Hepinizin bildiği gibi yaz kapıda bekliyor, karpuz kabukları denize düştü düşecek.  Yaz kapımızı çalmadan fit bir vücuda sahip olmak istiyorsak; kendimize gereken zamanı ayırmalı, bedenimiz, cildimiz, ruhumuz ve zihnimize iyi davranmak öncelikli hedefimiz olmalıdır. Kişiye özgü beslenme danışmanlığı ve düzenli aktiviteler ile fit bir vücuda sahip olmak da kendi elimizde. 
İşte yaza kadar fit olabilmek için tam 12 beslenme ipucu:

- Günde 2-3 fincan limonlu beyaz çay veya yeşil çay tüketin. Beyaz-yeşil-siyah çay ‘’ camilia sinensis’’ bitkisinin yapraklarından üretilir. Aralarındaki fark, toplama zamanı ve işleme metotlarından kaynaklanır. Beyaz çay henüz açmamış tomurcuk yapraklardan toplanır ve kurutulur dolayısı ile en yüksek antioksidana sahiptir. Yeşil çay ise olgunlaşmış yapraklardan toplanır ve kurutulur, beyaz çay’a göre biraz daha düşük antioksidana sahiptir. Fakat çalışmalar, yeşil çayın kan şekerini düzenleme ve kilo kontrolünde etkili olduğunu göstermektedir. Siyah çay ise bir sürü işlemden geçirildiği için yapısındaki antioksidanlarını bir miktarını kaybeder. O nedenle beyaz ve yeşil çay, siyah çaya göre daha sağlıklıdır. Fakat, eğer yeşil veya beyaz çay tüketiminiz yoksa siyah çayı içmeyi ihmal etmeyin. Çünkü düşük miktarda da olsa önemli antioksidanları yapısında içerir. Yemeklerden 15-20 dakika önce veya sonra veya yemek aralarında açık limonlu siyah çay içebilirsiniz.

Almanya’da yapılan bir çalışmaya göre beyaz çayın yağ hücrelerinin büyümesini engellediği ve yağ yakımını hızlandırdığı, kansere karşı koruyucu özelliği olduğu, metabolizmayı hızlandırmasının yanı sıra içeriğinde bulunan kateşinlerin ‘’epigallokateşinkalat’’ hücrelerin ve cildin yaşlanmasını önlemeye yardımcı olduğu tespit edilmiştir. Molecular Nutrition & Food Research’de yapılan bir çalışmada ise beyaz çayın limon ile içilmesinin vücutta antioksidanlarının emilimini artırdığı gözlemlenmiştir ki anitoksidanlar hücre yenilenmesi ve sağlıklı vücut fonksiyonları için çok önemlidir.

- Tarçın, kan şekerinizi düzenleyerek açlık krizlerinizi önleyecektir. Günde bir tatlı kaşığı tarçın yeterlidir. Toz tarçını yeşil elmanın üzerine ve çubuk tarçını ise çaylarınızla karıştırarak içebilirsiniz.

- Zencefil ve zerdeçalı, çay, çorba yoğurt veya salatalara karıştırıp yemeye özen gösterin. Yüzyıllardır Geleneksel Çin tıbbında kullanılan zerdeçalın içindeki  “curcumin” maddesinin kötü kolesterolü düşürdüğü ve yağ dokusu oluşumunu önlediği bilinmektedir. Zencefil ise metabolizmanızı hızlandırırak kilo kaybına yardımcı olur (Dip not: Kan sulandırıcı ilaç kullananların doktorlarına danışmalarında fayda vardır)
 
- Günde en az 2 litre su (kadınlar için en az günde 2 litre ve erkekler için günde 2.5 litre) Bazen açlık tokluk mekanizması ve susuzluk birbirine karışabiliyor. Bol su içmeniz de metabolizmanızın daha fazla doygunluk sağlayarak kilo kaybında etkili olacaktır.

