Eliminasyon diyeti nedir?

Eliminasyon diyeti, adından da anlaşılabileceği gibi bazı besinlerin günlük beslenme planından çıkarılması ve sonrasında kademeli-kontrollü bir şekilde tekrardan beslenme planına eklenmesi şeklinde uygulanan bir beslenme protokolüdür. Özellikle sürekli gaz, şişkinlik, kabızlık, ishal gibi bağırsak sıkıntıları yaşanlar için yapılanan bir diyettir. Eliminasyon diyetinde amaç kesinlikle kilo kaybı değildir, belirtilen semptomlardan kurtulunması için uygulanan destekleyici bir diyet protokolüdür. Mutlaka bir doktor ve diyetisyen kontrolünde uygulanmalıdır.

Eliminasyon diyeti nasıl yapılır?

Eliminasyon diyeti, 21 gün uygulanan bir diyet protokolüdür. Eğer mümkünse 6 haftaya uzatılması önerilmektedir. 

Eliminasyon diyeti boyunca tüm şeker ve tatlandırıcılar, glutenli tahıllar ve unlar, süt ve süt ürünleri (peynir de dahil), mısır, işlenmiş et ürünleri, sığır eti, yumurta, kabuklu deniz ürünleri, soya ve soya içeren ürünler, alkol, siyah çay, kahve, çikolata, yer fistığı, domates, biber, patlıcan ve patates yasaktır

Sebze ve meyveler, pirinç (şehriyesiz, zeytinyağı ya da sade yağ ile yapılmış), soya ve yer fıstığı dışındaki tüm bakliyatlar, çiğ kuruyemişler, tohumlar, kuzu eti (sütle beslenen kuzu), organik kümes hayvanları, glutensiz tahıllar, sağlıklı yağlar (zeytinyağı, sade yağ), baharatlar (zencefil, zerdeçal, kekik, biberiye, tarçın) ve yeşil çay ise serbesttir.

Eliminasyon diyetinde aşamalar

Diyete minimum 3 hafta devam edilir. Mümkünse 6 haftaya kadar uzatılması önerilmektedir. Sonrasında yasaklanan besinler birer birer diyete ilave edilir ve semptomlar takip edilir. Bir besin ilave edildikten sonra 3 gün takip edilir. Herhangi bir şikayet yok ise 3 gün daha beklenir. Sonrasında yani 6 günün sonunda diğer besinler de sırasıyla aynı protokol izlenerek diyete ilave edilmeye devam edilir. Fakat besine karşı tolere sıkıntısı çıkarsa, o besin 3 hafta daha diyetten çıkarılmalıdır.

Eliminasyon diyetinin yararları ve zararları

Eliminasyon diyetinin uygulaması zor diyet olduğu bilinmektedir. Kişinin bu süreçte, beslenme planına göre gün içinde yiyeceği besinleri önceden tedarik etmesi ve hazırlaması gerekmektedir. Birçok besin yasaklı olduğu için, gün içinde dengeli bir beslenme planı uygulamak için bir diyetisyen desteği ile yapılması daha doğru olacaktır. Gaz, şişkinlik, kabızlık gibi sorunlar ortadan kalkacağı için kişi kendini daha sağlıklı ve zinde hissedecektir. Devamlılığında kişiye iyi gelmeyen besin diyetinden tamamen çıkarılacak ise yerine mutlaka alternatifi olan besin ve/veya gerekli ise dışarıdan destek ürün verilmelidir.

Eliminasyon diyeti sonrası

Bütün besinler ilave edilip son durum ortaya çıktıktan sonra kişiye özel bir beslenme planı düzenlemesi yapılması ve takip edilmesi gerekmektedir.

04.02.2023




loading
x

Randevu Al

* listenenler dışındaki tarih ve saate randevu almak istiyorsanız lütfen 0850 911 0 911 numaralı çağrı merkezimiz ile iletişime geçebilirsiniz

Verdiğim kişisel veri ve iletişim bilgilerimin, Bayek Tedavi Sağlık Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş., Penta Sağlık Hizmetleri A.Ş., Bayek Ağız ve Diş Sağlığı Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş. (hepsi birlikte Bayındır Sağlık Grubu olarak anılacaktır) tarafından, 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu kapsamında Aydınlatma Metninde belirtilen amaç ve bağlı amaçlar dahilinde işlenmesine ve aktarılmasına muvafakatettiğimi beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Bayek Tedavi Sağlık Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş., Penta Sağlık Hizmetleri A.Ş., Bayek Ağız ve Diş Sağlığı Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş. (hepsi birlikte Bayındır Sağlık Grubu olarak anılacaktır) tarafından her türlü bilgilendirme, etkinlik, duyuru, anket, tanıtım, açılış, davet vb. hatırlatmaları ile diğer sair iletişim çalışmaları kapsamında tarafıma ticari elektronik ileti (arama, SMS, e-posta vb.) gönderilmesini kabul ediyorum.

Lütfen Üstteki Kutucuğu işaretleyiniz!

Hastanemizde kaydınız var ise direkt randevu alabilmek için tıklayınız