Sağlıklı ve Lezzetli Ramazan Tarifleri

Bayındır Sağlık Grubu Beslenme ve Diyetetik uzmanları, Ramazan'a özel birbirinden sağlıklı ve lezzetli tarifler hazırladı. İşte iftar sofralarını lezzetlendirecek o tarifler: 

1- TAVUKLU SEBZE SOTE
Malzemeler:
- 200 g. tavuk
- 1 soğan
- 1 kabak
- 1 havuç
- 1 avuç taze fasülye

Yapılışı:
Tavuk kuşbaşı kendi suyunu çekene kadar pişirilir, üzerine soğan eklenir. Sebzeler kibrit çöpü şeklinde doğranır. Tüm karışım suyunu çekene kadar pişirilir. İsteğe göre soya sosu veya baharatlar eklenir.

2- ISPANAKLI YUMURTA
Malzemeler:

- 250 g. ıspanak
- 1 soğan
- 1 kibrit kutusu peynir
- 2 yumurta

Yapılışı:
250 gram ıspanak, soğanla sote yapılır. İçine peynir rendelenir. Peynir eriyince 2 yumurta kırılır ve pişirilir.

3- BROKOLİ ÇORBASI
Malzemeler:

- 250 g. brokoli
- 1 adet pırasa
- 1 küçük boy havuç
- 1küçük boy patates
- 2 tatlı kaşığı zeytinyağı

Yapılışı:
Malzemeler suda pişirilir. Pişmiş sebzeler blender yardımıyla ezilir. İsteğe göre dereotu ile süslenir.

4- BİBERLİ BİFTEK
Malzemeler:
- 200 g. biftek
- Soğan
- Sarımsak
- Yeşil biber
-Kırmızı biber
- Maydanoz
- Kekik
- Karabiber

Yapılışı:
Biftek ve kırmızı biber şerit halinde doğranır. Soğan ve sarımsak ise küçük doğranır. Tüm malzemeler sote edilir. Suyunu çekince maydanoz eklenir.

5- KABAK SALATASI
Malzemeler:

- 250 g. kabak
- 1 tatlı kaşığı sıvı yağ
- 2 ceviz
- 1 diş sarımsak
- 100 g.yoğurt
- Dereotu

Yapılışı:
Kabak rendelenir. 1 tatlı kaşığı yağla sote yapılır. Soğuyunca sarımsaklı yoğurtla karıştırılır. Ceviz ve dereotu ilave edilir.

6- YULAFLI TATLI
Malzemeler:
- 2 yemek kaşığı yulaf
- 200 ml laktozsuz süt
- Tarçın
- 2 adet kuru kayısı
- 2 ceviz

Yapılışı:
2 yemek kaşığı yulaf içine 2 kuru kayısı minik doğranarak az su ilavesi ile bir gece dolapta bekletilir. 200 ml sütle pişirilir. Üzerine tarçın ve ceviz ilave edilir.

7- KIYMALI YOĞURT ÇORBASI
Malzemeler:
- 120 gram kıyma
- 4 silme yemek kaşığı pirinç
- 4 su bardağı su
- 1 su bardağı yoğurt
- 1 adet yumurta sarısı
- 1 yemek kaşığı un
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 tatlı kaşığı nane

Yapılışı:
Yıkanan pirinçler 4 su bardağı suda yumuşayana kadar pişmeye bırakılır. Yapışmaz bir tavada 120 gram kıyma ile karıştırılarak pişirilir. Ayrı bir kapta terbiyesi için yoğurt, yumurta sarısı ve un iyice çırpılır ve üzerine kaynayan pirincin suyundan 2 çay bardağı kadar yavaş yavaş eklenerek çırpma işlemi devam ettirilir. Daha sonra bu karışım pişen pirincin üzerine kesilmesine neden olmayacak şekilde iyice karıştırılarak eklenir.  Kavrulan kıyma da karışıma eklenip karıştırmaya devam edilir. Çorba kaynamaya başladıktan 3-4 dakika sonra ocağın altı kapatılır.  Tuz ve nane de eklenerek servis yapılır.

