Elektromiyografi (EMG), sinir hücrelerinin ve kasların elektriksel aktivitesini ölçen bir testtir. EMG, cildin üzerine yerleştirilen elektrotlar aracılığıyla çekilir ve genellikle 30-60 dakika sürer. Bu test, sinirlerin kaslara sinyal gönderme yeteneğini ve kasların bu sinyallere nasıl yanıt verdiğini belirlemeye yardımcı olur. Bu süreç, sinir hasarı, kas hastalıkları ya da nöromusküler bozukluklar gibi çeşitli sağlık sorunlarının teşhisinde kullanılır. EMG, karmaşık bir sinir ve kas sistemini anlamak için birincil bir araçtır.

EMG nasıl çekilir?

EMG testi iki aşamadan oluşur. Bunlar nöromusküler aktiviteyi ölçen yüzey EMG ve kas içi elektriksel aktiviteyi ölçen iğne EMG’dir.

Yüzey EMG'de, elektrotlar cilde yerleştirilir ve sinir uyarıldığında kasın nasıl yanıt verdiği ölçülür. İğne EMG'sinde ise ince bir iğne elektrot kas içine girer ve kas hücrelerinin elektriksel aktivitesini doğrudan ölçer. Her iki prosedür de genellikle ağrısızdır.

EMG hangi hastalıkların teşhisinde kullanılır?

EMG, bir dizi farklı sinir ve kas bozukluğunun teşhisinde kullanılır. Bu bozukluklar genellikle, sinirlerin zarar gördüğü veya kasların düzgün çalışmadığı durumları içerir. Amyotrofik lateral skleroz (ALS), periferik nöropati, karpal tünel sendromu ve miyastenia gravis gibi durumlar EMG ile teşhis edilebilir.

EMG çekimi ne kadar sürer?

EMG testinin süresi, incelenen kas ve sinir sayısına bağlıdır. Genellikle bir test 30 ile 60 dakika arasında sürer ancak daha karmaşık durumlarda daha uzun sürebilir.

EMG sonucu değerlendirme

EMG sonuçları nöroloji uzmanı tarafından değerlendirilir. Elektrotların kas ve sinirlerden kaydettiği elektriksel aktivite, normal ve anormal desenleri belirlemek için analiz edilir. Anormal sonuçlar, sinir hasarı veya kas hastalığını gösterebilir.

EMG sonuçları ne zaman çıkar?

EMG sonuçları genellikle testin hemen ardından belli olur. Ancak, sonuçların tam olarak değerlendirilmesi için birkaç gün gerekebilir. Bu süre zarfında, uzmanlar test sonuçlarını detaylı bir şekilde inceleyecek ve bulguları hastayla tartışacaklardır.

Uzm. Dr. Hayal Toktaş
Bayındır İçerenköy Hastanesi Nöroloji Uzmanı