Troponin, kas kasılmasını düzenleyen bir protein kompleksidir. Üç alt birimden oluşur, bunlar Troponin T, Troponin I ve Troponin C’dir. Bu proteinlerin her biri, kasılma sürecinde belirli bir rol oynar.

Troponin T nedir?

Troponin T, kalp kasında bulunan ve kalp hasarında kan dolaşımına salınan bir troponin türüdür. Troponin T seviyeleri kalp krizi teşhisi için yaygın olarak kullanılır.

Troponin I nedir?

Troponin I, kalp kasında bulunan ve kalp hasarında kan dolaşımına salınan bir diğer troponin türüdür. Troponin I seviyeleri, troponin T ile birlikte, kalp krizi teşhisi için önemlidir. Troponin I testi, kalp kası hasarını tespit etmek için kullanılır ve genellikle kalp krizi belirtileri gösteren kişilere uygulanır.

Troponin testi nedir?

Troponin testi, kalp kaslarından kan dolaşımına salınan ve kalp kası hasarını gösteren bir protein türü olan troponini tespit eden bir kan testidir. Bu test, genellikle kalp krizi belirtileri olan kişilere uygulanır.

Troponin T ve I, kalp kasında bulunur ve kalp hasarında kan dolaşımına salınır. Yapılan kan analizlerinde troponin seviyelerinin yüksek olması, kalp krizi veya diğer kalp hastalıklarının tanısı için hayatidir. Eskiden kullanılan troponin C analizinin, hem iskelet hem de kalp kasında bulunmasından dolayı hassasiyeti düşüktür ve bu nedenle günümüzde kalp hastalığının teşhisinde kullanılmaz.

Yüksek sensitiviteli troponin nedir?

Yüksek duyarlıklı ya da yüksek hassasiyetli troponin de denilen yüksek sensitiviteli troponin, sağlık kuruluşlarına özellikle göğüs ağrısı ile başvuran hastalarda kalp krizi teşhisinin koyulmasında büyük önem taşır. Yüksek sensitiviteli troponin, gelişmiş ülkelerde kalp krizi teşhisinde EKG ile birlikte en sık kullanılan tanı yöntemidir. Laboratuvarımızda da yüksek sensitiviteli troponin düzeylerine bakılmaktadır.

Troponin normal değeri

Troponin normal değeri genellikle 0.04 ng/ml'nin altında olmalıdır. Ancak, bu değer laboratuvardan laboratuvara değişiklik gösterebilir.

Troponin kaç olmalı?

Sağlıklı bir bireyde troponin seviyeleri genellikle 0.04 ng/ml'nin altında olmalıdır. Ancak, bu değer laboratuvar ve kişinin genel sağlık durumuna göre değişebilir.

Troponin kaç olursa tehlikeli?

Troponin seviyeleri genellikle 0.04 ng/ml'nin altında olmalıdır. Ancak, her laboratuvarın referans değerleri biraz farklı olabilir. Troponin seviyesi 0.04 ng/ml'nin üzerinde olduğunda genellikle kalp hasarı olduğu düşünülür ve bu durum tehlikeli olabilir.

Kalp krizinde troponin kaç olur?

Kalp krizi sırasında kalp kasında hasar oluşur ve troponin kan dolaşımına salınır. Bu durumda, troponin seviyeleri 0.04 ng/ml'nin yüzlerce katına çıkar. İki hafta boyunca da kanda yüksek olarak saptanır. Troponin yüksekliği ve eşlik eden diğer bulgular ile kalp krizi teşhisi konulur.

Troponin yüksekliği nedir?

Troponin yüksekliği, kan dolaşımındaki troponin seviyesinin normalden daha yüksek olması durumudur. Bu genellikle kalp kasında bir hasar olduğunu gösterir ve kalp krizi belirtisi olabilir.

Troponin yüksekliği nedenleri

Troponin yüksekliğinin en yaygın nedeni kalp krizidir. Ancak kalp kasını etkileyen her türlü hasar (kalp yetmezliği, kalp kası iltihabı, taşiaritmi, yapısal kalp hastalıkları, ağır egzersiz veya bazı ilaçların yan etkileri gibi) troponin seviyelerini yükseltebilir.

Troponin düşüklüğü nedir?

Troponin düşüklüğü genellikle bir sağlık sorunu olarak kabul edilmez. Troponin seviyeleri normalde çok düşük veya tespit edilemez olmalıdır. Yüksek troponin seviyeleri genellikle bir sorun olduğunu gösterirken, düşük seviyeler genellikle normaldir.

Uzm. Dr. Mehmet Uğurlu
Bayındır İçerenköy Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı