Etkili bir gülüş estetiği için hem dişlerin birbiriyle hem de yüz ile orantılı olması gerekir. Bunu etkileyen birçok parametre vardır: 

  • Dişlerin aralarında belirli bir altın orana göre boyutlandırılması.
  • Dişler arasında boşluk olmaması.
  • Dişleri saran diş etlerinin simetrik olması.
  • Gülümseme pozisyonunda diş etlerinin dudakların altından belirli bir mesafede görünüyor olması.
  • Gülümseme pozisyonunda dişlerin görünme miktarının optimal düzeyde olması.
  • Dişlerin orta hatta göre simetrik sıralanması.
  • Diş etlerinin sağlıklı olması
  • Konuşurken seslerin dişlere çarparak çıktığı her harfin doğru çıkması ve fonasyonun düzgün olması.


Hollywood smile nedir? Kimlere yapılır?

Hollywood smile design olarak adlandırılan gülüş tasarımında hastanın dudak, diş eti dokularının durumu detaylı bir şekilde incelenir. Dişlerinin ağızdaki şekillleri, boyutları ve pozisyonları incelenerek kişinin yüzüne en yakışacak gülüş tasarımı uygulanır.

Hollywood smile, gülüş estetiği kişiye özel midir?

Dijital ortamda kişinin gülüşünün düzeltilmesi için atılacak her adım öncesi unutulmamalıdır ki estetik denilen olgu kişiye özgüdür. Kişinin yüz oranı, gülüşünün açıklığına bağlı olarak planlanır. Dişlerin rengi, şekli, dudakların pozisyonu, ten rengi bu dizaynın yapılmasında önem taşır.

Hollywood smile nasıl yapılır?

Hollywood gülüşü yapılırken diş hekimliğinde fotoğraflama çok önemlidir. Dental fotoğraf çekiminde hem dişlerin hem de çevre dokuların fotoğraflaması yapılır. Dental laboratuvara aktarılacak bilgiler için fotoğrafın yanında ölçü alımı da 3 boyutlu gülüş tasarımı için önemlidir. Videolar da çekilerek hastanın konuşurken ve gülerken dinamik yüz estetiğine bakılarak, optimal yüz güzelliği için dişlerle alakalı neler yapılabileceği tespit edilir.

Hollywood smile için ilk randevuda neyle karşılaşırım?

Dijital gülüş tasarımı için başvurulan seansta stüdyo ekipmanı altında fotoğraf ve video çekimleri yapılır. Aynı seans, üzerinde tasarım yapılabilmesi için üst ve alt çenenizden birer ölçü alınır.

Hollywood smile uygulanırken pembe estetik nedir?

Pembe estetik, dişleri bir dantel gibi saran diş etlerinin estetiğini kapsamaktadır. Diş eti seviyelerinin simetrik olması, diş eti renginin sağlıklı, diş eti rengi olan açık pembe renkte ve kanamasız olması gibi kriterler pembe estetik için değerlendirilen püf noktalarıdır. Yüz bölgesindeki kaslar tamamen kasıldığında gülme hattı denilen gülme sırasında üst dudağın üst diş arkıyla seviyesine bakılır. Gülme hattında dişlerin ve pembe diş etlerinin ne kadar göründüğü değerlendirilir.

Gülme hattı nedir?

Gülme hattı, hasta güldüğünde çalışan kaslarını tamamen kasarak derin bir gülüş halini aldığında görünen ağız içi penceredir. Gülme hattında üst dişlerin, dudağın alt kenarının ve üst diş etlerinin belirli bir altın oranda olması gerekmektedir. Derin gülme hattına sahip hastalarda üst diş etleri olması gerektiğinden daha fazla görülür. Bu durumu gummy smile olarak adlandırırız. Gummy smile olgusu güzel bir gülüşe gölge düşüren, olmasını istemediğimiz bir durumdur. Gummy smile'a sahip hastalarda pek çok alternatif tedavi önerilmektedir.

Gummy smile (fazla diş eti görünmesi) tedavisi nasıl olur?

Gummy smile'a sahip hastalarda üst diş etleri olması gerektiğinden daha fazla göründüğü için diş etlerinin görünme seviyesini indirmek asıl amaçtır. Tedavi planı yapılırken üst dudağın kalınlığı kasların tonusu, üst dişlerin kuron boyları değerlendirilir. Pek çok alternatif tedavi planı vardır. Gingivektomi denilen diş etlerinin kesilmesi işlemi ile diş eti seviyesi yukarı alınabilir. Botoks uygulaması da gummy smile’da tercih edilen bir yöntemdir. Üst dudak kasına botoks yapılarak kasın aşırı yukarı kalkması önlenerek gülümserken aşırı görünen diş etleri daha az görünür hale getirilebilir.

