Kalbimizin sağ tarafındaki kulakçık ve karıncıkla, sol taraftakiler arasında septum denilen, kan geçişini engelleyen zarlar bulunur. Oksijeni azalan kanın kalbin sağ tarafına, oradan da akciğere gitmesini sağlayan bu zarlar, sol taraftaki akciğerden gelen oksijenli kanla karışmasını da önler. Ancak bazı durumlarda, bebeklerde kulakçık ve karıncık arasında septal dokunun tam olmadığı, delikler bulunduğu görülür. Bu durumda sol taraftan kalbin sağ tarafına sürekli bir kan akışı olur. Söz konusu kan akışı, sağ taraftaki kulakçık ve karıncıkta büyüme ile akciğer damarında basınç artışına (pulmoner hipertansiyon) yol açar.

Kalp deliği nasıl anlaşılır?

Atriyal septal defekt, kulakçıklar arası deliği; ventriküler septal defekt ise karıncıklar arasındaki deliği ifade eder. Eğer bu delikler zamanında fark edilip müdahale edilmez ise kalp büyümesi, ritim bozukluğu, beyne ve akciğere pıhtı atması ile kalp yetmezliğine yol açabilir. Ekokardiyografi tetkiki ile kalpteki delikler kolaylıkla tespit edilir.

Kalp deliği nasıl kapatılır?

Küçük delikler genellikle az miktarda kan geçişine izin verdikleri için kişinin hayatını etkilemez ve ileri yaşlarda sorun yaratmazlar. Bu nedenle küçük deliklerin kapatılması gerekmez ancak yine de rutin kontrollerle kişi takip edilir. Delik büyük olduğunda ise soldan sağa geçen kan volümü fazla olacak, sağ kalp boşluklarında ve akciğer atardamarında tedavi edilemez hasarlar oluşturacaktır. Bunun için mutlaka tedavi edilmelidir.

Eskiden bu deliklerin tedavisi ameliyatla yapılıyordu. Ancak 20 yılı aşkın bir süredir bu delikler, anestezi ve cerrahi olmadan anjiyo yapar gibi bir teknikle kapatılmaktadır. Kasıktaki damarlardan girerek birbirine ortadan bağlı iki disk şeklinde olan kapama cihazları yerleştirilerek, kolayca tedavi edilmektedir.

Kalpte delik varsa ne olur?

Kalbin kulakçıkları arasında, delikten çok tünel şeklinde bir geçiş olmasına ise PFO (patent foramen ovale) denilmektedir. PFO, anne karnında bebeğin dolaşımı için vardır ve doğum sonrası hemen kapanması beklenir. Ikınma, yüksek basınç, derin dalışlar, uzun uçuşlar gibi kalbin sağ tarafının basınçlarını artıran durumlarda, kirli kan ve beraberinde bacaktan gelebilecek pıhtılar bu kanal ile sol boşluğa, oradan da beyne ve farklı organlara pıhtı gitmesine sebep olabilir. Genellikle problem yaratmaz ancak bazı hastalarda kan sulandırıcı kullanılmasına rağmen tekrarlayan pıhtı atması (emboli) sebebiyle felç gibi nörolojik hasarlara zemin hazırlamaktadır. Bunun için hastanın durumu iyi değerlendirilmeli ve deliğin kapatılması için işlem yapılmalıdır. Bazı durumlarda bu delikler çok büyük ya da yer olarak kasıktan kapatılmaya elverişli olmayabilir. Bu durumda cerrahi olarak kapatma yolu seçilmelidir.

Kalp deliğinin ameliyatsız tedavisinin avantajları

  • İşlem süresi kısadır.
  • Genel anestezi ve cerrahi kullanılmaz, sadece sakinleştirici verilir.
  • Göğüste cerrahi izi olmaz.
  • Hasta ertesi gün taburcu edilir.
  • Hasta isterse ertesi gün işe dönebilir.


Prof. Dr. Timur Timurkaynak
Bayındır İçerenköy Hastanesi ve Bayındır Levent Tıp Merkezi Kardiyoloji Bölüm Başkanı

19.01.2022




loading
x

Randevu Al

* listenenler dışındaki tarih ve saate randevu almak istiyorsanız lütfen 0850 911 0 911 numaralı çağrı merkezimiz ile iletişime geçebilirsiniz

Verdiğim kişisel veri ve iletişim bilgilerimin, Bayek Tedavi Sağlık Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş., Penta Sağlık Hizmetleri A.Ş., Bayek Ağız ve Diş Sağlığı Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş. (hepsi birlikte Bayındır Sağlık Grubu olarak anılacaktır) tarafından, 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu kapsamında Aydınlatma Metninde belirtilen amaç ve bağlı amaçlar dahilinde işlenmesine ve aktarılmasına muvafakatettiğimi beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Bayek Tedavi Sağlık Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş., Penta Sağlık Hizmetleri A.Ş., Bayek Ağız ve Diş Sağlığı Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş. (hepsi birlikte Bayındır Sağlık Grubu olarak anılacaktır) tarafından her türlü bilgilendirme, etkinlik, duyuru, anket, tanıtım, açılış, davet vb. hatırlatmaları ile diğer sair iletişim çalışmaları kapsamında tarafıma ticari elektronik ileti (arama, SMS, e-posta vb.) gönderilmesini kabul ediyorum.

Lütfen Üstteki Kutucuğu işaretleyiniz!

Hastanemizde kaydınız var ise direkt randevu alabilmek için tıklayınız