- Doymamış yağlar  ‘’zeytinyağ, fındık yağı ..’’ gibi sağlıklı ve kilo almanızı önleyebilecek yağları kulanın. Günlük yağ alımınız yemek ve salatalar da toplam 4 tatlı kaşığını geçmesin.
 
- Düzenli olarak üç ana öğün tüketin. Çok acıkıyorsanız ara öğünler ekleyin ve ara öğünlerde mevsim meyvelerine ağırlık verin. Öğle ve akşam yemeklerinde; zeytinyağlı ,buharda pişirilmiş sebze ve beyaz ızgara et (balık & hindi) tüketin. Sabah öğünlerinizde bir adet haşlanmış yumurta bol yeşillikli salata, 5-6 adet zeytin veya 2-3 yemek kaşığı yulaf ezmesi ile birlikte yoğurt ve 2 adet kayısı/5 adet çilek yiyin.

- Glisemik indeksi düşük besinler tüketin ‘çiğ badem,fındık,ceviz, beyaz et ve yeşil sebzeler  gibi’’ besinler tüketin. Glisemik indeksi düşük besinler ani kan şekeri iniş çıkışlarını engelleyerek  kan şekerinin düzenlenmesini sağlayıp, acıkmanızı önleyecektir.

- Beyaz unlu ve işlenmiş katkı maddeli her türlü gıdadan  (beyaz pirinç, beyaz makarna, hazır meyve suları, hazır atıştırmalıklar, hazır krakerler vb.) uzak durun. Eğer makarna benim olmazsa olmazım diyorsanız rafine edilmemiş, doğal tam tahıllı (esmer) makarnayı, domates sosu ve bol yoğurtla tercih edebilirsiniz.

- Proteince zengin besinlere "yumurta,yoğurt,balık, yeşil mercimek, nohut, kuru börülce vb’’  beslenmenizde önem verin. Yeterli miktarda protein alımı,  kas miktarınızı artmasına ve aynı zamanda yağ yakmanıza yardımcı olur. 

- Konsantre meyve sularından uzak durun.  Taze sıkılmış mevsim meyve ve sebzelerinden smoothieleri tercih edin.

- Fiziksel aktivetinize önem verin. Sabah işten önce 5-10 dakika ayıracağınıza size uygun bir kaç  beden hareketi ve gün içinde yapacağınız 30 dakika  yürüyüş, hem sıkılaşmanıza, hem metabolizmanızın hızlanmasına hem de ruh sağlığınıza çok iyi gelecektir.
 
- Dinlenmek ve düzenli  uyku alışkanlığınıza önem verin.
Bilinçli beslenme, doğru zamanlama ve doğru aktiviteyle yaza fit gireceğimiz kaçınılmazdır.
20.04.2017




loading
x

Randevu Al

* listenenler dışındaki tarih ve saate randevu almak istiyorsanız lütfen 0850 911 0 911 numaralı çağrı merkezimiz ile iletişime geçebilirsiniz

Verdiğim kişisel veri ve iletişim bilgilerimin, Bayek Tedavi Sağlık Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş., Penta Sağlık Hizmetleri A.Ş., Bayek Ağız ve Diş Sağlığı Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş. (hepsi birlikte Bayındır Sağlık Grubu olarak anılacaktır) tarafından, 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu kapsamında Aydınlatma Metninde belirtilen amaç ve bağlı amaçlar dahilinde işlenmesine ve aktarılmasına muvafakatettiğimi beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Bayek Tedavi Sağlık Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş., Penta Sağlık Hizmetleri A.Ş., Bayek Ağız ve Diş Sağlığı Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş. (hepsi birlikte Bayındır Sağlık Grubu olarak anılacaktır) tarafından her türlü bilgilendirme, etkinlik, duyuru, anket, tanıtım, açılış, davet vb. hatırlatmaları ile diğer sair iletişim çalışmaları kapsamında tarafıma ticari elektronik ileti (arama, SMS, e-posta vb.) gönderilmesini kabul ediyorum.

Lütfen Üstteki Kutucuğu işaretleyiniz!

Hastanemizde kaydınız var ise direkt randevu alabilmek için tıklayınız