8- FIRINDA PEYNİRLİ KABAK SANDALI
Malzemeler:

- 2 büyük boy kabak
- 40 gram beyaz peynir
- 40 gram kaşar peyniri
- 1 adet yumurta
- Yarım demet dereotu
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- Yarım çay kaşığı tuz

Yapılışı:
Kabakların baş kısımları temizlenip boyuna olacak şekilde ortadan ikiye kesilir. İçinin çekirdekli kısmı bir tatlı kaşığı yardımı ile çıkarılır. Tencereye dizilir, üzerine 1,5 su bardağı kadar sıcak koyulup tuz serpilir ve yumuşayana kadar haşlanır. Ayrı bir kaba peynirler rendelenir, üzerine ince ince doğranmış dereotu eklenir. Yumurta kırılır ve iyice çırpılır. Pişen kabaklar bir fırın tepsisine yerleştirilir, içlerine hazırlanan karışım eşit şekilde paylaştırılır. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 15 dakika kadar pişirilir.

9- MANTARLI DEREOTLU BULGUR PİLAVI
Malzemeler:

- 2 su bardağı bulgur
- 200 gram kültür mantarı
- 1 küçük boy soğan
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- Yarım demet dereotu
- 4 su bardağı sıcak su
- 1 çay kaşığı tuz

Yapılışı:
İnce ince doğranmış soğan 1,5 yemek kaşığı tereyağda kavurulur. Üzerine 1 yemek kaşığı salça eklenerek, soğanla birlikte birkaç dakika daha kavrulur. 4 su bardağı sıcak suyu ekleyip karıştırılır. Kaynayan suyun üzerine 2 su bardağı bulgur eklenip pişmeye bırakılır. Ayrı bir kapta yıkanan ve küp küp doğranan mantarlar yarım yemek kaşığı tereyağı ile pişirilir. Pişen mantarlar, pilavın üzerine ince doğranmış dereotu ile birlikte eklenir ve hafifçe karıştırılır ve pişmeye bırakılır.

10- NOHUTLU MİSKET KÖFTE
Malzemeler:

- 200 gram kıyma
- 1 yemek kaşığı galeta unu
- 1 yemek kaşığı un
- 1 su bardağı haşlanmış nohut
- 1 küçük boy soğan
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 yemek kaşığı tereyağ
- 4 su bardağı sıcak su
- 2 çay kaşığı tuz
- 2 çay kaşığı karabiber

Yapılışı:
Kıyma,  galeta unu, 1 çay kaşığı tuz ve 1 çay kaşığı karabiberi bir kapta iyice yoğurun. Fındık büyüklüğünde minik parçalar alarak yuvarlayın ve unlanmış tepsiye koyun. Tencereye ince doğranmış soğanı, 1 yemek kaşığı tereyağ ile pembeleşinceye kadar kavurun. Üzerine 1 yemek kaşığı salçayı da ekleyerek birkaç dakika daha kavurun. 4 su bardağı sıcak su ekleyin. Su kaynayınca önce nohutları, sonra da köfteleri koyup 1 çay kaşığı tuz ve karabiberi de ekleyerek 20-25 dk kadar pişirin.

11- TAVUKLU ENGİNAR
Malzemeler:

- 4 adet büyük boy enginar
- Çeyrek limon
- 4 su bardağı sıcak su
- 200 gram tavuk but eti
- 1 küçük boy soğan
- 4 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 40 gram kaşar peyniri

Yapılışı:
Sıcak suya çeyrek limonun suyu eklenir. Enginarlar yumuşayıncaya kadar haşlanır. İnce ince doğranmış soğan, zeytinyağda pembeleşinceye kadar kavrulur. Üzerine küçük parçalar halinde doğranmış tavuk eti, tuz ve karabiber eklenerek pişirilir. Haşlanan enginarlar fırın tepsisine dizilir. İçlerine pişirilen tavuk eşit şekilde yerleştirilir. Üzerine rendelenmiş kaşar peyniri de eşit şekilde paylaştırılarak önceden ısıtılmış 180 derece fırında 10 dakika kadar pişirilir.

