Akut larenjit, larenksin (gırtlak) genellikle viral enfeksiyonlar nedeniyle iltihaplanması sonucunda ortaya çıkar. Akut larenjit, genellikle üst solunum yolu enfeksiyonları, soğuk algınlığı veya grip gibi viral hastalıkların bir sonucu olarak gelişir.

Akut larenjit neden olur?

Akut larenjitin en sık görülen nedenlerinden ilki viral enfeksiyonlardır. Soğuk algınlığı virüsleri, grip virüsleri veya diğer üst solunum yolu virüsleri, larenjitin ortaya çıkmasına yol açabilir. Akut larenjit, genellikle viral enfeksiyon kaynaklı olsa da bazen bakteriyel enfeksiyonlar nedeni ile gerçekleşebilir.

Sigara dumanı, aşırı alkol tüketimi ya da aşırı toz maruziyeti de larenksin tahriş olmasına ve iltihaplanmasına neden olabilir. Alerjenlere maruz kalmak da larenjitin ortaya çıkmasına sebep olabilir. Alerjik reaksiyonlar genellikle mukoza zarının tahrişine yol açar. Şiddetli ses kullanımı, özellikle bağırmak veya uzun süreli konuşma gibi durumlar da ses tellerine zarar verebilir ve larenjit gelişimine katkıda bulunabilir.

Akut larenjit belirtileri nelerdir?

Akut larenjitin belirtileri genellikle şu şekildedir:

  • Ses kısıklığı: En belirgin belirtilerden biri ses kısıklığı veya ses kaybıdır. Ses tellerinin iltihaplanması nedeniyle oluşur.
  • Boğaz ağrısı: Larenksin (gırtlak) iltihaplanması, boğaz ağrısı hissine neden olabilir.
  • Kuru öksürük: Larenjit, genellikle kuru öksürükle birlikte seyreder. Bu öksürük, gırtlaktaki tahrişten kaynaklanabilir.
  • Yutma güçlüğü: Boğazdaki iltihaplanma nedeniyle yutma güçlüğü yaşanabilir.
  • Boğazda kaşıntı: Boğazda kaşıntı veya rahatsızlık hissi sıkça görülen bir belirtidir.
  • Ateş: Viral bir enfeksiyon kaynaklı ise, ateş görülebilir. Ancak, genellikle yüksek ateşe neden olmaz.


Larenjite ne iyi gelir? Akut larenjit tedavisi

Larenjit tedavisi, genellikle altta yatan nedenin tespiti ve yönetimi üzerine odaklanır. Bu noktada, bireyin belirtileri ve sağlık geçmişi önem taşır. Bu nedenle, herhangi bir ilaç kullanımı öncesinde mutlaka doktora başvurulmalı ve kendi kendine ilaç kullanımından kaçınılmalıdır. Tüm bunların yanı sıra, larenjit sorunuyla karşılaşıldığında, çoğu zaman evde uygulanabilecek çeşitli yöntemler ve doğal desteklerle semptomların kontrol altına alınması mümkündür. Bunlar:

  • Boğaz pastili kullanımı,
  • Aşırı konuşma ve bağırma gibi durumlardan kaçınılması,
  • Ilık tuzlu su ile gargara yapılması,
  • Buhar aleti veya ıslak havlu kullanılarak havanın nemlendirilmesidir.


Şiddetli veya uzun süren durumlarda ise mutlaka doktora başvurulmalıdır.

Larenjit bulaşıcı mıdır?

Larenjit genellikle viral veya bakteriyel enfeksiyonlar nedeniyle ortaya çıkan bir durumdur. Ancak, larenjitin kendisi bulaşıcı değildir. Yani, doğrudan bir kişiden diğerine bulaşma eğiliminde değildir. Fakat larenjitin altında yatan enfeksiyon bulaşıcı olabilir. Örneğin, grip virüsü veya soğuk algınlığına neden olan virüsler, bireyler arasında bulaşıcı olabilir. Bu nedenle, larenjit belirtilerine yol açan enfeksiyonun bulaşıcılığı, temelde larenjitin sebebini oluşturan etkenlere bağlıdır.

Uzm. Dr. Yusuf Ziya Güler
Bayındır Kavaklıdere Hastanesi Kulak, Burun, Boğaz, Baş ve Boyun Cerrahisi Uzmanı

08.01.2024




loading
x

Randevu Al

* listenenler dışındaki tarih ve saate randevu almak istiyorsanız lütfen 0850 911 0 911 numaralı çağrı merkezimiz ile iletişime geçebilirsiniz

Verdiğim kişisel veri ve iletişim bilgilerimin, Bayek Tedavi Sağlık Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş., Penta Sağlık Hizmetleri A.Ş., Bayek Ağız ve Diş Sağlığı Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş. (hepsi birlikte Bayındır Sağlık Grubu olarak anılacaktır) tarafından, 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu kapsamında Aydınlatma Metninde belirtilen amaç ve bağlı amaçlar dahilinde işlenmesine ve aktarılmasına muvafakatettiğimi beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Bayek Tedavi Sağlık Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş., Penta Sağlık Hizmetleri A.Ş., Bayek Ağız ve Diş Sağlığı Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş. (hepsi birlikte Bayındır Sağlık Grubu olarak anılacaktır) tarafından her türlü bilgilendirme, etkinlik, duyuru, anket, tanıtım, açılış, davet vb. hatırlatmaları ile diğer sair iletişim çalışmaları kapsamında tarafıma ticari elektronik ileti (arama, SMS, e-posta vb.) gönderilmesini kabul ediyorum.

Lütfen Üstteki Kutucuğu işaretleyiniz!

Hastanemizde kaydınız var ise direkt randevu alabilmek için tıklayınız