Lenfoma, halk arasında lenf kanseri olarak bilinen hastalıktır. Özellikle vücudun çeşitli yerlerinde lenf bezelerinin büyümesiyle karşımıza çıkmaktadır. Ortaya çıktığı bölgeler, boyun, koltuk altı, kasık ve gözükmeyen yörede de karın ve göğüs boşluğundaki lenf bezeleridir. Genelde kişilerin dikkatini çekiş şekli, ağrısız ve gittikçe büyüyen lenf bezeleridir.

Lenf bezeleri zararlı mıdır?

Hastalar, üst solunum yolu enfeksiyonu, dişle ilgili bir enfeksiyon veya dudakta çıkan bir uçuk nedeniyle boyunda beliren ve ağrılı olarak ortaya çıkan lenf bezelerinden endişe duyarlar ancak bu lenf nodları hekimler açısından masumdur. Hematolojik açıdan önem arzeden lenf bezeleri birbiriyle birleşmiştir ve muayene aşamasında da alttaki dokuya bağımlıdır, yerinden kolay kolay hareket ettiremezler ve genellikle ağrısızdır. Lenf bezelerindeki büyüme hastada, öksürük, solunum sıkıntısı, nefes darlığı ile de karşımıza çıkabilir.

Lenfoma belirtileri nelerdir?

Lenf bezelerindeki büyüme yanında sıcak bir duş alma sonrasında veya alkol tüketimi sonrasında vücutta ortaya çıkan kaşıntı lenfomanın önemli bir belirtisi olabilir. Gece yükselerek 38 derecenin üzerine çıkan ateş yüksekliği, hastanın sabaha karşı iç çamaşırlarını değiştirmesini gerektirecek derecede gece terlemesi önemli bulgular içerisindedir. Diğer bir önemli bulgu da lenfomada kişilerdeki kilo kaybıdır. Son 6 ay içerisinde kişinin ağırlığının %10’dan daha fazlasını kaybetmesi önemli bulgulardandır. Bahsettiğimiz tüm bu bulgular bir hematoloji uzmanına gelmeyi gerektirecek bulgular içerisindedir.

Lenfomada tanı aşaması

Lenfomada patolojik tanı gerekmektedir. Yöresel olarak büyümüş lenf bezesinin tamamen çıkarılması ve patolojik olarak incelenmesi gerekmektedir. Genelde ince iğne aspirasyon biyopsisi veya tru-cut biyopsisi dediğimiz lenf bezesinden ufak bir parçanın alınması lenf nodunun hastalık açısından tutulmayan yöresinden alınması halinde genellikle neticesiz olmasına sebep olur. O nedenle patolojiye gönderilecek parçanın cerrahi tarafından tamamının alınması ve patolojik olarak incelenmesi istenir. Patoloji ortalama bir hafta ile on gün içerisinde neticeyi verir ve tanı koyulur.

Lenfoma türleri nelerdir?

Lenfomalar veya lenf kanserleri Hodgkin lenfoma/Hodgkin hastalığı ve Non Hodgkin lenfoma olarak iki grupta incelenmektedir.

Lenfoma tedavisi

Hodgkin veya Non Hodgkin lenfomanın alt tiplendirmelerinde hekimin hastaya yaklaşımı tedavi açısından farklılık göstermektedir. Tedavilere bakıldığında, kombinasyon kemoterapisi olarak bilinen birkaç tane kemoterapinin bir arada kullanılması, hastalık kemoterapi kürleri sonrasında toparlamışsa bile eğer iri bir lenf bezesi varsa o yörenin ayrıca ışınlanması şeklinde tedavi modalitesinden yararlanmak gerekebilmektedir. Özellikle tekrarlayan Hodgkin hastalığında ya da Non Hodgkin hastalığında halk arasında mutlaka akıllı ilaç olarak bilinen ilaç formülasyonlarını da bu hastalık gruplarının tedavisinde kullanmak gerekmektedir. Ayrıca tekrarlayan lenfomalarda otolog kök hücre nakline kadar gidilmesi gerekebilir.

Multipl miyelom nedir?

Multipl miyelom kemik iliği kanseri olarak adlandırılan bir hastalıktır. Genelde orta yaşın ilerisinde ve sıklıkla erkeklerde görülmektedir. Ortaya çıkış şekli, ağrı kesicilere kolaylıkla cevap alınamayan kemik ağrıları veya sırtta, belde veya kalça yöresinde ortaya çıkan patolojik kırıklardır. Bu tip hastalar genelde kemikleri ilgilendiren birtakım olaylar olduğu için fizik tedavi veya ortopedi kliniklerine başvurmaktadırlar. Yapılacak basit kan sayımlarıyla ve kemik iliği incelemeleriyle tanı koyulduktan sonra tıpkı lenfomada olduğu gibi kombinasyon kemoterapileriyle tedavi edilmesi gerekmektedir. Tedavi açısından Lenfomadan en önemli farkı multipl miyelomda hastalığın kontrol altına alındığı dönem olan remisyonu elde ettikten sonra hastalıksız dönem süresini uzatabilmek için mutlaka otolog kök hücre nakli yapılması gerekmektedir. Bu tip vakalarda genelde kan değerleriyle bağlantılı olarak halsizlik, çabuk yorulma, uykuya eğilim, nörolojik bazı belirtilerin de görülmesi muhtemeldir. En önemli semptomlar, ağrı kesicilere yanıtsız kemik ağrıları ve patolojik kemik kırıklarıdır.

Detaylı bilgi için Hematoloji Bölümümüze başvurabilir ve kemikiligi.bayindirhastanesi.com.tr'yi ziyaret edebilirsiniz.

Prof. Dr. Ali Uğur Ural
Bayındır Söğütözü Hastanesi Hematoloji ve Kemik İliği Nakli Ünitesi Bölüm Başkanı

06.11.2023




loading
x

Randevu Al

* listenenler dışındaki tarih ve saate randevu almak istiyorsanız lütfen 0850 911 0 911 numaralı çağrı merkezimiz ile iletişime geçebilirsiniz

Verdiğim kişisel veri ve iletişim bilgilerimin, Bayek Tedavi Sağlık Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş., Penta Sağlık Hizmetleri A.Ş., Bayek Ağız ve Diş Sağlığı Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş. (hepsi birlikte Bayındır Sağlık Grubu olarak anılacaktır) tarafından, 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu kapsamında Aydınlatma Metninde belirtilen amaç ve bağlı amaçlar dahilinde işlenmesine ve aktarılmasına muvafakatettiğimi beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Bayek Tedavi Sağlık Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş., Penta Sağlık Hizmetleri A.Ş., Bayek Ağız ve Diş Sağlığı Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş. (hepsi birlikte Bayındır Sağlık Grubu olarak anılacaktır) tarafından her türlü bilgilendirme, etkinlik, duyuru, anket, tanıtım, açılış, davet vb. hatırlatmaları ile diğer sair iletişim çalışmaları kapsamında tarafıma ticari elektronik ileti (arama, SMS, e-posta vb.) gönderilmesini kabul ediyorum.

Lütfen Üstteki Kutucuğu işaretleyiniz!

Hastanemizde kaydınız var ise direkt randevu alabilmek için tıklayınız