12- ANANASLI KUP CHEESECAKE
Malzemeler:

- 12 adet petit beurre bisküvi kırıntısı
- Yarım çay bardağı erimiş tereyağ
- 5 tatlı kaşığı toz şeker
- 200 gram labne peyniri
- 100 gram yoğurt
- 1 çay kaşığı vanilya
- 200 gram ananas

Yapılışı:
1 tatlı kaşığı toz şeker, erimiş tereyağ ve bisküvi kırıntıları bir kapta iyice karıştırılıp 4 kup kaseye eşit şekilde paylaştırılır. ayrı bir kapta krem peyniri, 4 tatlı kaşığı toz şeker, yoğurt, vanilya ve küçük parçalar halinde dilimlenmiş ananasın 160 gramı pütür kalmayacak şekilde blendırdan geçirilir. kuplara alınan bisküvi karışımı iyice sıkıştırılarak yerleştirilir. çırpılan karışım da bisküvi tabanların üzerine eşit şekilde paylaştırılır. kup kaselerin üzerine geriye kalan 40 gram ananas eşit şekilde paylaştırılıp 1 saat kadar buzdolabında bekletildikten sonra afiyetle yenir.

13- NOHUTLU BUĞDAYLI YOĞURT ÇORBASI
Malzemeler:

- 1,5 su bardağı buğday
- 1 su bardağı nohut
- Tuz
- Karabiber
- 1 kase süzme yoğurt
- 1 adet yumurta sarısı
- 2 yemek kaşığı tereyağ
- Kuru nane
- Pul biber

Yapılışı:
Buğdayı yıkayın, tencereye alın. üzerine 4 su bardağı su ekleyerek haşlayın. Buğdaylar suyunu çekip iyince haşlanınca üzerine 5 su bardağı suyu ve nohutları ekleyip, bir taşım kaynatın.

Meyanesi için:
Süzme yoğurt, un ve yumurta sarısını ayrı bir kasede çırpın, çorbanın suyundan azar azar ekleyerek ılıttığınız bu sosu çorba tenceresine karıştırarak ilave edin, 10 dakika kadar kaynatın.

Üzeri için:
Tereyağı eritin üzerine pul biber ve kuru naneyi ekleyin. Çorbanın üzerine gezdirerek servis edin.

14- ÇOBAN KAVURMA
Malzemeler:

- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı
- 750 gr. kuzu kuşbaşı et
- 15 – 20 adet arpacık soğan
- 4 – 5 diş sarımsak
- 4 – 5 adet sivri biber
- Tuz
- Karabiber
- Toz kırmızı biber
- 3 adet domates
- 1 su bardağı et suyu
- Kuru kekik

Yapılışı:
Zeytinyağı ve tereyağı tavaya alın ve kızdırın. Etleri içerisine alın ve orta ateşte 15 dakika kavurun. Arpacık soğan ve sarımsakları ekleyin, 5 dakika soteleyin. İri doğranmış biberleri ekleyin, 5 dakika daha soteleyin. Küp doğradığınız domatesleri ekleyin, bir tur çevirin. Et suyunu ve kuru kekik dışındaki baharatları ekleyip, altını kısıp, kapağını kapatıp 40 dakika pişirin. Ocaktan almadan kuru kekik serpin. Bir tur karıştırın ve servis edin.

15- ŞEHRİYELİ FİRİK PİLAVI
Malzemeler:

- 2 avuç tel şehriye
- ½ su bardağı sıvıyağ
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 1.5 su bardağı firik
- ½ su bardağı pilavlık bulgur
- 1 yemek kaşığı kuru fesleğen
- Tuz
- Karabiber
- 1 su bardağı et suyu
- 3 su bardağı su
- 2 avuç ceviz

Yapılışı:
Pilav tenceresine tel şehriyeleri koyun renk alıncaya kadar kavurun. Şehriyeler renk almaya başlayınca sıvıyağ ve tereyağı ilave edip kavurun. Yıkanmış firik ve bulguru ilave edip kavurmaya devam edin. 1-2 dakika kavrulduktan sonra tuz, karabiber ve kuru fesleğeni ekleyip karıştırın. Sularını ilave edip pişmeye bırakın. Suyunu çektikten sonra 2 avuç iri dövülmüş ceviz ilave edin ve kapağı kapalı olarak dinlenmeye bırakın.

