Erken boşalma, erkeklerde en sık rastlanan cinsel işlev bozukluklarından biridir. Tüm dünyada 18-70 yaş arası erkeklerin %25'inde görülen ve aynı oranda çifti etkileyen bir hastalıktır.

Erken boşalma nedir?

Erken boşalmanın kanıta dayalı ilk tanımı 2008 yılında Uluslararası Cinsel Tıp Cemiyeti tarafından yapılmıştır. Bu tanıma göre erken boşalma, cinsel birleşmenin başlamasından itibaren boşalmanın geciktirilememesidir. Genellikle boşalma, penisin vajinayla birleşmesinden önce ya da birleşmeden itibaren bir dakika içinde olur. Tüm vajinal birleşmelerde boşalmayı geciktirici yetenek olanaksızdır. Bu durum stres, moral bozukluğu, ilişkiden kaçınma, eşler arası negatif etkilere neden olabilir.

Erken boşalma, cinsel yaşamın başından itibaren hayat boyu var olabildiği gibi stres, prostatit, hipertiroidi ve hormonal bozukluklar gibi sonradan ortaya çıkan hastalık olarak sınıflandırılabilir. Bu hastalıkların tedavi edilmesi ile erken boşalmada düzelmeler görülebilir. Hayat boyu erken boşalmanın tedavisi daha zordur.

Erken boşalma, erkeklerin cinsel hayatlarının en az bir döneminde yaşadıkları önemli bir sorundur. Her 10 erkeğin 7'sinde görülür

Erken boşalma sorunu olan erkeklerin ortak özellikleri nelerdir?

Cinsel Sağlık Enstitüsü Derneği'nin (CİSED) erken boşalma ile yaptığı araştırmalarda bu sorunu yaşayan erkeklerin ortak özellikleri ortaya konulmuştur. Erken boşalma sorunu yaşayan erkeklerin genel olarak hayatlarında birçok eylemi çok hızlı yaptıkları ve fazla kaygılı bir ruh haline sahip oldukları görüldü. Bu kişiler babaları ile sorun yaşamışlardır, yataklarını ıslatmışlardır. Rekabetçi, sosyal alanda ve mesleğinde hırslı, sabırsız, aynı anda birkaç iş yapmayı seven, insanlara ve olaylara çabuk sinirlenen, sorunlu bir dinlenme tarzı olan, daima telaşlı olma gibi özellikleri vardır. Eğer kişi bu özelliklerini kontrol edemezse boşalmayı kontrol etmekte zorlanır.

Erken boşalma süresi

Erken boşalma, cinsel birleşmeden önce veya penisin vajina içinde bir dakika geçmeyecek bir sürede gerçekleşmesi şeklinde tanımlanır. Erken boşalmanın tanımını yaparken boşalmanın her iki eşin orgazmından önce gerçekleşmiş olması önemlidir. Erken boşalma, süreden ziyade arzu edilmeyen bir sürede, erken ve denetimsiz bir şekilde gerçekleşir.

Erken boşalma neden olur?

Erken boşalma ile ilgili birtakım fiziksel nedenler olabileceği gibi, sorun psikolojik alt yapıya sahip olabilir. Yapılan ürolojik muayene, bazı tetkikler ve kişinin verdiği öykü ile sorunun fiziksel ya da psikolojik olduğu anlaşılabilir. Erken boşalma yetersiz ereksiyon, prostatit, hipertiroidi, şeker hastalığı, kalp rahatsızlığı, alkolizm, prostat hastalıkları, ilaç kullanımına bağlı olabilir. Üst solunum yolları enfeksiyonlarında verilen sempatik sinir sistemini uyaran ilaçlar erken boşalmaya neden olabilirler. Ayrıca sık mastürbasyonun erken boşalmaya yatkınlığı artırdığı bildirilmiştir.