Hollywood smile tedavisinde hangi materyaller kullanılır?

Hollywood smile için özellikle yüz oranlarının ve ağız içi detayların oranlarının değerlendirmesi için şüphesiz profesyonel fotoğraflama büyük önem taşır. Dental fotoğrafçılıkta dişlerin konumu, boyutu, rengi değerlendirilmesi için makro çekimler yapılır. Bu fotoğraflar farklı açılardan çekilerek yapılır. Dental fotoğrafçılıkta özel üretilen ağız içi fotoğraf aynası kullanılarak, alt ve üst çene diş arkı yansıması fotoğrafı alınır. Yüz oranı da bakılarak gerekirse özel yüz arkları ile milimetrik ölçümü yapılır. Panoramik filmlerle çene kemiklerinin uyumu, dişlerin alveol kemiğinde duruşu ve sağlığı belirlenir. Sefalometrik filmlerle alt çenenin üst çeneye göre uyumu ve pozisyonları değerlendirilir. Çekilen filmler ve detaylı yapılan dental muayene sonucunda optimal gülüş için yapılacak tedavinin planı yapılmış olur.

Hollywood smile için hangi tedavi yöntemlerinden faydalanılır?

  • Gingivektomi
  • Diş beyazlatma
  • İmplant tedavisi
  • Zirkonya porselen veya porselen kaplamalar
  • Porselen lamina uygulamaları
  • Pembe estetik


Hollywood smile hangi sorunları çözer?

  • Dişlerdeki şekil bozuklukları
  • Dişlerdeki çapraşıklıklar
  • Diş renginin beyazlatılması
  • Diş eti seviyesinin düzeltilmesi
  • Diş eti sağlığının idamesi
  • Asimetrik gülüş
  • Diş yüzeyindeki kırık ve çatlakların düzeltilmesi
  • Eksik dişler


Hollywood smile tedavisinde yaş ve cinsiyet önemli midir?

Kadın ve erkeğin diş yapıları farklılık gösterir. Kadınların yüz hatlarının daha oval olduğu için dişlerinde de daha yuvarlak hatlarla güzel bir uyum sağlanabilir. Ön iki dişin hafif uzun olması da kadınlarda estetiği çok etkiler. Erkeklerde ise daha maskülen, düz diş kurvatürleri yakalanmaya çalışılarak köşeli hatlarla uyum sağlanabilir. Sonuç olarak her iki cinsiyette de yüz hatlarıyla diş hatları uyumu yakalanmaya çalışıldığı zaman uygun estetik sağlanmış olur.

Kadınlarda biraz daha oval hatlı yüz tipine bağlı olarak oval kontürlü diş formu planlaması daha estetik sonuçlar doğurur. Erkeklerde ise daha keskin hatlı diş formları planlanır. Köşeli form dişler cinsiyetteki estetik farklılığı daha iyi yansıtır. Yaş da Hollywood Smile için önemli bir kriterdir. Çünkü yaşın ilerlemesiyle beraber yüz kaslarının tonusunda bir azalma meydana gelir. Dişlerin mine tabakasında yani sert dokuda da meydana gelen aşınmalar kişinin kendine güvenini de kaybetmesine neden olabilmektedir. Hasta gülümsemekten, dişlerini göstermekten çekinir hale gelebilmektedir.

Hollywood smile fiyatları nedir?

Hollywood smile fiyatları (diş estetiği fiyatları) kişiye özel olarak planlanır ve yapılacak olan tedavilerin türüne göre değişmektedir. Örneğin hastanın diş eksikliği varsa implant tedavisi yapılır ya da yalnızda zirkonya kaplama diş gerekebilir. Hollywood smile fiyatları diş hekiminizin muayenesi sonrası belirlenebilir.

Porselen lamina diş kaplama nedir?

Porselen diş kaplaması dişlerin tüm yüzeyleri kesilmeden sadece ön yüzlerinin 0.3-0.7 mm inceltilerek yapılan ve sağlam diş dokusunun minimum kaybedildiği yöntemdir. İnceltilen bu alana porselen diş laminalarının yapıştırılma işlemidir.

Porselen diş laminaları hangi durumlarda uygulanır?

  • Diş beyazlatma ile sonuç alınamayan ileri derecede renklenmiş dişlerde,
  • Yapısal formu ve şekli kötü olan dişlerde,
  • Ayrık dişleri birleştirmede (diastema kapama),
  • Kırık veya aşınmış dişlerin restorasyonunda,
  • Rengi ve yapısı bozulmuş eski dolguların düzeltilmesinde,
  • Çapraşık ve eğri dişlerin düzeltilmesinde (ortodontik tedavi alternatifi olarak) kozmetik bir alternatif olabilir.


Porselen lamina dişlerin avantajları nelerdir?

