Vücut kitle indeksi (VKİ), beden kitle indeksi ya da boy kilo indeksi olarak bilinen hesaplama yöntemi, bireylerin kilolarının normal, az ya da fazla olduğu ile ilgili fikir sahibi olunmasında yardımcı olur. Bu hesaplama yönteminde kişinin boy kilo oranı dikkate alınır.

Vücut kitle indeksi nasıl hesaplanır?

Vücut kitle indeksi, boy ile kilo arasındaki oranı ifade eder. Kilonun kg cinsinden, boyun metre cinsinden karesine bölünmesi ile hesaplanan bir indekstir. (kg/ m²) 

Vücut kitle indeksinizi kolayca hesaplayabilmek için tıklayınız.

Vücut kitle indeksi kaç olmalı?

Vücut ağırlığının boy uzunluğunun karesine bölünmesiyle hesaplanan vücut kitle indeksinde çıkan sonuç Dünya Sağlık Örgütüne göre:

  • 18.5 kg/ m²’nin altındaki sonuçlar zayıf,
  • 18.5 - 24.99 kg/ m² aralığındaki sonuçlar normal,
  • 25.00 – 29.99 kg/ m² aralığındaki sonuçlar kilolu
  • 30.00 – 39.99 kg/ m² aralığındaki sonuçlar 1. derece şişmanlık
  • 40.00 kg/ m² üzerindeki sonuçlar 2. derece şişmanlık olarak tanımlanır.


Yaşa göre vücut kitle indeksi

Genel olarak yukarıdaki değerler kullanılmakla birlikte yaş aralığına göre normal değerler biraz farklılık gösterir. Yaş gruplarına göre normal aralık değerleri şu şekildedir:

Yaş Grubu VKİ aralığı
19-24 yaş 19-24 arası
25-34 yaş 20-25 arası
35-44 yaş 21-26 arası
45-54 yaş 22-27 arası
55-64 yaş 23-28 arası
65 yaş üzeri 24-29 arası


Çocuk yaş grubu olarak kabul edilen 18 yaş altında bireyler için vücüt kitle indeksinin büyüme eğrisi ile birlikte değerlendirilmesi daha doğru olacaktır. Ayrıca yaş ilerledikçe vücutta kas kütlesinden kayıp meydana gelir. Bu noktada vücut kitle indeksi tek başına kilo hakkında bilgi vermesi için kullanılamaz. Mutlaka vücut yağ analizinin de yapılması gerekir.

Vücut kitle indeksi sonuçları ne anlama gelir?

Vücut kitle indeksi kişinin kendisinde bir beslenme bozukluğu olup olmadığı konusunda bir fikir sahibi olmasında yol gösterebilir. Fakat bireylere beslenme davranış bozukluğu, şişmanlık ya da zayıflık tanısı koymak için tek başına vücut kitle indeksini baz almak doğru bir yaklaşım değildir. Bu değerlerler ile birlikte bireyin bel çevresi ölçüsü, vücut yağ oranı ve eşlik eden bir sağlık sorunun olup olmadığı da dikkate alınmalıdır.

Bel çevresindeki artış özellikle diyabet, kalp- damar hastalıkları, hipertansiyon, obezite gibi hastalıkların oluşması açısından risk faktörüdür. Bu nedenle vücut kitle indeksi normal olan bireylerde bel çevresi ölçümü de yapılmalıdır.

Aşağıdaki tabloda bel çevresinin değerlendirmesini görebilirsiniz.

Cinsiyet Uyarı sınırı (=BKI>25) Yüksek risk (=BKI>30)
Erkek ≥94 ≥102
Kadın ≥80 ≥88


İdeal yağ oranı kaç olmalıdır?

Bir başka kriter de vücüt yağ oranının ne kadar olduğudur. Normalde sağlıklı yetişkin bir erkekte yağ oranı %15 -20 arasında, kadınlarda ise bu oran %25 -30 arasında olmalıdır. Yaş ilerledikçe bu oranlarda biraz artış olabilir. Vücut kitle indeksi normal değerler arasında ama yağ oranı fazla ise bu durum sağlık açısından risk oluşturur.

Bireyin boyu uzun ise hesaplanan vücut kitle indeksi normal değerler arasında çıkabilir. Ama kişinin karın bölgesi yağlanması varsa bu durum da sağlık açısından bir risk taşır. Bu bireyler özellikle diyabet, hipertansiyon, kalp – damar hastalıklarına yatkınlık açısından risk altında olabilir. Bir de kişinin gerek vücut kitle indeksi gerekse vücut yağ oranı normal sınırlar içinde olabilir. Ama kişinin beslenme alışkanlığı yeterli ve dengeli bir şekilde olmayabilir. Bu durumda yapılacak şey bireye özgü bir beslenme planı düzenlemek ve devamlılığını sağlamak olmalıdır.

Son 3 senede hayatımıza giren pandemi koşulları her şeyi etkilediği gibi beslenme alışkanlıkları üzerinde de olumlu/olumsuz etkilere neden oldu. Bu noktada kişinin vücut kitle indeksi normal değerler arasında olabilir fakat pandemi ile birlikte kilo artışı ya da beslenme alışkanlıklarında olumsuz yönde bir değişiklik olmuş ise bunun da dikkat edilmesi gereken bir durum olduğu unutulmamalıdır.

Vücut kitle indeksi tek başına kişinin genel sağlık durumunu değerlendirmek için yeterli bir veri değildir. Ancak kişi bulunduğu kilo ile ilgili genel bir bilgi vermektedir. Daha ayrıntılı bir tarama için izlenecek en doğru yol sağlık kuruluşuna gidip genel bir kontrolden geçtikten sonra beslenme planı düzenlemesi için diyetisyenden destek alınması olacaktır. Ayrıca unutulmamalıdır ki beslenme planı kişiye özgü olmalıdır.

25.08.2022




loading
x

Randevu Al

* listenenler dışındaki tarih ve saate randevu almak istiyorsanız lütfen 0850 911 0 911 numaralı çağrı merkezimiz ile iletişime geçebilirsiniz

Verdiğim kişisel veri ve iletişim bilgilerimin, Bayek Tedavi Sağlık Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş., Penta Sağlık Hizmetleri A.Ş., Bayek Ağız ve Diş Sağlığı Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş. (hepsi birlikte Bayındır Sağlık Grubu olarak anılacaktır) tarafından, 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu kapsamında Aydınlatma Metninde belirtilen amaç ve bağlı amaçlar dahilinde işlenmesine ve aktarılmasına muvafakatettiğimi beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Bayek Tedavi Sağlık Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş., Penta Sağlık Hizmetleri A.Ş., Bayek Ağız ve Diş Sağlığı Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş. (hepsi birlikte Bayındır Sağlık Grubu olarak anılacaktır) tarafından her türlü bilgilendirme, etkinlik, duyuru, anket, tanıtım, açılış, davet vb. hatırlatmaları ile diğer sair iletişim çalışmaları kapsamında tarafıma ticari elektronik ileti (arama, SMS, e-posta vb.) gönderilmesini kabul ediyorum.

Lütfen Üstteki Kutucuğu işaretleyiniz!

Hastanemizde kaydınız var ise direkt randevu alabilmek için tıklayınız