Erken boşalma tipleri

Erken boşalma sorunu genellikle iki çeşittir:

  • Birincil erken boşalma: İlk cinsel ilişkiden itibaren ortaya çıkan, vajinaya girişten hemen önce veya vajinaya girer girmez bir dakika içinde gerçekleşen erken boşalma şeklidir.
  • İkincil erken boşalma: Süreç içinde gelişen boşalma süresinin vajinaya girişten itibaren 3 dakikadan önce gerçekleşen ve eşler arası sorun yaratan erken boşalma şeklidir. Prostatitte, uzun süre cinsel ilişkiye girmeyen kişilerde veya yeni partneri olan kişilerde ortaya çıkabilir. Yetersiz ereksiyonu olanlarda geç ereksiyon olacağı için nisbi olarak erken boşalma oluşabilir.


Erken boşalma nasıl önlenir?

  • Topikal anestetikler
  • Antidepresan olarak kullanılan serotonin reseptörü bloke eden ilaçlar
  • Dapoksetin gibi kısa etkili serotonin reseptörü bloke eden ilaç
  • PDE-5 inhibitörleri 
  • Tramadol


Erken boşalma tedavisi

Erken boşalmanın ilaçla tedavisi:

SSRI türü ilaçların tedavideki etkisine rağmen, günlük kullanım gereği ve yan etkiler sebebi ile hastalar tedaviye devam etmezler. Bu nedenle aynı grup ilaçlardan erken boşalmaya daha spesifik ve kısa etkili Dapoksetin kullanılır. Dapoksetin ilişkiden 3-4 saat önce alınır. Her gün kullanım zorunluluğu olmaması ve yan etkilerinin daha az görülmesi hasta memnuniyeti ve tedavi başarısını artırır. Erken boşalma yanında ereksiyon problemi olanlar kişilere Dapoksetin yanında PDE-5 inhibitörü de ilave edilebilir. Bu sayede PDE-5 inhibitörü ereksiyon düzeyini ve süresini artırır, boşalma gecikebilir. Ayrıca boşalma sonrası tekrar ereksiyon için süre kısalarak, performans endişesi azalır.

Lokal anestezik madde kullanımı:

Erken boşalma tedavisinde lokal anestezik madde içeren krem ve spreyler de kullanılır. İlişkiden bir saat önce uygulanan bu maddeler peniste duyu kaybı oluşturarak boşalmayı geciktirir. Uygun kullanılmadığı taktirde erkekte orgazmda azalma, kadında vajende duyu kaybına neden olabilir.

Davranışsal tedaviler:

Cinsel ilişki esnasında yapılan bazı manevralarla erken boşalmanın geciktirilmesi amaçlanır. Bu manevraların başında dur-başla ve sıkma teknikleri gelir. Dur-başla tekniği aşamalı bir teknik olup, her aşama 2 hafta sürer. Her hafta bu manevralar en az 3 kez yapılmalıdır. Bu manevralarla penis duyarlılığının azaltılması ve bu sayede boşalmanın geciktirilmesi amaçlanır. 

Sıkma tekniğinde ise ilişki sırasında boşalma olacağı hissedildiği anda ilişki kesilir ve penis ucu boşalma hissi kayboluncaya kadar sıkılır ve bu sayede boşalma geciktirilir. Yoga, yüzme, Kegel egzersizleri ile Tantra egzersizleri erken boşalmanın kontrol edilmesine yardıncı olur. Kegel egzersizleri penis bölgesindeki pelvis kaslarının gün içinde tekrarlayıcı kasılmalarla kuvvetlendirilmesi amaçlanır. Bu sayede boşalma hissi geldiğinde pelvis kasları yardımı ile bu his geciktirilebilir. Kegel egzersizleri üç saniye kasların kasılması ve üç saniye kadar kasılı kalarak gevşetilmesi şeklinde uygulanır. Erken boşalmanın kontrolüne destek olmak için her gün 10 kere 3 set olarak uygulanması gerekir.

Kadınlarda erken boşalma

Ülkemizde kadınlarda geç boşalma, boşalamama, orgazm olamama sorunu oldukça fazla olup, %60'ın üzerindedir. Bunun yanında kadınlarda erken boşalma %20 oranında görülür. Kadınlarda erken boşalma hem cinsel uyum hem de bireysel zevkler açısından önemli sorun olabilir. Kadınlarda erken boşalmaya cinselliğe fazla önem verilmesi, uygunsuz ortamlarda ayıp, yasak ve günah duyguları ile seks yapılması, yakalanma ve duyulma korkusu, cinsellikle ilgili katı ahlaki baskılar, cinsel bilgisizlik ve tecrübesizlik neden olabilir.