16- FIRINDA KABAK MÜCVER
Malzemeler:

- 4 adet orta boy kabak
- 3 adet yumurta
- 1.5 su bardağı un
- 100 gram beyaz peynir
- 1 adet kuru soğan
- 1 demet kıyılmış derotu
- 1 tatlı kaşığı kuru nane
- ½ su bardağı zeytinyağı
- 1 paket kabartma tozu
- Tuz
- Karabiber

Yapılışı:
Kabakları rendeleyin ve eliniz ile sıkarak iyice suyundan arındırın. Dereotu ve kuru soğanı ince kıyın. Yumurta ve unu geniş bir karıştırma kabında çırpın. Suyundan iyice arındırdığınız kabakları, beyaz peyniri, zeytinyağını, kabartma tozunu, ince doğradığınız dereotu, kuru soğanı ve kuru naneyi yumurtalı karışıma ekleyin. Tuz, karabiber  ile karıştırın. Fırına dayanıklı bir fırın kabını yağlayıp, hazırladığınız karışımı dökün. Önceden ısıtılmış fırında 175 derece sıcaklıkta kontollü olarak 40-45 dakika pişirin.

17- MUZLU MAGNOLIA
Malzemeler:

- 1 litre süt
- 1 su bardağı toz şeker
- 1 su bardağı un
- 1 paket vanilya
- 1 kutu sıvı krema
- 1 paket bebe bisküvisi
- 3-4 adet muz

Yapılışı:
Sütün içerisine, toz şeker ve unu ekleyip, ocakta pişirin. Piştiktikten sonra, ocağın altını kapatıp, 1 paket vanilyayı ekleyip, 10 dakika ilk sıcağı çıkana kadar bekleyin. daha sonra 1 kutu sıvı kremayı hazırladığınız karışıma ekleyip 10 dakika mikserle çırpın. Böylece magnolianın kreması hazır olacak. 1 paket bebe bisküvisini un haline gelene kadar robotta çekin. Bu undan 2 kaşık alıp kupun ya da servis kasesinin dibine yerleştirin. Etrafına dilimlediğiniz muzları yerleştirin. Kremasından bir kepçe kadar koyup üzerine tekrar 2 kaşık bisküvi serpin. Kremadan 1 kaşık daha koyun. En üstünü muz dilimleriyle süsleyin ve servis yapın.

18- LEZZET SEFASI
Malzemeler:

- 1 litre süt
- 8 yemek kaşığı toz şeker
- 5 yemek kaşığı un
- 1 paket vaniya
- 1 yumurta sarısı
- 50 gram tereyağ
- 2 tane damla sakızı parçası
- 1 paket kedi dili bisküvisi
- 1 paket bitter çikolata
- 1 kutu sıvı krema

Yapılışı:
Sütün içerisine, toz şekeri, unu, ve yumurta sarısını ekleyip, karıştırarak pişirin. Piştikten sonra 1 paket vanilyayı ve damla sakızlarını ekleyip, ocağın altını kapatın. Tereyağını ekleyip, mikserle 10 dakika çırpın.  Başka bir kapta,1 kutu sıvı kremayı ve bitter çikolatayı, benmari usulüyle pişirin. Dikdörtgen bir cam kabına kedi dillerini sıra sıra dizin, üzerine pişirdiğiniz sıcak muhallebiyi dökün. Biraz ılıdıktan sonrada erittiğiniz bitter çikolatayı muhallebilinin üzerine dökün. Dolapta soğutun , daha sonra dilimlerken üzerine çekilmiş fındık/antep fıstığıyla servis yapın.

