Günümüzde bazı kalp ameliyatları çalışan kalpte, yani kalp akciğer makinası kullanılmadan da yapılabiliyor olsa bile, halen bir çok önemli ve komplike kalp ameliyatlarının açık kalp ameliyatı şartlarında, bir başka deyişle kalp akciğer makinası kullanılarak yapılması gerekmektedir. Özellikle doğumsal kalp, kalp kapak hastalıkları ve büyük damarların cerrahisinde açık kalp ameliyatı altın standart olarak değerini korumaktadır.Ayrıca 1953 yılından bu yana kalp akciğer makinası teknolojisi ve uygulaması konularında çok önemli ilerlemeler kaydedilmiş, bilimin ışığında gelişen olanaklar açık kalp ameliyatlarının olumsuzluklarını en aza indirmiştir.

Kalp akciğer makinesi 

Kalp akciğer makinesinin icadı kalp cerrahisinde yeni bir çığır açmıştır. Bu sayede, yüzlerce yıldır tabu olarak kabul edilerek hiç dokunulamayan ve milyonlarca kişinin erken yaşta ölümüne neden olan  bir çok kalp hastalığının ameliyatla tedavisi olanağı doğmuştur. Kalp akciğer makinasi iki ana bölümden oluşmaktadır. Bunlardan biri akciğerlerin görevini üstlenen oksijenatör adı verilen cihaz, diğeri ise kalp işlevini sağlayan pompalardır. Açık kalp ameliyatı yapılacak hasta genel anestezi altında özel bağlantı hatlarıyla bu makinaya bağlanmaktadır. Cihaz vücuttan gelen oksijenini kaybetmiş  (kirli) kanı oksijenlendirerek (temiz kan) vücudumuzun ana atardamarın pompalamaktadır. Bu sayede en önemlisi beyin olan organlarımız kanlanmaya ve dolasıyla oksijenlenmeye devam etmektedir. Cerrah bu sayede hareketsiz ve kansız bir ortamda istediği ameliyatı yapabilmektedir. Bu esnada zarar görmemesi için, “kardiyopleji” denilen özel solüsyonla kalp korunmaktadır.

Küçük kesi ile yapılan her ameliyat kapalı kalp ameliyat değildir

Son yıllarda gündeme gelen küçük kesi ile yapılan kalp ameliyatlarının “kapalı kalp ameliyatı” olduğu yolunda yerleşmeye başlıyan bir kavram söz konusudur. Oysa ameliyatın  kesi yeri ve boyutuyla kalp ameliyatının açık veya kapalı olması arasında doğrudan bir ilişki yoktur. Bazı kalp ameliyatları küçük kesi ile ve kalp akciğer makinası kullanılmadan da gerçekleştirilebilmektedir. Ama günümüzde bir çok kalp ameliyatının açık kalp ameliyatı şartlarında, yani kalp akciğer makinası kullanılarak yapılması gerekmektedir. Bu nedenle yapılacak ameliyatının gereksinimine bağlı olarak, küçük kesi ile kalbe erişilse bile, hastanın kalp akciğer makinesine bağlanma zorunluluğu vardır. Bu hastalarda kalp akciğer makinası ile bağlantı, genellikle kasıktaki büyük atar ve toplar damar yoluyla gerçekleştrilmektedir. Bir başka deyişle, küçük kesi ile yapılan her ameliyat kapalı kalp ameliyatı değildir.

Açık Kalp Ameliyatı hakkında detaylı bilgi için Kalp ve Damar Cerrahisi Bölümümüze başvurabilirsiniz.

Doç. Dr. Yaman Zorlutuna
Bayındır Söğütözü Hastanesi ve Bayındır İçerenköy Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Bölüm Başkanı

18.08.2022




loading
x

Randevu Al

* listenenler dışındaki tarih ve saate randevu almak istiyorsanız lütfen 0850 911 0 911 numaralı çağrı merkezimiz ile iletişime geçebilirsiniz

Verdiğim kişisel veri ve iletişim bilgilerimin, Bayek Tedavi Sağlık Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş., Penta Sağlık Hizmetleri A.Ş., Bayek Ağız ve Diş Sağlığı Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş. (hepsi birlikte Bayındır Sağlık Grubu olarak anılacaktır) tarafından, 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu kapsamında Aydınlatma Metninde belirtilen amaç ve bağlı amaçlar dahilinde işlenmesine ve aktarılmasına muvafakatettiğimi beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Bayek Tedavi Sağlık Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş., Penta Sağlık Hizmetleri A.Ş., Bayek Ağız ve Diş Sağlığı Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş. (hepsi birlikte Bayındır Sağlık Grubu olarak anılacaktır) tarafından her türlü bilgilendirme, etkinlik, duyuru, anket, tanıtım, açılış, davet vb. hatırlatmaları ile diğer sair iletişim çalışmaları kapsamında tarafıma ticari elektronik ileti (arama, SMS, e-posta vb.) gönderilmesini kabul ediyorum.

Lütfen Üstteki Kutucuğu işaretleyiniz!

Hastanemizde kaydınız var ise direkt randevu alabilmek için tıklayınız