Geçmiş yıllarda hareket sistemi hastalıklarına ileri yaşlarda rastlanırken, günümüzde ofis ortamında geçirilen uzun saatler gençlerin de hareket sistemini vurabiliyor. Çalışma hayatının beden sağlığını olumsuz etkilemesine izin vermemek için yapılacakları öğrenmek ve uygulamak büyük önem taşıyor.
Her sabah kapınızın önünden otomobilimize ya da birkaç adım ötedeki duraktan toplu taşıma araçlarına biniyor, gün boyu ofisimizde oturarak çalışıyor ve akşam yine oturarak evlerimize dönüyor, akşam yemeğinden sonra günü televizyon karşısında oturarak ya da uzanarak bitiriyoruz. 

Ofis ortamı önemli
Ofis yaşamının kişiler üzerinde fiziksel ve ruhsal yönden pek çok olumsuz etkiye yol açıyor. Ofis ortamında sürekli tekrarlanan hareketler, stres ve ergonomik olmayan iş yeri malzemeleri gibi faktörlere bağlı olarak vücudun pek çok sisteminde bozukluklar oluşuyor. En fazla sorun da kas-iskelet sistemi, dolaşım sistemi ile sindirim ve sinir sisteminde görülüyor. Bu sorunların başında; fibromiyalji ve miyofasiyal ağrılar, disk hernileri, spondiloz (omurga dejenerasyonu) ve yumuşak doku bozuklukları (bursit, tendinit), sinir sıkışmaları (karpal tünel), güneşe çıkmamaya bağlı osteomalazi (vitamin D eksikliği), kalp-damar sistemi hastalıklarına eğilim ve psikolojik sorunlar geliyor.

Hareket sistemi hastalıklarına bağlı sağlık kurumlarına başvuranların yaklaşık yarısı, ofis hastalıklarından yakınıyor. Eskiden hareket sistemi hastalıkları çoğunlukla yaşlılığa bağlı olarak gelişen olumsuzluklarla ilişkiliyken, günümüzde daha çok ofis ortamı ve uygunsuz, ergonomik olmayan koşullarla çalışmaya bağlı oluyor.

Ofiste risk yaratanlar
- Sürekli veya çoğunlukla oturarak çalışmak
- Bilgisayar monitörü veya klavyeye konsantre olarak uzun süreli aynı pozisyonda kalmak
- Boyuna sıkıştırarak telefon kullanmak
- Vücudun üst bölümünün devamlı tekrarlanan hareketler yapması sonucu omuz, dirsek ve el bileğinin kronik zorlanmaya maruz kalması (mouse kullanmak gibi)
- Yoğun iş stresi, tekdüzelik ve mesleki tatminsizlik sonucu depresyon ve tükenmişlik sendromu
- Ergonomik olmayan iş yeri malzemeleri (monitör,masa koltuk yüksekliği) ve ortam (ısı,ışık,nem ve konfor yönünden uygunsuzluk)

İlginizi Çekebilir: Tam Kapalı Bel Fıtığı Ameliyatı

Çalışan ve işveren ne yapmalı?
İşveren:
- İş yeri hekimliğine önem vermeli
- İş yeri ergonomisine yönelik düzenlemeler yapılmalı
- Çalışma ortamının sağlıklı olması esas alınmalı
- Koltuk ve masaların dizaynı, monitör ve klavyenin yüksekliği ve kişilerin cisimlere ulaşma kolaylığı dikkate alınmalı
- Ortam iyi havalanmalı ve aydınlatılmalı
- İşveren tarafından uygun fiziksel aktivite alanları oluşturulmalı ve bu sayede iş gücü kaybı önlenirken çalışan motivasyonu ve verimlilik artırılmalı

Çalışan:
- Uzun süre oturmak gerekiyorsa iki saatte bir kalkıp dolaşmalı
- Aynı yerde sürekli ayakta durmaktan kaçınmalı
- Okurken sırtı ve başı dayayacak koltukları tercih etmeli
- Sırt ve omuz kuşağı kaslarını gevşetmek ve güçlendirmek için egzersiz yapmalı
- Haftada 3-4 gün aerobik egzersiz,pilates, fitness veya yüzmeli
- Ağrı nedeniyle başlayan egzersizleri, ağrı bitince yarım bırakmamalı.

Prof. Dr. M. Nafiz Akman
Bayındır Kavaklıdere Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı

13.05.2014




loading
x

Randevu Al

* listenenler dışındaki tarih ve saate randevu almak istiyorsanız lütfen 0850 911 0 911 numaralı çağrı merkezimiz ile iletişime geçebilirsiniz

Verdiğim kişisel veri ve iletişim bilgilerimin, Bayek Tedavi Sağlık Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş., Penta Sağlık Hizmetleri A.Ş., Bayek Ağız ve Diş Sağlığı Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş. (hepsi birlikte Bayındır Sağlık Grubu olarak anılacaktır) tarafından, 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu kapsamında Aydınlatma Metninde belirtilen amaç ve bağlı amaçlar dahilinde işlenmesine ve aktarılmasına muvafakatettiğimi beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Bayek Tedavi Sağlık Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş., Penta Sağlık Hizmetleri A.Ş., Bayek Ağız ve Diş Sağlığı Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş. (hepsi birlikte Bayındır Sağlık Grubu olarak anılacaktır) tarafından her türlü bilgilendirme, etkinlik, duyuru, anket, tanıtım, açılış, davet vb. hatırlatmaları ile diğer sair iletişim çalışmaları kapsamında tarafıma ticari elektronik ileti (arama, SMS, e-posta vb.) gönderilmesini kabul ediyorum.

Lütfen Üstteki Kutucuğu işaretleyiniz!

Hastanemizde kaydınız var ise direkt randevu alabilmek için tıklayınız