19- TAVUK/ET SUYUNA HAVUÇ ÇORBASI
Malzemeler:

- 5 büyük boy havuç
- 1 büyük boy soğan
- 2 diş sarımsak
- 4 su bardağı et veya tavuk suyu
- 1 yemek kaşığı sızma zeytinyağı veya saf tereyağı
- 1 silme çay kaşığı öğütülmüş kişniş
- 1 silme çay kaşığı toz karabiber
- 1 silme çay kaşığı kırmızı tatlı toz biber
- 1 silme çay kaşığı tuz
- 2 yemek kaşığı taze kekik ve/veya maydanoz

Yapılışı:
Soğanı ince ince doğrayın. Sarımsakları kıyın veya dövün. Havuçları yıkayın, kabuğunu soyun ve ince ince yuvarlak şekilde doğrayın. Tencereye 1 yemek kaşığı zeytinyağı veya tereyağı koyun ve orta ısılı ateşte 2-3 dakika ısıtın. Ardından soğan ve sarımsağı tencereye ilave edin ve 2-3 dakika soteleyin.  Havuçları, tüm baharatları ve 1 lt et/tavuk suyunu da tencereye ilave ederek karışımı iyice karıştırın. Akabinde tencerenin kapağını kapatın ve kaynamaya başlayınca kısık ateşe alın. 20-25 dakika havuç yumuşayana kadar çorbayı pişirin. Havuçlar yumuşak hale geldikten sonra çorbayı blenderdan geçirin. Tekrar bir taşım kaynatın ve dinlendirin. Hazırladığınız çorbayı kaselere doldurduktan sonra üzerine taze kekik ve maydanoz ekleyerek servis edin.

20- PEYNİRLİ ISPANAKLI SUFLE
Malzemeler:

- 150 g Haşlanmış ve doğranmış ıspanak
- Yarım su bardağı yağsız beyaz peynir
- Yarım su bardağı taze  rendelenmiş kaşar
- 3 yumurta beyazı
- 1 diş rendelenmiş sarımsak
- 2 silme çay kaşığı pul biber
- 2 silme çay kaşığı karabiber
- 1 silme çay kaşığı tuz

Yapılışı:
Ispanakları iyice yıkadıktan sonra bir tencerede kaynamış suda 2-3 dak. bekletip, süzdürdükten sonra ince ince doğrayın. Yumurta beyazlarını köpük kıvamına gelinceye kadar iyice çırpın ve rende kaşar dışındaki tüm malzemeleri ekleyerek karıştırın. Tekli fırın kaplarının içlerini elinizle  veya fırça yardımıyla zeytinyağ ile yağlayın. Karışım yağlanmış olan kaplara paylaştırın ve 200 derecede önceden ısıtılmış fırında 15-20 dakika pişirin. Pişmeye yakın rende kaşar peynirini fırın kaplarının üzerine serpin ve üstü kızarıncaya kadar pişirin. Sufleniz hazır.

21- ETLİ CEVİZLİ NAR EKŞİLİ KURU DOLMA
Malzemeler:

- 8 adet kuru patlıcan
- 4 adet kuru dolmalık biber
- 150 g. az yağlı dana kıyma
- 2 büyük boy rendelenmiş domates
- 1/2 su bardağı Siyez bulguru
- 1/2 su bardağı dövülmüş ceviz içi
- 2 orta boy soğan (ince doğranmış)
- 2 diş sarımsak (dövülmüş)
- 1 yemek kaşığı soğuk sızma zeytinyağı
- 2 silme çay kaşığı taze zerdeçal
- 1 silme çay kaşığı sumak
- 1 silme çay kaşığı toz tarçın
- 1 silme çay kaşığı yenibahar
- 1 silme çay kaşığı toz karabiber
- 1 silme tatlı kaşığı kuru nane
- 1 silme yemek kaşığı tatlı biber salçası
- 1 yemek kaşığı nar ekşisi
- 8-10 dal taze nane ve maydanoz
- 1 1/2  su bardağı su

Yapılışı:
Derin bir kapta, kıyma, soğan, sarımsak, bulgur, dövülmüş ceviz içi, rendelenmiş domates ve biber salçasını iyice yoğurun. Ardından sumak, tarçın, yenibahar, nane ve nar ekşisini ilave edin. Tüm karışımı 3-4 dakika daha yoğurun ve dinlenmeye bırakın. Diğer tarafta, tencerede suyu kaynatın, kaynamış suda kuru patlıcanları 5-6 dakika bekletin. Yumuşayınca patlıcanları süzgeçle alın. Hazırlamış olduğunuz içi patlıcanın içine doldurun. Üzerini rendelemiş olduğunuz domatesin kabukları ile kuşatın.

