Kimler kesinlikle oruç tutmamalı? 
Aktif ülseri olanlar ülseri kanayabileceğinden ve mide ameliyatı geçirmiş olan kişiler oruç tutmamalıdır. Ameliyat ile midesinin bir bölümü alınanlar yeterli gıda alamayacağı için kan şekerlerinde ani düşmeler yaşayabilirler. Senkop ve bayılma geçirebilirler. Aktif karaciğer hastaları ve sirozu bulunanlar da oruç tutmamalıdır. Karaciğer kan regülasyonunu sağlayabilmesi için sağlıklı olmalıdır. Ayrıca şeker hastalarının da oruç tutmaması gerekir.

Ramazan'da en çok hangi şikayetler ile karşılaşıyorsunuz?
İftardan sonra aşırı şişkinlik ve reflü semptomları ile başvuruyorlar. Safra kesesinde taş olanlar da bazen şiddetli kolik ağrı ile acile gelebiliyor. Gündüz çok susayanlar, iftarda kontrolsüz soğuk su içenler ishal ve kusma ile gelebiliyor.

Düzenli ilaç kullananlar Ramazan'da ne yapmalı?
Eğer tek doz veya 2 doz şeklinde ilaçlarını alabiliyorsa iftar ve sahurda alabilirler. Mutlaka sahura kalkmaları gerekir.

Ramazan'da hangi sorunlara rastlanıyor? 
Sağlıklı kişilerde sorun yaşanmaz. İftarda aşırı yemek şişkinliklere sebep olur.

Su tüketiminin azalması bağırsakları nasıl etkiliyor?
İftar ve sahur arası normal su tüketimi olursa ve kronik böbrek yetmezlği yok ise (bunlar da oruç tutamaz) vücut su dengesini ayarlar. Unutulmaması gereken; su vücütta tuz ile birlikte tutulur. Sahurda 4-5 zeytin veya tuzlu bir şeyler ve çay gün boyu susuzluğu önleyebilir.

Sindirimi rahatlatmak için önerileriniz nelerdir? 
Kimse yapmıyor ama yemeğimizi bölerek iftar sahur arasına paylaştırmalı ve ara öğünler yapmalyız.

Sindirim sistemi hastalıkları olanlar Ramazan'da ne yapmalı? 
Reflüsü, gastriti olanlar sahurda mutlaka PPI (asit baskılayıcı) kullanmalıdır. Sahurdan sonra mümkün  ise hemen yatmamalıdır. Spastik kolona açlık iyi gelecektir. Kabızlık varsa mutlaka bol su ve sebze yemeli, düzenli yürüyüşler yapmalıdır. İlk 3 günde herkeste kabızlık olabilir. Makatta acıma yanma olursa sıcak suya oturmak gerekebilir.

Oruç tutan kişinin sigara ile ilişkisi nasıl olmalıdır? 
Yemek yemeden asla sigara içilmemelidir. Kan şekeri düşük olduğundan buna hipoksi de eklenince  ani spazmlar ve senkoplar görülebilir. Normalde içtiği sigara sayısını iftar sahur arasında 1/3 ile sınırlandırmak gereklidir.

Ramazan'da en sık yapılan hatalar nelerdir? 
Acıkacağım duygusu ile çok yemek.

Sindirim sistemini en çok rahatsız eden gıdalar nelerdir? 
Yağlı gıdalar özellikle uzun açlıktan sonra pankreatite sebep olabilir.
Yemeğe mutlaka çorba ile başlamak, az yağlı gıdaları tercih etmek, yemek arasında çok su içmemek, mümkünse iftar yemeğini bölerek yemek, yemekten 2 saat sonra yürüyüş yapmak sindirimi kolaylaştıracaktır.

Uzm. Dr. Yüksel Ateş
Bayındır Söğütözü Hastanesi ve Bayındır Kavaklıdere Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı

03.07.2014




loading
x

Randevu Al

* listenenler dışındaki tarih ve saate randevu almak istiyorsanız lütfen 0850 911 0 911 numaralı çağrı merkezimiz ile iletişime geçebilirsiniz

Verdiğim kişisel veri ve iletişim bilgilerimin, Bayek Tedavi Sağlık Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş., Penta Sağlık Hizmetleri A.Ş., Bayek Ağız ve Diş Sağlığı Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş. (hepsi birlikte Bayındır Sağlık Grubu olarak anılacaktır) tarafından, 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu kapsamında Aydınlatma Metninde belirtilen amaç ve bağlı amaçlar dahilinde işlenmesine ve aktarılmasına muvafakatettiğimi beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Bayek Tedavi Sağlık Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş., Penta Sağlık Hizmetleri A.Ş., Bayek Ağız ve Diş Sağlığı Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş. (hepsi birlikte Bayındır Sağlık Grubu olarak anılacaktır) tarafından her türlü bilgilendirme, etkinlik, duyuru, anket, tanıtım, açılış, davet vb. hatırlatmaları ile diğer sair iletişim çalışmaları kapsamında tarafıma ticari elektronik ileti (arama, SMS, e-posta vb.) gönderilmesini kabul ediyorum.

Lütfen Üstteki Kutucuğu işaretleyiniz!

Hastanemizde kaydınız var ise direkt randevu alabilmek için tıklayınız