0,3-0,7 mm lik minimal bir aşındırma ile istenilen görünüş sağlanır. İşlem süresi ortalama 7-10 gün sürer. Sağlam, renkleri bozulmayan ve dayanıklı malzemelerden üretilirler. Dişlerinizin doğal yapısı bozulmadan istediğiniz estetik özelliklere (renk, şekil vb.) sahip olması porselen lamina ile yapılabilmektedir. Diş üzerinde ya hiçbir değişiklik yapılmaz ya da minimal bir düzeltme uygulanır. Diş üzerinden kaldırılan miktar 0,3-0,7 mm ile sınırlıdır. Görünümünden memnun olmadığınız dişlerinizin bir kopyası elde edilerek üzerinde bir tasarım yapılır. Yani dişlere müdahalede bulunmadan önce, dişlerde oluşturulacak değişiklik tedavinin başında demo olarak gösterilebilir. Bu demoya mock-up denilir. Porselen yüzeyleri pürüzsüzdür bu nedenle sigara ve benzeri sebeplerden kaynaklanan lekelenmeleri minimuma indirir. Kahve, çay, sigara gibi dış etkenlerle renk değiştirmez. Aşınmaya karşı direnci yüksektir.

Porselen lamina kaplama kaç seans sürer?

Eğer diş etlerinizde bir tedavi veya diş estetiği açısından bir müdahale gerekmiyor ise 1 hafta içerisinde 2-3 seansta tedavinin tamamlanması öngörülür.

Porselen lamina kaplama uygulamasının tedavi aşamaları nasıldır?

İlk seans dişleriniz aşındırılmadan ölçüsü alınır ve çıkan modelde bir çalışma yapılır. Daha sonra dişler aşındırılır ve hassas bir ölçü materyali ile ölçü tekrarlanır. Bir sonraki randevunuzda ise laminalar dişlerinize uygulanır.

Porselen lamina dişler düşer mi?

Günümüz yapıştırma teknolojilerinin yapışma değerleri çok yüksektir. Eğer hekim uygulamada teknik hassasiyete uygun hareket ederse laminalarınızı kendi dişiniz gibi kullanabilirsiniz.

Porselen lamina dişlerin ömrü ne kadardır?

Laminalar iyi ve doğru bir ağız bakımıyla yıllarca sorunsuz olarak kullanılabilirler. Bunu da sebebi diğer yapıştırma sistemlerden daha üstün özelliklere sahip porselenden imal edilmiş olmalarıdır. Lekelenme ve aşınmaya karşı dirençlidirler. Ömürlerini uzatmak için ağız bakımına dikkat etmek gerekir.

Zirkonya tedavisi hangi diş tedavilerinde kullanılır?

Işık geçirgenliği kazımayla işlenebilir ve cilalanabilir yapısı sayesinde ön/arka tüm restorasyonların yapımında kullanılabilir. Doku dostu olduğu içinde diş hekimliğinde tercih edilen restorasyon malzemelerinden birisidir.

Zirkonya kaplamalar nasıl uygulanır?

Yapılacak restorasyonun türüne ve sağlıklı dişin miktarına göre dişlerden aşındırmalar yapılır. Hastadan dişlerinin ölçüsü alınır. Üretilecek dişin bilgisayarda dijital modeli oluşturulur ve 3 akslı zirkonya kazıma cihazlarında kaplamalar üretilir. Hastanın fotoğraflarına göre son makyajları yaparak fırınlanır ve işlem son cilayla tamamlanarak doğal bir görüntü sağlanır.

Zirkonya kaplamaların bakımı nasıl yapılır?

Zirkonya kaplama bakımının normal dişlerden bir farkı yoktur. Günde 2 kez fırçalanmalı, her dişin arası diş ipiyle düzenli olarak temizlenmelidir. Her hasta gibi zirkonya kaplamaya sahip hastalar da 6 ayda 1 rutin diş kontrollerini ihmal etmemelidir.

Estetik açıdan zirkonya dişlerin avantajları nelerdir?

Zirkonya kaplamaya göre daha eski bir yöntem olan metal destekli porselenlerde kaplamaların iç yüzeyi gri renkli metallerle kaplıdır. Metallerin üzerine diş renginde porselenler yığılarak bu kaplamalar elde edilir. Fakat porselenin transparan yapısı gereği altındaki gri renkli metalin silüeti zamanla belli olmaya ve kaplamalar doğal dişlere göre daha mat görünme meydana gelir. Zirkonya dişlerse tek parça yapıdadır ve tamamı dişle aynı renktedir. Ayrıca doğal dişlerdeki gibi uçlarına şeffaflık efekti verilerek kişinin kendi diş yapısına uygun bir estetik görüntü sağlanmış olur.

Zirkonya kaplama diş kaç günde yapılır?

