Demans, günlük hayatın faaliyetlerini engelleyen bilişsel bozulmadır ve engelleyicidir. Unutkanlık ve hafıza kaybı karakteristik bulgudur. Bilişsel bu bozulma, günlük yaşam aktivetelerinde zorlanmaya yol açar. Dil, algı, beceri, pratik, dikkat, muhakeme fonksiyonları zayıflar. 65 yaş üstü her 10 kişiden birinde, 75 yaş üstü ise her 4 kişiden birinde demans gelişmektedir.

Demans belirtileri
Erken evrede unutkanlık ön plandayken; orta evrede kaybolmak, iletişim bozulması, kişisel hijyende azalma, yardım ihtiyacı, tekrarlayan sorular sorma görülür. Geç evrede ise yürümede güçlük, tam bağımlılık, çok yakınları bile tanıyamama, saldırganlık ve psikolojik bulgular gelişmektedir. Sinsi başlangıçlıdır ve sürekli ilerleme eğiliminde olan bir hastalıktır.

Demans çeşitleri
Günümüzde yaklaşık 50 milyon civarında olan demanslı hasta sayısının, 2050 yılında 150 milyona ulaşması öngörülmektedir. Demans hastalarının yüzde 60-70’i Alzheimer demansıdır. Bunu beyin damar hastalıklarına bağlı vasküler demans izler. Ayrıca frontotemporal demans, Huntington hastalığı, Lewy cisimcikli demans ve mikst tip demanslar mevcuttur. Alzheimer hastalığının genetik türleri daha genç yaşlarda ortaya çıkar. Genetik köken, hastaların yüzde 5’inde rol oynar.

Demans tanısı
Özel bir test yoktur. Hastanın öyküsü, klinisyenin detaylı incelemesi, kan testi ve görüntülemeler ile tanı konur.

Demans tedavisi
Kolinesteraz inhibitörleri ve memantin spesifik ilaçlarıdır. Ayrıca hastanın yaşadığı ortamın ve bakıcısının mümkün olduğunca sabit olması ve değiştirilmemesi, düşmenin önlenmesi gibi tedbirler de alınmalıdır.

Demans önlenebilir mi?
- Okumak, bulmaca çözmek, sudoku, kağıt oyunları, satranç, puzzle, kelime oyunu gibi zihni aktif tutacak faaliyetler yürütmek,
- Sosyalleşmek,
- Sigara ve alkol tüketmemek
- Egzersiz ve spor yapmak
- Kilo vermek, düzenli ve sağlıklı beslenmek
- Bol güneşe maruz kalmak
- Gıda ve vitamin takviyeleri almak (B, C, D, E vitaminleri)
- Diğer sağlık sorunlarının tedavisi (hipertansiyon, diyabet, obezite, depresyon gibi)
- İyi uyumak demansın önlenmesinde rol oynar.

Ayrıca yapılan araştırmalar, yalnızlığın beyin hücrelerine iyi gelmediğini, beynin idrak ve algılama yetileriyle hafızayı olumsuz etkilediğini göstermektedir. Yalnız olan insanlarda demans riski, yalnız olmayanlara göre daha fazla görülmektedir. İnsanın tek başına olması, paylaşmaması, konuşmaması, hiçbir faaliyette bulunmaması ve içe dönük yaşaması, sinir hücreleri arasındaki iletişimi bozmaktadır. Arkadaş-partner edinme, sosyal hayatın içinde olma ve paylaşma ise hastalık riskini azaltmaktadır. Konuşma, sohbet etme ve içe dönük yaşamdan kurtulma, nöronlar arasındaki bağlantıyı artırmaktadır.

Uzm. Dr. Nil Çetin
Bayındır Söğütözü Hastanesi Nöroloji Uzmanı