Migren, üretkenliğin fazla olduğu 20-50 yaşları arasında sık olarak görülen ve bu nedenle önemli iş gücü kaybına, yaşam kalitesinde bozulmaya neden olan, tekrarlayıcı baş ağrısı atakları ile giden bir hastalık... Ancak son yıllarda doğru tanı alan ve uygun tedavi verilen hasta sayısı artmasına rağmen, hala migrenlilerin önemli bir bölümü doktor tanısı alamıyor, etkin ilaç tedavisinden uzak kalıyor. Bu nedenle baş ağrıları konusunda toplumsal bilincin artması ve konunun uzmanına başvurulması büyük önem taşıyor.

Ağrı 72 saat sürebiliyor 
Migren atağı genel olarak dört döneme ayrılıyor; prodrom, aura, baş ağrısı ve postdrom. Baş ağrısı çoğunlukla 4 ile 72 saat arasında sürüyor ve genellikle tek taraflı, şiddetli, zonklayıcı oluyor. Baş ağrısına bulantı, kusma, ses ve/veya ışıktan rahatsız olma hali de eşlik edebiliyor. Migren tanısında diğer patolojiler ile karıştırılan aşamaların aura, prodrom ve postdrom dönemleri oluyor.

Aura
Tüm migren olgularının yüzde 20-30’unda görülen aura, baş ağrısı öncesi ortaya çıkıyor, beş dakikadan 60 dakikaya kadar sürebiliyor. Basit ışık parlamaları, zikzak çizgilenmeler gibi görsel belirtilerin yanı sıra, daha az sıklıkla tek taraflı uyuşma veya güç kaybı, konuşmada zorlanma şeklinde belirtiler de olabiliyor. Hastanın içinde bulunduğu bu sıkıntılı durum nedeniyle iyi öykü alınamazsa tablo; inme, beyin tümörü gibi ciddi hastalıklar ile karıştırılıp gereksiz beyin görüntüleme tetkikleri yapılabiliyor

Önce ilaç, sonra istirahat
Migren, mutlaka doğru tanı konulup tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır. Çünkü migren belirgin iş gücü kaybına ve günlük yaşam kalitesinde azalmaya neden olur. Tedavide amaç, akut atakların hızla ortadan kaldırılması ve bu atakların tekrarlanmasını önlemeye (proflaktik) yönelik olmalıdır.

Atak tedavisi 
Migren baş ağrısı başladığında atak tedavisi olarak uygun ağrı kesicinin hemen alınması ve daha sonra sessiz, karanlık bir odada istirahat edilmesi gerekiyor. İlaç olarak öncelikle basit analjezikler deneniyor ve bunlar faydasız olursa takip eden ataklarda triptan grubu ilaçlara geçiliyor. Bir migren atağında baş ağrısı tedaviye rağmen 72 saatten sonra hala devam ediyorsa ‘status migrenosus’ tanısı konuluyor ve bu olguların hastaneye yatırılıp damar yoluyla dihidroergotamin, valproat veya kortikosteroid ile tedavi edilmesi gerekebiliyor.

Profilaktik tedavi
Bir ay içinde ikiden fazla baş ağrısı atağı olanlarda profilaktik tedavi düşünülüyor. Burada hastanın yaşı, cinsiyeti, vücut ağırlığı gibi faktörler göz önüne alınarak ilaç seçimi yapılıyor. Düzenli aerobik egzersizler atakları azaltmada yardımcı oluyor. Migren hastasında son üç ay içinde ortalama bir ayın 15 günden fazlası baş ağrısı ile geçiyor ve bunların en az sekiz günü migren baş ağrısı kriterlerini karşılıyorsa kronik migren tablosu geliştiği düşünülüyor. Genel nüfusun yüzde ikisini etkileyen bu durumda antiepileptik ilaç kullanımı, seçilmiş olgularda botoks uygulaması veya yine seçilmiş vakalarda nörostimulasyon (elektrik tepkileri ile sinir uyarımı) yöntemine başvurulabilir.

17.07.2017




loading
x

Randevu Al

* listenenler dışındaki tarih ve saate randevu almak istiyorsanız lütfen 0850 911 0 911 numaralı çağrı merkezimiz ile iletişime geçebilirsiniz

Verdiğim kişisel veri ve iletişim bilgilerimin, Bayek Tedavi Sağlık Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş., Penta Sağlık Hizmetleri A.Ş., Bayek Ağız ve Diş Sağlığı Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş. (hepsi birlikte Bayındır Sağlık Grubu olarak anılacaktır) tarafından, 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu kapsamında Aydınlatma Metninde belirtilen amaç ve bağlı amaçlar dahilinde işlenmesine ve aktarılmasına muvafakatettiğimi beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Bayek Tedavi Sağlık Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş., Penta Sağlık Hizmetleri A.Ş., Bayek Ağız ve Diş Sağlığı Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş. (hepsi birlikte Bayındır Sağlık Grubu olarak anılacaktır) tarafından her türlü bilgilendirme, etkinlik, duyuru, anket, tanıtım, açılış, davet vb. hatırlatmaları ile diğer sair iletişim çalışmaları kapsamında tarafıma ticari elektronik ileti (arama, SMS, e-posta vb.) gönderilmesini kabul ediyorum.

Lütfen Üstteki Kutucuğu işaretleyiniz!

Hastanemizde kaydınız var ise direkt randevu alabilmek için tıklayınız