Gelişen teknoloji sayesinde, dişlerin ölçüsü alınıp anında laboratuvara iletilir ve tasarımlar dakikalar içinde dijital ortamda yapılır. 4-5 gün içerisinde restorasyonların son hali ağız içinde prova edilip tamamlanabilir.

Zirkonya kaplama işlemi sırasında ağrı hissedilir mi?

Restorasyon yapılacak tüm dişler, işlem öncesinde lokal anestezi ile uyuşturulur ve uyuşma hissi geçmeden hastaya geçici restorasyonları teslim edilerek yeni dişleri gelene kadar geçici kaplamalarla hayat standardını koruması sağlanır.

Zirkonya kaplama sonrası nelere dikkat etmeliyim?

Kaplama sonrası günlük ağız hijyeni kurallarına uyulup, 6 ayda 1 diş hekimi kontrolüne gittikten sonra ekstra bir işleme ya da önleme gerek yoktur. Zirkonya diş kaplamalar kendi dişlerimiz gibi basınca dayanıklı olup kesme/çiğneme vb. günlük ihtiyaçlar yapılabilir.

Metale karşı alerjisi olanlarda zirkonya kaplama diş tedavisi uygulanabilir mi?

Eski tip metal destekli diş kaplamalarında alerji, sık rastlanan bir durumdu. Zirkonyum alerjisi ise metal destekli kaplamaya oranla hastadan hastaya değişmekle birlikte oldukça nadir görülür. Bu nedenle zirkonyalar alerjik bireyler için öncelikli bir seçenektir.

Zirkonya kaplama dişlerde ilerleyen zamanlarda renk değişikliği olur mu?

Zirkonya kaplamaların rengi zamanla renklenmelere sebep olmaz. Günlük ağız hijyeni kurallarına uyulup, 6 ayda 1 düzenli diş hekimi kontrolüne gittikten sonra ekstra uzun yıllar ağızda kalır.

Zirkonya dişlerde kırılma veya kaplamanın düşmesi sık görülür mü?

Hastanın çiğneme hareketlerini, iki çenenin birbirine göre ilişkilerini doğru saptayarak yapılan tasarımların sonucunda rutin kullanımda bir kırılma beklenmez. Zirkonyanın kırılma direnci dişlerden daha yüksektir fakat şiddetli bir travma, kaza sonucu alınacak güçlü bir darbe dişin kırılmasına sebep olabilir. Zirkonya kaplamaların yapıştırılmasında kullanılan siman dediğimiz yapıştırıcıların kimyasal özellikleri hem dişe hem zirkonyalara tutunması için ideal özelliklere sahiptir. Dişlerin aşındırılması sırasında da tutuculuğu artırmaya yönelik prensiplerden yararlanılır ve kaplamaların dişlerden çıkması nadir karşılaşılan bir durumdur.

Zirkonya kaplama diş eti hastalığı olanlarda uygulanabilir mi?

Diş etleri iltihaplıyken kaplama yapmak doğru bir işlem değildir. Olası bir diş eti iltihap varlığında önce diş etleri tedavi edilerek sağlıklı bir görünüm kazandırılması hedeflenir. Sonrasında ise diş etlerine zarar vermeyen, uyumlu bir zirkonya kaplama planlanmalı ve uygulanmalıdır.

Dr. Dt. Kübra Yıldız Domaniç
Bayındır Fenerbahçe Diş Kliniği Protez Uzmanı

08.12.2021




loading
x

Randevu Al

* listenenler dışındaki tarih ve saate randevu almak istiyorsanız lütfen 0850 911 0 911 numaralı çağrı merkezimiz ile iletişime geçebilirsiniz

Verdiğim kişisel veri ve iletişim bilgilerimin, Bayek Tedavi Sağlık Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş., Penta Sağlık Hizmetleri A.Ş., Bayek Ağız ve Diş Sağlığı Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş. (hepsi birlikte Bayındır Sağlık Grubu olarak anılacaktır) tarafından, 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu kapsamında Aydınlatma Metninde belirtilen amaç ve bağlı amaçlar dahilinde işlenmesine ve aktarılmasına muvafakatettiğimi beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Bayek Tedavi Sağlık Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş., Penta Sağlık Hizmetleri A.Ş., Bayek Ağız ve Diş Sağlığı Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş. (hepsi birlikte Bayındır Sağlık Grubu olarak anılacaktır) tarafından her türlü bilgilendirme, etkinlik, duyuru, anket, tanıtım, açılış, davet vb. hatırlatmaları ile diğer sair iletişim çalışmaları kapsamında tarafıma ticari elektronik ileti (arama, SMS, e-posta vb.) gönderilmesini kabul ediyorum.

Lütfen Üstteki Kutucuğu işaretleyiniz!

Hastanemizde kaydınız var ise direkt randevu alabilmek için tıklayınız