Kuersetin (Quercetin) nedir ?
Kuersetin ya da quercetin, bitkilerde doğal olarak bulunan bir flavonoiddir. Flavonoid ailesine ait olan kuersetin, özellikle kırmızı soğan, elma, çay, üzüm ve bazı turunçgiller gibi çeşitli gıdalarda yüksek miktarlarda bulunur. Bu bileşik, bitkilerin savunma mekanizmasında önemli bir rol oynar ve antioksidan özellikleriyle öne çıkar. Kuersetin, serbest radikalleri etkisiz hale getirme özelliği sayesinde sağlık açısından önemli bir rol oynar.
Kuersetin (Quercetin) nasıl kullanılır?
Kuersetin hem doğal besinler yoluyla hem de takviye formunda alınabilir.
Kuersetin (Quercetin) hangi besinlerde bulunur?
Kuersetin içeren besinler şunlardır:
- Kapari, sarı ve yeşil biber,
- Kırmızı ve beyaz soğan,
- Kuşkonmaz,
- Kırmızı üzüm,
- Kiraz,
- Domates,
- Brokoli,
- Lahana,
- Brüksel lahanası,
- Turunçgiller,
- Fındık,
- Badem ve antep fıstığı,
- Siyah ve yeşil çay,
- Kırmızı yapraklı marul,
- Kızılcık, yaban mersini ve ahududu gibi çeşitli gıdalarda doğal olarak bulunur.
Dengeli bir beslenme düzeni içinde bu gıdaların düzenli olarak tüketilmesi, vücudun kuersetin ihtiyacını karşılamaya yardımcı olur . Kuersetin içeriği yüksek gıdaları taze ve çiğ olarak tüketmek kuersetin alımını artırır.
Kuersetin takviyeleri çeşitli dozajlarda kapsül, tablet veya toz formunda mevcuttur fakat, kuersetin akviyesi kullanmadan önce mutlaka bir sağlık profesyoneline danışılmalıdır.Uzman tarafından kişisel sağlık durumu ve ihtiyaçlara göre uygun doz belirlendikten sonra quercetin takviyeleri kullanılabilir.
Kuersetin (Quercetin) ne işe yarar? Faydaları nelerdir?
Kuersetinin; antioksidan özelliği ve anti-enflamatuar etkileri bulunmaktadır.
Kuersetin faydaları şöyle açıklanabilir:
Antioksidan özellikler: Antioksidanlar, vücuttaki serbest radikalleri etkisiz hale getirir hücreleri oksidatif strese karşı korur. Bu durum da yaşlanma belirtilerini yavaşlatabilir ve kronik hastalık riskini azaltabilir.
Anti-enflamatuar etkiler: Kuersetin, inflamasyonu (iltihaplanmayı) azaltabilme etkisi ile başta eklem ağrıları ve diğer inflamatuar durumlar için fayda gösterebilir.
Bağışıklık sistemi desteği: Kuersetin, bağışıklık sistemini destekleyip vücudun enfeksiyonlara karşı direncini artırır, hastalıklara karşı daha etkili bir savunma mekanizması gelişmesini sağlayabilir.
Kalp sağlığı: Kuersetin, kan basıncının düşmesi ve damar sertliğini önleyici etkisi ile ve kalp hastalığı riskini azaltma konusunda etkili olabilir.
Alerji yönetimi: Kuersetin, histamin salınımını azaltarak özellikle mevsim geçişlerinde yaşanan alerjik reaksiyon semptomlarını hafifletmekte etkili olabilir.
Egzersiz ve iyileşme: Antioksidan ve anti-enflamatuar özellikleri sayesinde kas yorgunluğunu azaltıp iyileşme ve toparlanma sürecinde destekleyici etkiye sahiptir.
Cilt sağlığı: Serbest radikallerle savaşma kapasitesi ile günlük yaşamda maruz kalınan hava kirliliği UV ışınları ve stres gibi etmenler cilt hücrelerinde yaşlanma sürecini hızlandırmaktadır. Kuersetin, bu zararlı molekülleri etkisiz hale getirerek cildin genç ve sağlıklı kalması konusunda yardımcı olur. Aynı zamanda iltahap giderici etkisi ile akne ve egzama oluşumunu yavaşlatıcı ve azaltıcı etkileri görülebilir. Cilt üzerine bir olumlu etkiside cildin sıkı ve dolgun görünmesini sağlayan temel protein olan kolajenin yıkımını yavaşlatması ile kırışık oluşumunun gecikmesine katkı sağlar.
Kuersetin (Quercetin) yan etkileri nelerdir?
Kuersetin, birçok meyve ve sebzede bulunur ve genel olarak tüketilmesi güvenlidir, fakat günlük 1000 miligramdan fazla quercetin almak yan etkilere sebep olabilir. Bu miktarı doğal gıdaların tüketimi ile almak zordur fakat bilinçsiz takviye kullanımı ile gerçekleşebilir. Çeşitli ilaçlar ile etkileşime girerek de istenmeyen yan etkilere sebep olabilir. Bu sebeple düzenli ilaç kullanan bireyler, hamile ve emziren kadınlar kuersetin takviyesi almadan önce doktorlarına başvurmalıdırlar.
Uzm. Dyt. Esma Nazlı Bulut
Bayındır Söğütözü Hastanesi Beslenme ve Diyetetik Uzmanı