Kardiyovasküler hastalıklar dünya genelinde yaygın olan ve önemli sağlık sorunları arasında yer alan hastalıklardır. Kalp ritim bozuklukları, anormal kalp atışları ve senkop gibi semptomlar tanı koymayı zorlaştırabilir. Tıbbi teknoloji ise bu tür sorunların tanısında büyük ilerlemeler kaydetmiştir. Kardiyak olay kaydedici, bu alanda önemli bir rol oynayan bir cihazdır.

Event recorder nedir?

Kardiyak olay kaydedici (event recorder), hastaların kalp ritimlerini ve belirli semptomları kaydetmek için kullanılan bir cihazdır. Bu taşınabilir cihaz, hastaların günlük aktivitelerini yaparken veya semptomları yaşadıkları sırada kalp ritimlerini kaydederek, doktorlara değerli veriler sağlar. Event recorder, hastaların semptomlarının nedenini belirlemek, kalp ritim bozukluklarını teşhis etmek ve uygun tedavi planlarını oluşturmak için kullanılır.

Event recorder ne işe yarar?

Event recorder, geçici ve nadir görülen kalp sorunlarının tespitinde oldukça faydalıdır. Bir hastanın semptomlarını kaydederken, cihaz aynı zamanda kalp ritimlerini de kaydeder. Bu, doktorların semptomlarla kalp ritmi arasındaki ilişkiyi incelemesine yardımcı olur. Örneğin, bir hastanın bayılma atakları yaşıyorsa, event recorder takılır ve semptomlar yaşandığında kayıt başlatılır. Bu sayede, doktorlar semptomlarla ilişkili kalp ritmi değişikliklerini inceleyerek doğru bir teşhis koyabilir ve uygun tedavi planını belirleyebilir.

Event recorder nasıl uygulanır?

Event recorder'ın uygulanması oldukça basittir. Genellikle göğüs bölgesine yapıştırılan elektrotlar kullanılarak cihaz takılır. Event recorder, genellikle bir düğme veya tetikleyici mekanizma içerir. Hastalar, semptomlar yaşadıklarında bu düğmeye basarak kaydı başlatır. Ayrıca, cihaz genellikle bir hafıza birimine sahiptir ve belirli bir süre boyunca verileri depolayabilir. Event recorder, gün boyunca veya belirli bir süre boyunca kullanılarak kalp ritimlerinin kaydedilmesini sağlar.

Event recorder nereye takılır?

Event recorder, genellikle göğüs bölgesine yakın bir noktaya takılır. Bu cihaz, göğüs duvarına yapıştırılan elektrotlarla bağlantı kurar. Elektrotlar, kalp ritimlerini doğru bir şekilde kaydetmek için elektrokardiyografi (EKG) sinyallerini alır. Takıldığı nokta, kalp aktivitesini en iyi şekilde yakalayacak bir konumda olmalıdır. Bu nokta, genellikle sol kaburga altında veya sol meme altında bulunur. Cihazın rahat takılabildiği ve günlük aktiviteleri engellemediği bir konum seçilir.

Loop recorder nedir?

Loop recorder, kardiyak event recorder'ın bir türüdür. Event recorder'dan farklı olarak, loop recorder uzun süreli kalp ritmini takip eder ve 3-5 yıla kadar kayıt sağlayabilir. Bu cihaz, hastanın kalp ritmi değişikliklerini uzun süreli olarak kaydederek, daha detaylı bir analiz yapılmasını sağlar.

Implantable loop recorder (ILR) nedir?

Implantable loop recorder (vücuda yerleştirilen kardiyak olay kaydedici), kalp ritmi bozukluklarını teşhis etmek ve izlemek için deri altına yerleştirilen bir cihazdır. Bu küçük implant, kalp ritmini sürekli olarak kaydederek uzun süreli izleme yapma imkanı sağlar. Implantable loop recorder, geçici veya nadir görülen kalp sorunlarının teşhisinde özellikle etkilidir.

ILR, genellikle bir cerrahi işlemle deri altına yerleştirilir. İşlem genellikle lokal anestezi altında gerçekleştirilir. Cihaz, göğüs bölgesine veya kaburga altına yerleştirilir ve deri altında sabitlenir. Implantable loop recorder, uzun bir süre boyunca (genellikle birkaç yıl) kalp ritimlerini kaydedebilir ve depolayabilir. Bu süre boyunca, cihaz sürekli olarak kalp aktivitelerini izler ve kaydeder.

ILR, özellikle semptomların nadiren ortaya çıktığı durumlarda kullanışlıdır. Örneğin, geçici bayılma atakları veya düzensiz kalp atışları gibi semptomlar, düzenli bir EKG sırasında tespit edilemeyebilir. Bu durumlarda, ILR kalp ritimlerini sürekli olarak izleyerek semptomlarla ilişkili anormallikleri yakalar ve kaydeder.

Implantable loop recorder'ın büyük bir avantajı, semptomlar yaşandığında manuel olarak da etkinleştirilebilmesidir. Hastalar, semptomları hissettiklerinde veya anormal kalp atışları yaşadıklarında, bir taşıyıcı cihaz kullanarak ILR'yi etkinleştirebilir ve kaydı başlatabilir. Bu sayede, semptomlarla kalp ritmi arasındaki ilişki daha net bir şekilde belirlenebilir.

Cihazın veri depolama kapasitesi, üreticiye bağlı olarak değişebilir, ancak genellikle uzun bir süre boyunca kaydedilen verileri saklayabilir. Hastalar düzenli olarak doktorlarıyla iletişim kurarak, ILR'den kaydedilen verileri analiz etmek ve kalp ritmi bozukluklarının teşhisini yapmak için cihazın verilerini indirebilirler.

Implantable loop recorder, kalp ritmi bozukluklarının teşhisi ve semptomların nedeninin belirlenmesi için değerli bir araçtır. Uzun süreli izleme sağlaması ve semptomlar yaşandığında etkinleştirilebilmesi sayesinde doktorlara daha kapsamlı ve doğru bir teşhis yapma imkanı sunar.

Uzm. Dr. Mehmet Uğurlu
Bayındır İçerenköy Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı