Diş dolgusu nedir?
Diş dolgusu; çürüklerin, diş aşınmalarının, kırıkların, dişler arası boşlukların sebep olduğu alanların dolgu materyalleri ile restore edildiği tedavi yöntemidir.
Dolgu nasıl yapılır?
Çürük ve renklenmelerde tedavi edilecek bölge lokal anestezi ile uyuşturulur. Ağrı duymadan çürük doku uzaklaştırılır. Minede hafif bir pürüzlendirme ile başlanır. Dolgu ile dişin bağlantısını sağlayan bonding işlemi ile devam edilir. Dişe uygun renkte seçilen dolgu materyaline istenilen form verildikten sonra mavi ışık cihazları ile sertleştirilir. Kapanıştaki yükseklik kontrolü ve pürüzsüzlüğü sağlayan polisaj işlemi ile sonlandırılır. Kırık ve aşınmalarda, dişler arası boşluklarda doku kaldırmaya gerek duyulmadan bu süreçler tamamlanır.
Peki her çürüğe dolgu yapılır mı?
Doku kaybının büyüklüğüne göre kompozit dolgu, inley onley (seramik dolgular) ile tedavi tamamlanabilir. Dolgunun destekleyemeyeceği kadar büyük doku kayıplarında kaplama ile restorasyon kararı alınır.
Dolgu işlemi ne kadar sürer?
Doku kaybının büyüklüğü lokalizasyonu gibi etkenlere göre 30 dakikadan 60 dakikaya kadar dolgu aşamaları tamamlanabilir.
Kompozit dolgudan sonra lokal anestezinin etkisinin birkaç saat içinde geçmesi ile hastalar günlük yaşamlarının rutinlerine dönebilirler.
Dolgu yapılan diş tekrar çürür mü?
Dolgu yapıldıktan sonra hastanın ağız hijyen bakımının kötü olması, düzenli kontrollerini aksatması, yanlış beslenmesi (şekerli asitli gıdalarla) gibi sebeplerle, dolgu ile dişin bağlandığı yüzeylerden sızıntı ile tekrar çürük oluşabilir. Bu çürük dolgunun altının boşalmasına ve bir süre sonra desteksiz kalan dolgunun düşmesine ve kırılmasına sebep olabilir. Bunu önlemek için düzenli ve zaman ayrılarak yapılan diş fırçalamaya ek olarak dişlerin kontak noktasındaki dolguların da iyi bir şekilde temizlenmesi için diş ipinin önemi ortaya çıkar.
Dolgular ne zaman yenilenir?
Sızıntı, kırık, altında çürük oluşmayan dolgular uzun seneler ağızda kalabilir.
Arka dişlerde eski dönemlerde dayanıklılık üstünlüğü sebebiyle amalgam dolgular daha sıklıkla uygulanmaktaydı. Çok uzun süredir kompozit dolgular, dayanıklılık, kuvvetli bağlanma dahil birçok yönden geliştirilmeleri ile arka bölge dişlerde hem fonksiyon hem estetik açıdan tercih edilen bir materyal olmuştur.
Ön dişlerde de estetik beklentileri fazlasıyla karşılayan dolgu malzemesi kompozit dolgulardır.
Dolgudan sonra çürük temizlenen bölgelerde ikincil iyileşme dokuları oluşur. Bu süreç tamamlanana kadar ilk haftalarda giderek azalan, kabullenilebilir düzeyde hassasiyetler normaldir.
Diş sinirine çok yakın ya da diş sinirinin içine nüfus edecek kadar ilerleyen derin çürüklerde, kanal tedavisi kararı verilebilir. Kanal tedavisi sonrası doku kaybının büyüklüğüne göre dolgu ya da kronlarla restorasyon tamamlanır.
Emziren anne diş dolgusu yaptırabilir mi? Hamile bireyler diş dolgusu yaptırabilir mi?
Hamile bireyler için dolgu yaptırabilecekleri en uygun dönem, 9 aylık hamileliğin ikinci üç aylık dönemdir.
Emziren anneler de dolgu yapılmasının sakıncası yoktur. Yapılan çalışmalar, uygun lokal anestezi altında diş tedavisi görmesi durumunda emzirmeye güvenli bir şekilde devam edebileceğini düşündürmektedir.
Dt. Hale Akduman
Bayındır Beşiktaş Diş Kliniği Ağız ve Diş Sağlığı Uzmanı