Elektronik sigaralar oldukça yeni olmasına rağmen özellikle gençler arasında hızla yayılım gösteriyor. Bu sigaraların birçoğunda sağlığa oldukça zararlı olan nikotin bulunuyor. Nikotin, yüksek derecede bağımlılık yapan ve birçok organ üzerinde toksik etkisi olan bir maddedir. Hamilelikte alındığında bebeğe zarar veren, gençlerde ise beyin gelişmesini engelleyen etkileri biliniyor. Bazı e-sigaralarda nikotin olmasa bile aerosoller bulunuyor. Bu aerosollerin içinde kanser yapıcı ve akciğere zararlı birçok madde bulunuyor.

Sigara mı, elektronik sigara mı daha zararlı?

E-sigara üreticileri normal sigaradan daha az zararlı kimyevi madde içerdiklerini ve bu yüzden de daha az zararlı olduklarını iddia ediyorlar. Normal sigarada bulunan ve en zararlı maddeler olan tar ve karbonmonoksit e-sigaralarda yok. E-sigaralar normal sigaralardan daha az kimyasal maddeye sahip olsa da, içlerinde oldukça zararlı olan ağır metaller, kurşun, organik kimyasallar ve kanserojen maddeler bulunuyor. Yine içerdikleri aeresoller nedeni ile kullananları oldukça zararlı maddelere maruz bırakıyorlar. Ancak bu sigaraların oldukça yeni olması nedeni ile tıp bilimi henüz uzun dönemli bütün zararlarını görebilmiş değil. Yıllar içinde birçok farklı zararları ortaya çıkabilir. Daha az zararlı olması e-sigaraların güvenli olduğu anlamına gelmiyor. 

Üretici firmaların diğer bir tezi de normal sigarayı bırakmak isteyenlerin e-sigaralardan yararlanarak kolayca sigarayı bırakabilecekleri yönünde. Sigarayı bırakmadan önceki safha olarak pazarlanıyor. Ancak bunun kanıtları henüz elimizde yok. Tam aksine e-sigaraya geçenlerin birçoğu ek olarak normal sigara da kullanmaya devam ediyorlar. FDA de e-sigaraların normal sigarayı bırakmak için bir geçiş basamağı olduğunu onaylamıyor. Sigaranın bırakılmasında tıbben onaylanmış olan yöntem nikotin replasman tedavisiyken, onaylanmamış bir yöntem olarak e-sigaraya geçiş doğru bir strateji olmaz.

Elektronik sigaranın zararları nelerdir?

 

  • Kalp ve damar sistemine hasar verir.
  • Astım, kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) ve kansere yol açabilecek kimyasal maddeler içerir.
  • Hamilelikte kullanıldığında bebeğe zarar verir.
  • Gençlerde beyin gelişmesini engeller.
  • Özellikle ergenlik çağındaki genç beyinlerde ciddi psikolojik sorunlara yol açar.
  • Beyinde hafıza, duygu ve kritik düşünmeden sorumlu alanlarda ciddi hasar oluşturur. ,
  • İçinde bulunan yağlı maddelerin akciğere geçmesi sonucu ortaya çıkan lipoid pnömoni yani zatürre vakaları ortaya çıkar. Akciğerde yağ birikmesi sonucu akciğer iltihabı gelişir ve bu hastalığın bilinen bir tedavisi yoktur. 
  • İçlerindeki sıvı nedeni ile yangın ve patlama riski taşır.
  • İçlerindeki sıvının göze, cilde teması ya da içilmesi sonucu akut nikotin zehirlenmesine yol açar. 


Sonuç olarak elektronik sigara, sigara ve nargile içlerinde barındırdıkları maddeler nedeni ile insan sağlığına çok zararlıdır ve ömrümüzü kısaltır. Özellikle e-sigaranın dumansız oluşu, kapalı yerlerde içilebilmesi, kolay ulaşılabilmesi ve zararsız olduğunun reklamının yapılması ergenlik çağındaki gençler açısından çok yüksek risk içerir. Gençler bu tehlikeler konusunda bilinçlendirilmelidir.

Prof. Dr. Timur Timurkaynak
Bayındır İçerenköy Hastanesi ve Bayındır Levent Tıp Merkezi Kardiyoloji Bölüm Başkanı

28.08.2023




loading
x

Randevu Al

* listenenler dışındaki tarih ve saate randevu almak istiyorsanız lütfen 0850 911 0 911 numaralı çağrı merkezimiz ile iletişime geçebilirsiniz

Verdiğim kişisel veri ve iletişim bilgilerimin, Bayek Tedavi Sağlık Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş., Penta Sağlık Hizmetleri A.Ş., Bayek Ağız ve Diş Sağlığı Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş. (hepsi birlikte Bayındır Sağlık Grubu olarak anılacaktır) tarafından, 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu kapsamında Aydınlatma Metninde belirtilen amaç ve bağlı amaçlar dahilinde işlenmesine ve aktarılmasına muvafakatettiğimi beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Bayek Tedavi Sağlık Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş., Penta Sağlık Hizmetleri A.Ş., Bayek Ağız ve Diş Sağlığı Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş. (hepsi birlikte Bayındır Sağlık Grubu olarak anılacaktır) tarafından her türlü bilgilendirme, etkinlik, duyuru, anket, tanıtım, açılış, davet vb. hatırlatmaları ile diğer sair iletişim çalışmaları kapsamında tarafıma ticari elektronik ileti (arama, SMS, e-posta vb.) gönderilmesini kabul ediyorum.

Lütfen Üstteki Kutucuğu işaretleyiniz!

Hastanemizde kaydınız var ise direkt randevu alabilmek için tıklayınız