Geniş bir tavamsı tencerenin tabanına 2 tavla zarı büyüklüğünde doğranmış/dövülmüş taze zerdeçal ve 1/4 demet taze maydanoz saplarını koyun. Hazırlamış olduğunuz dolmaları tek sıra halinde yerleştirin. 1 1/2 su bardağı su, 1 ota boy domates rendesi, toz karabiber, zeytinyağını karıştırın ve dolmalarınızın üzerine dökün. Üstüne porselen kahvaltılık tabak koyun, tencerenin kapağını kapatın ve kısık ateşte 30-35 dakika pişirin. Piştikten sonra kişi başına 2 patlıcan ve 1 biber dolmasını,  saplarını kullandığınız maydanoz ve ev yapımı yoğurtla servis edin.

22- ŞEKERSİZ KAKAOLU KEK
Malzemeler:

- 3 adet yumurta
- 2 orta boy muz
- 1/2 çay bardağı süt
- 1 çay bardağı keçi boynuzu pekmezi
- 1 paket kakao
- 1 paket kabartma tozu
- 1 paket vanilya
- 1 su bardağı iri çekilmiş ceviz içi

Yapılışı:
3 yumurtayı mikser yardımıyla çırpın. Ardından 1 çay bardağı keçi boynuzu pekmezi, kakao, kabartma tozu ve vanilyayı ekleyip mikser yardımıyla iyice karıştırın. Sonrasında 1/2 çay bardağı süt ve ceviz içini ekleyip tekrar karıştırın.  Diğer tarafta muzları çatal yardımıyla püre haline getirin. Muzları da hazırlamış olduğunuz karışıma ekleyip pürüzsüz hale gelene kadar çırpın. Kek kalıbını yağlayın veya üzerine pişirme kağıdı serin. Kek kalıbına karışımın tamamını dökün. Önceden ısıtılmış 170 dercedeki fırında 40 dakika pişirin. Kekiniz hazır.

23- ŞEKERSİZ SÜTLAÇ
Malzemeler:

- 1 çay bardağı yulaf
- 3 su bardağı yarım yağlı süt                                                 
- 1 su bardağı su                                                            
- 1 çay bardağı pirinç
- 5 yemek kaşığı keçi boynuzu/üzüm pekmezi
- 1 paket vanilya
- 2 yemek kaşığı hindistan cevizi
- 3 yemek kaşığı dövülmüş ceviz içi
- 2 çay kaşığı toz tarçın

Hazırlanışı:
3 su bardağı süt ve 1 çay bardağı yulafı  orta ısılı ateşte, bir tencerede kaynayıncaya kadar karıştırarak pişirin. Kaynamaya başlayınca kısık ateşe alın. Diğer yandan pirincinizi sıcak suda 20 dakika bekletin, iyice yıkadıktan sonra pirinci süzün. Ardından süzdüğünüz pirincleri 1  su  bardağı suda, su çekilene kadar haşlayın.  Su çekildikten sonra pirinçleri vanilya ve hindistan cevizi ile karıştırın. Sonrasında pirinç, vanilya ve hindistan cevizi karışımını önceden kaynattığınızı süt ve yulafın içerisine ilave edin.  Hepsini 3-4 dakika kaynatın ve 5-6 dakika dinlendirin. Sonrasında hazırlamış olduğunuz sütlacı kaselere koyun. üzerine dövülmüş ceviz içi ve toz tarçın serpin serpin. Her bir kaseye 1er yemek kaşığı üzüm/keçi boynuzun pekmezi ilave edip karıştırın ve soğumaya bırakın. Son olarak sütlaçların üzerine dövülmüş ceviz içi ve toz tarçın serperek servis edin.

