Kızamık yüksek ateşin eşlik ettiği, son evrede önce boyun ve yüz, sonra gövde kollar ve bacaklarda makülopapüler (kırmızı) döküntülerle karakterize, akut viral bir enfeksiyondur.

Kızamık bulaşıcı mıdır?

Kızamık oldukça bulaşıcı bir hastalıktır. Kızamık virüsü, öksürük, hapşırma veya enfekte bir kişiyle temas sonucu havadaki damlacıklar yoluyla kolayca yayılabilir. Bir kişinin kızamık enfeksiyonu geçirdiği dönemde ve hastalığın belirtileri ortaya çıkmadan önceki 4 gün boyunca en çok bulaşıcıdır.

Kızamık enfeksiyonu olan bir kişi, özellikle hasta kişinin ağız ve burun salgılarıyla temas ettiğinde bulaşabilir. Aynı odada bulunan veya aynı ortamı paylaşan kişiler, kızamık virüsünü soluyarak veya temas yoluyla alabilirler. Kızamık enfeksiyonu, bulaştıktan sonra yaklaşık 10 ile 12 gün süren bir kuluçka döneminden sonra belirtiler ortaya çıkar. Bu dönemde, enfekte olan kişi henüz belirti göstermese bile bulaştırıcıdır.

Kızamık nasıl bulaşır?

Kızamık, çok bulaşıcı bir viral enfeksiyon olup virüs, öksürük, hapşırma veya enfekte bir kişinin solunum damlacıklarıyla yayılır. Enfekte bir kişi, konuşurken, öksürürken veya hapşırırken havaya saçılan mikroskobik damlacıklar aracılığıyla virüsü başka insanlara bulaştırır. Kızamık virüsü içeren bu damlacıklar, sağlıklı bir kişinin solunum yollarına veya gözlerine ulaşabilir.

Kızamık belirtileri nelerdir?

  • Yüksek ateş
  • Öksürük
  • Burun akıntısı
  • Gözlerde kızarıklık
  • Halsizlik ve yorgunluk
  • Döküntü


Kızamık kaç yaşında çıkar?

Kızamık, çocukluk döneminde ortaya çıkan bir enfeksiyon hastalığıdır. Kızamık aşısı olan veya hastalığı geçiren kişilerde ise bağışıklık gelişir ve tekrar enfeksiyon görülmez. Kızamık bağışık olmayan her yaştaki kişilerde görülebilir. Özellikle aşılanmamış veya eksik aşılanmış kişilerde, adolesan veya erişkin dönemde de kızamık hastalığı ortaya çıkabilir.

Bebeklerde kızamık

Bebeklerde kızamık belirtileri virüsün bulaşmasından 10 ile 12 gün sonra ortaya çıkar. İlk olarak, ateş, burun akıntısı, öksürük ve gözlerde kızarıklık gibi üst solunum yolu enfeksiyonu belirtileri görülür. Daha sonra kırmızı, kabarık döküntüler gelişir ve genellikle yüzden başlayarak vücuda yayılır.

Kızamık, aşıyla önlenebilir bir hastalıktır. Bu aşı MMR (kızamık - kızamıkçık - kabakulak) olarak bebeklerde 12 aylıkken ve 4 ile 6 yaş arasında 2 kez uygulanır.

Bebeklerde eğer anne kızamık aşısı olmuşsa veya kızamık hastalığını geçirmişse, anneden plasenta yolu ile geçen antikorlar 9'uncu aya kadar bebeğe korur. Ancak 9-12 ay arasında bu antikorlar hızla azalır ve 1 yaş civarında antikor seviyesi çok düşüktür. Bu nedenle kızamık aşısı anne bağışık değilse 9'uncu ayda ek doz olarak yapılmalıdır.

Çocuklarda kızamık

Kızamık, genellikle 5 yaşından küçük çocukları etkileyen viral bir enfeksiyondur. Kızamık, kızamık virüsü adı verilen bir paramiksovirus tarafından bulaşır. Bu virüs, öksürme veya hapşırma yoluyla havada bulunan damlacıklar aracılığıyla kolayca yayılır.

Kızamık, çocuklarda genellikle hafif ile orta şiddette seyreder ve çoğu durumda kendiliğinden iyileşir. Ancak bazı çocuklarda komplikasyonlar ortaya çıkabilir. En yaygın komplikasyonlar arasında orta kulak enfeksiyonu, zatürre, ishal ve beyin enfeksiyonu (ensefalit) yer alır. Bağışıklık sistemi zayıf olan çocuklar, özellikle beslenme yetersizliği olanlar veya bağışıklık sistemini baskılayan ilaçlar kullanan çocuklar, daha ciddi komplikasyonlara yatkın olabilir.

