğimi beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Bayek Tedavi Sağlık Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş., Penta Sağlık Hizmetleri A.Ş., Bayek Ağız ve Diş Sağlığı Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş. (hepsi birlikte Bayındır Sağlık Grubu olarak anılacaktır) tarafından her türlü bilgilendirme, etkinlik, duyuru, anket, tanıtım, açılış, davet vb. hatırlatmaları ile diğer sair iletişim çalışmaları kapsamında tarafıma ticari elektronik ileti (arama, SMS, e-posta vb.) gönderilmesini kabul ediyorum.

Lütfen Üstteki Kutucuğu işaretleyiniz!

Hastanemizde kaydınız var ise direkt randevu alabilmek için tıklayınız