24- KABAK KARNIYARIK
Malzemeler:

- 2 adet büyük boy iyice yıkanmış ortadan ikiye uzunlamasına kesilmiş ve ortası oyulmuş kabak
- 200 g yağsız kıyma
- 1 büyük boy soğan / ince küp küp doğranmış
- 2 diş sarımsak / rendelenmiş, ince kıyılmış
- 2 silme çay kaşığı yenibahar
- 2 silme çay kaşığı kimyon
- 2 silme çay kaşığı pul biber
- 2 silme çay kaşığı kara biber
- 1 ½  yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 silme çay kaşığı tuz
- 50 g rendelenmiş yağsız taze kaşar  peyniri

Servis için :
- 6 orta boy ince yuvarlak doğranmış çeri domates
- 1 tatlı kaşığı dolusu taze kekik / 8-10 dal kıyılmış dereotu/ 8-10 dal kıyılmış maydanoz

Yapılışı:
Kabaklar pişirme kağıdı serili bir tepside zeytinyağı ile yağlandıktan sonra 10 dakika boyunca 180 derece ısıtılmış fırında pişirilir. Bu sırada derin bir tavada az orta ısılı ocakda kıyma tavanın kapağı kapatılarak sotelenir, kıyma sulandığı zaman kalan zeytinyağını   küp küp doğranan soğan ve rendelenmiş/kıyılmış sarımsakları ve tüm baharatları ilave edin ve iyice karıştırarak soteleyin 5-6 dak. Sonra fırında bir süre kalmış kabakların içerisine doldurun ve üzerine rende kaşar koyarak 10 dakika daha 180 derecede üzerleri kızarana kadar pişirin. Çeri domates ve taze kekikle/dere otu/maydanoz ile süsleyerek servis ediniz. Kabak içini ise atmayın. Dereotlu, lor peynirli/ taze kaşarlı / ceviz içli / çörek otlu omlette kullanabilirsiniz.

25- YOĞURTLU ISPANAK ÇORBASI
Malzemeler:

- 2 su bardağı süzme yoğurt
- 100 g ıspanak
- Yarım su bardağı haşlanmış yeşil mercimek
- Yarım  su bardağı haşlanmış nohut
- 1 adet kırmızı biber
- 3-4 diş sarımsak
- 1 çorba kaşığı dolusu domates salçası
- 1 çorba kaşığı tam buğday unu
- 1 çorba kaşığı zeytinyağı
- 1litre su

Yapılışı:
Un, yarım çorba kaşığı yağda hafif pembeleştirilir ve soğuduktan sonra üzerine yoğurt ve su eklenir. Kaynayan karışıma doğranmış ıspanak, mercimek, nohut eklenir. Ayrı bir kapta yarım çorba kaşığı yağda,  jülyen doğranmış biberler sotelenip üzerine salça eklenir ve 1 çay bardağı su ile bir taşım kaynatılır. Altı kapatıldıktan sonra ezilmiş  sarımsaklar sosa eklenir. Son olarak sos, çorbanın içerisine karıştırılır.

26- LEZZET TOPLARI
Malzemeler:

- 15 adet suda bekletilmiş çekirdekleri çıkarılmış hurma
- 1 avuç fındık
- 1 avuç ceviz
- Toz tarçın
- Az süt
- Yulaf ezmesi
- Hindistan cevizi

Malzemeler:
Bütün malzemeler blendir edilir. Küçük toplar haline getirilir. İstenirse üstüne hindistan cevizi serpilir.

