Kalp ve damar hastaları virüsün kalbe bindirdiği yükten dolayı ciddi risk altındadır. Sosyal medyada tansiyon ilaçlarının virüse yol açtığı gibi birçok dedikodu dönüyor. Bu gerçek dışı sözler, hastalarımızın ilaçları bırakmasına neden oluyor. Bu konuya dair herhangi bir kanıtlanmış bilgi bulunmuyor.  Kalp ve damar hastaları reçeteli ilaçlarını kullanmaya devam etmeli. Ayrıca herhangi bir kan grubunun hastalığa karşı üstünlüğü ya da dezavantajının bulunduğu haberleri doğru değildir. Bu söylenti bilime dayanmamaktadır ve yanlış bilgidir.

Covid-19’a karşı kalp ve hipertansiyon hastalarının, kalp damar hastalığı olanların hijyen koşullarına dikkat etmeleri gerekirken, mümkün olduğunca kendilerini evde izole etmeleri gerekiyor. Hastaların ilaçlarını aksatmadan kullanmaları gerekmektedir. Tansiyonlarını ve şekerlerini kontrol altında tutmalılar. Sık sık elleri yıkamak şart. İmmün sistemi güçlü tutmak için düzenli uyku, sağlıklı beslenme, Akdeniz mutfağı ağırlıklı beslenme, aşırı alkol tüketimini azaltma, sigaradan acilen kurtulmak ve düzenli egzersiz yapmak çok önemlidir.

Hangi durumda hastanelere gidilmelidir?

Covid-19 sürecinde hastalara rutin olarak hastaneye gelmeyin diye uyarılarda bulunmaktayız ancak hastada göğüs ağrısı varsa bu önemli olabilir. Özellikle kravat alanında hissedilen, boyna, kola, çeneye, omuza yayılan bir ağrı varsa bunlar önemli ağrılardır. Bunun dışında tansiyonları kontrolsüz giden hastalar da önemlidir. Bu hasta grupları, mutlaka bizimle iletişime geçmelidir. Eğer telefon üzerinden tansiyonları kontrol edemezsek hastaneye gelmelerini isteyebiliriz. Ayrıca, konuşma bozukluğu başlayan, hafıza kaybı yaşamaya başlayan, bayılma ya da kolunda-bacağında kuvvet kaybı gibi sorunları olanlar mutlaka hastaneye gelmelidir.

Kalp-damar hastaları reçeteli ilaçlarını kullanmaya devam etmeli

Maalesef sosyal medyada, ACE ve ARB grubu tansiyon ilaçlarının vücuttaki coronavirüs hasarını artırdığına dair birçok dedikodu dönüyor. Bu gerçek dışı sözler, hastalarımızın ilaçları bırakmasına neden oluyor. Bu konuya dair herhangi bir kanıtlanmış bilgi bulunmuyor. Ayrıca dünyanın farklı yerlerindeki kardiyoloji dernekleri ve Dünya Sağlık Örgütü, tansiyonun kontrol altında tutulmasının önemli olduğunu ve kullanılan ilaçlara aynen devam edilmesi gerektiğinin altını net olarak çiziyor. Bu yüzden dedikodulara inanmadan ve doktorunuza danışarak ilaçlarını kullanmaya devam edin.

Yaş arttıkça risk büyüyor

Covid-19 hastalığının yaşla bir ilişkisi varmış gibi görünüyor. Elde edilen veriler, 50 yaşın altında ölüm oranlarının yüzde 1’lerin altında olduğu gösteriyor. Özellikle 60-70 yaşlarında yüzde 5’lere çıkıyor. 70-80 yaşları arasındakilerin yüzde 10’unu, 80 yaşın üzerindekilerin ise yüzde 20’sini kaybediyoruz. Yaş tabii ki tek başına bu durumdan sorumlu değil. Yaşlandıkça kronik hastalıklarımız arttığı için ölüm riskimiz artıyor. Fakat bu, gençler bu hastalıklardan korunuyor, onlara bir şey olmaz demek değil. Herkesin korunması gerekiyor.

Yazlık bölgelere gitmek doğru değil

Yazlık bölgelerde hastane ve sağlık personeli sayısı oldukça az olduğundan, Covid-19 gibi komplike hastalıklarla mücadele etmek için yeterli olmayabiliyor. Bu nedenle evlerinizden çıkmamanız çok önemli. Evinizde kalın, büyük şehirlerde kalın. Eğer herhangi bir sağlık probleminiz olursa büyük şehirlerdeki imkanlardan yararlanın. Yazlıklara gitmenin zamanı henüz gelmedi.

Yeni tip coronavirüs neler öğretti?

Coronavirüs, bizim yıllardır hastalarımıza anlattığımız birincil korunmanın önemini öğretti. Virüs öldürmez ama sağlıksız yaşam tarzı ve bu tarzın ardından gelen hastalıklar öldürür. Tansiyon hastası olmamak, diyabet hastası olmamak, kilo almamak, egzersiz yapmak, sigara içmemek, sağlıklı beslenmek, sağlıklı uyku uyumak ve egzersiz yapmak imal edilmemelidir. 

Prof. Dr. Timur Timurkaynak
Bayındır İçerenköy Hastanesi ve Bayındır Levent Tıp Merkezi Kardiyoloji Bölüm Başkanı

15.05.2020




loading
x

Randevu Al

* listenenler dışındaki tarih ve saate randevu almak istiyorsanız lütfen 0850 911 0 911 numaralı çağrı merkezimiz ile iletişime geçebilirsiniz

Verdiğim kişisel veri ve iletişim bilgilerimin, Bayek Tedavi Sağlık Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş., Penta Sağlık Hizmetleri A.Ş., Bayek Ağız ve Diş Sağlığı Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş. (hepsi birlikte Bayındır Sağlık Grubu olarak anılacaktır) tarafından, 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu kapsamında Aydınlatma Metninde belirtilen amaç ve bağlı amaçlar dahilinde işlenmesine ve aktarılmasına muvafakatettiğimi beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Bayek Tedavi Sağlık Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş., Penta Sağlık Hizmetleri A.Ş., Bayek Ağız ve Diş Sağlığı Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş. (hepsi birlikte Bayındır Sağlık Grubu olarak anılacaktır) tarafından her türlü bilgilendirme, etkinlik, duyuru, anket, tanıtım, açılış, davet vb. hatırlatmaları ile diğer sair iletişim çalışmaları kapsamında tarafıma ticari elektronik ileti (arama, SMS, e-posta vb.) gönderilmesini kabul ediyorum.

Lütfen Üstteki Kutucuğu işaretleyiniz!

Hastanemizde kaydınız var ise direkt randevu alabilmek için tıklayınız