Yetişkinlerde kızamık

Yetişkinlerde kızamık, genellikle çocukluk döneminde kızamık aşısı olmayan veya hastalığı geçirmemiş olan kişilerde görülmektedir. Yetişkinlerde kızamık belirtileri çocuklara göre genellikle daha şiddetli olabilir. Belirtiler genellikle enfeksiyondan 10 ile 12 gün sonra ortaya çıkar. İlk olarak, yüksek ateş, burun akıntısı, öksürük ve gözlerde kızarıklık gibi üst solunum yolu enfeksiyonu belirtileri görülür.

Yetişkinlerde kızamık tedavisi, semptomların hafifletilmesi ve komplikasyonların önlenmesi üzerine odaklanır. Genellikle evde istirahat edilmesi, bol sıvı alınması ve ateş düşürücü ilaçların kullanılması önerilir. Kızamığı önlemek için, yetişkinlerin kızamık aşısı olmaları önerilir. Kızamık aşısı genellikle MMR aşısı olarak adlandırılan karma bir aşı içinde kızamık, kabakulak ve kızamıkçık aşılarını içermektedir.

Kızamık nasıl geçer?

Kızamık genellikle kendiliğinden iyileşen bir hastalıktır. Semptomatik tedavi, dinlenme, sıvı alımı ve izolasyon gibi önlemler, kızamığın geçiş sürecini yönetmek için kullanılan adımlardır.

Kızamık kaşıntı yapar mı?

Kızamık döküntüsü genellikle kaşıntılı olabilir. Kızamık döküntüsü, kırmızı ve kabarık lekeler veya küçük kabarcıklar yüzden başlayarak vücuda yayılır. Bu döküntüler zamanla birleşebilir ve geniş alanlara yayılabilir. Döküntülerin şiddeti kişiden kişiye değişebilir, bazı insanlar hafif bir kaşıntı hissederken diğerleri daha yoğun bir kaşıntı yaşayabilir.

Ayrıca, kızamık döküntüsü genellikle kuruluğa ve tahrişe de neden olabilir. Kaşıma, döküntünün daha fazla tahriş olmasına ve enfeksiyon riskinin artmasına yol açabilir. Bu nedenle, kızamık geçiren biri kaşıntıyı hafifletmek ve enfeksiyon riskini azaltmak için kaşıntıyı tetikleyebilecek faktörlerden kaçınmalı ve cildi korumak için uygun önlemleri almalıdır.

Kızamık aşısı olan kızamık çıkarır mı?

Kızamık aşısı olan bir kişi, kızamık virüsüyle karşılaştığında bağışıklık sistemi hızla tepki verir ve virüsü etkisiz hale getirir. Bu nedenle, kızamık aşısı olan kişiler kızamık hastalığına yakalanmazlar veya semptomları hafif seyreder.

Uzm. Dr. Nevin Aykol
Bayındır Kavaklıdere Hastanesi Pediatri Bölüm Başkanı

01.12.2023




loading
x

Randevu Al

* listenenler dışındaki tarih ve saate randevu almak istiyorsanız lütfen 0850 911 0 911 numaralı çağrı merkezimiz ile iletişime geçebilirsiniz

Verdiğim kişisel veri ve iletişim bilgilerimin, Bayek Tedavi Sağlık Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş., Penta Sağlık Hizmetleri A.Ş., Bayek Ağız ve Diş Sağlığı Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş. (hepsi birlikte Bayındır Sağlık Grubu olarak anılacaktır) tarafından, 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu kapsamında Aydınlatma Metninde belirtilen amaç ve bağlı amaçlar dahilinde işlenmesine ve aktarılmasına muvafakatettiğimi beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Bayek Tedavi Sağlık Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş., Penta Sağlık Hizmetleri A.Ş., Bayek Ağız ve Diş Sağlığı Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş. (hepsi birlikte Bayındır Sağlık Grubu olarak anılacaktır) tarafından her türlü bilgilendirme, etkinlik, duyuru, anket, tanıtım, açılış, davet vb. hatırlatmaları ile diğer sair iletişim çalışmaları kapsamında tarafıma ticari elektronik ileti (arama, SMS, e-posta vb.) gönderilmesini kabul ediyorum.

Lütfen Üstteki Kutucuğu işaretleyiniz!

Hastanemizde kaydınız var ise direkt randevu alabilmek için tıklayınız