27- LOR PEYNİRLİ KIRMIZI BİBER DOLMASI
Malzemeler:

- 4 adet dolmalık kırmızı biber (mümkün oldukça iri ve düzgün yapıda )
- 200 g kahvaltılık lor peyniri
- 1 su bardağı haşlanmış  mısır
- 50 g light kaşar
- Maydanoz

Yapılışı:
Kırmızı bibereler iyice yıkanıp çekirdekleri bir bıçak yardımıyla temizlenir ve yatay olarak ikiye bölünür, suları süzdürülür. Bir kabın içerisine alınan lor peynirine mısır konur ve karıştırılır. Pişirme kağıdı serilmiş fırın tepsisine dizilen biberlerin içleri lor harcıyla doldurulur, üzerine rende light kaşar serpilip, daha önceden 200 derecede ısıtılmış fırında biberler yumuşayıp üzerleri kızarana kadar pişirilir. Servis tabağına alınıp, üzerleri maydanozla süslenir.

28- SEBZELİ TAVA BÖREĞİ
Malzemeler:

- 1 yufka
- 1 orta boy patates
- 1 küçük havuç
- 2 yeşil biber
- 1 kırmızı biber
- 1 orta boy soğan
- 1 çay bardağı rendelenmiş light kaşar
- 1 orta boy domates
- Maydanoz
- Tuz
- Karabiber
- 2 tatlı kaşığı zeytinyağı

Yapılışı:
Soğan, havuç, patates, kırmızı biber, yeşil biber rendelenerek teflon tavada 1 tatlı kaşığı yağ ile kavrulur. Daha sonra kabuğu soyulup doğranmış domates eklenerek, suyunu tamamen çekecek şekilde pişirilir. Ateşten alınan karışıma, peynir, doğranmış maydanoz, tuz ve karabiber eklenir. Diğer tarafta, bir tatlı kaşığı sıvı yağ küçük bir teflon tavaya konur. İçine bir yufka kenarları dışarı çıkacak  şekilde (tavaya denk gelen kısmı biraz buruşturulur) yerleştirilir. Hazırlanan iç harç, yufkanın içne dökülür ve üstü kenarları sebze harcı görünmeyecek şekilde kapatılır. İki tarafı kızaracak şekilde çevrilerek pişirilir

29- ŞEKERSİZ KAKAOLU KEK
Malzemeler:

- 3 adet yumurta
- 1 su bardağı süt
- Yarım su bardağı zeytinyağı
- 4 yemek kaşığı şekersiz keçiboynuzu özü
- 2 yemek kaşığı toz tarçın
- 2 yemek kaşığı kakao
- 2 su bardağı tam buğday unu
- 2 küçük boy muz (rondodan geçirilir )
- 2 paket kabartma tozu

Yapılışı:
Bütün malzemeleri yazıldığı sıra ile eklenerek karıştırılır. 180 derecede, kek kalıbında 45-50 dakika pişirilir. 

30- NOHUTLU BAMYA YEMEĞİ
Malzemeler:

- 1 su bardağı nohut
-  500 g. bamya
- 1 adet soğan
- 3 adet domates
- 4 diş sarımsak
- ½ limonun suyu
- 1 tatlı kaşığı salçası
- 1 su bardağı su
- 4 yemek kaşığı zeytinyağı
- Tuz

Yapılışı:
Bamyaların baş kısmını kesip çok ince olacak şekilde kenarlarını alın. Soğan ve sarımsağı temizleyip ince ince kıyın. Domateslerin kabuklarını soyup küp küp doğrayın. Tencerede ısıttığınız zeytinyağında önce soğan ve sarımsakları hafifçe kavurun. Ardından domatesleri ekleyerek birkaç dakika daha kavurup haşlanmış nohut, bir bardak salçalı su ve limon suyunu ilave edin. Kaynamaya başladıktan sonra bamyaları yıkayıp bekletmeden tencereye aktarın. Kısık ateşte 30 dakika pişirin ve ocaktan alıp tencerede soğumaya bırakıp servis yapın.





Bayındır Hastanesi
x

Randevu Al

* listenenler dışındaki tarih ve saate randevu almak istiyorsanız lütfen 0850 911 0 911 numaralı çağrı merkezimiz ile iletişime geçebilirsiniz

Hastanemizde kaydınız var ise direkt randevu alabilmek için tıklayınız

yukarı git