Kadınlar erkeklerden farklı olarak ard arda pek çok kez boşalabilir yani multiorgasmik olabilir. Bir cinsel ilişkide erkek boşaldıktan sonra ortalama 30 dakika dinlenme periyoduna gereksinim duyarken, kadın buna ihtiyaç duymaz ve aynı ilişkide birden çok boşalmayı tecrübe edebilir. Cinsel uyarıların devam ettiği sürece kadınlarda erken boşalma olsa da, kadınlar erkeklerin aksine kısa sürede birçok kez orgazm olabildikleri için erken boşalma önemli sorun yaratmaz. Kadınlarda erken boşalmanın tedavi edilebilmesi için öncellikle bunun tedavi edilmesi gereken bir sorun olduğunun kabul edilmesi, uzman bir cinsel terapistten doğru cinsel bilgilendirme alınması gerekir. Çiftin bedenlerini iyi tanıması, cinsel birleşme esnasında iyi bir uyum göstermeleri, haz alacakları hassas bölgeleri keşfetmeleri, cinsel pozisyonları tanımaları, cinsel geçiş evrelerini ve cinsel ritmi kontrol altında tutabilmeyi ve cinselliğe nasıl dahil olmaları gerektiğini angılayabilmeleri gerekir.

Erken boşalma sorunu şekli ve daha önce kullanılan tedaviye göre tekrar edebilir. Erken boşalma tedavi edilmediğinde çiftler arasında huzursuzluk, psikolojik problemler, cinsel ilişkiden kaçınma ve istenmeyen ayrılıklara neden olabilir. Erken boşalma erkeğin özgüvenini düşürür, utanç ve endişe hislerine neden olur.

Erken boşalma aslında çiftin sorunudur. Fakat çiftler bu konuda konuşmamayı tercih ederler. Kadınlar eşlerinin özgüvenini zedelemekten korkarlar. Kadında cinsel ilişkide alınan zevk azaldıkça, orgazm olamama durumu ortaya çıktıkça cinsel istekte düşüş başlar. Bu da erkeğe yönelik içsel öfkeye dönüşebilir. Cinsel sorunlar ilişki çatışmalarına dönüşür. Erken boşalmanın tedavi edilmesi cinsel yaşam kalitesini artırdığı gibi çiftler arası ilişki kalitesini de artıracaktır.

Erken boşalma sorunu hakkında detaylı bilgi için Üroloji Bölümümüze başvurabilirsiniz. 

Doç. Dr. İzak Dalva
Bayındır Söğütözü Hastanesi Üroloji Bölüm Başkanı

29.08.2022




loading
x

Randevu Al

* listenenler dışındaki tarih ve saate randevu almak istiyorsanız lütfen 0850 911 0 911 numaralı çağrı merkezimiz ile iletişime geçebilirsiniz

Verdiğim kişisel veri ve iletişim bilgilerimin, Bayek Tedavi Sağlık Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş., Penta Sağlık Hizmetleri A.Ş., Bayek Ağız ve Diş Sağlığı Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş. (hepsi birlikte Bayındır Sağlık Grubu olarak anılacaktır) tarafından, 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu kapsamında Aydınlatma Metninde belirtilen amaç ve bağlı amaçlar dahilinde işlenmesine ve aktarılmasına muvafakatettiğimi beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Bayek Tedavi Sağlık Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş., Penta Sağlık Hizmetleri A.Ş., Bayek Ağız ve Diş Sağlığı Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş. (hepsi birlikte Bayındır Sağlık Grubu olarak anılacaktır) tarafından her türlü bilgilendirme, etkinlik, duyuru, anket, tanıtım, açılış, davet vb. hatırlatmaları ile diğer sair iletişim çalışmaları kapsamında tarafıma ticari elektronik ileti (arama, SMS, e-posta vb.) gönderilmesini kabul ediyorum.

Lütfen Üstteki Kutucuğu işaretleyiniz!

Hastanemizde kaydınız var ise direkt randevu alabilmek için tıklayınız