Postür (duruş), vücudumuzun yer çekimine karşı otururken ve ayakta dururken dik durma halidir. Postür iyi ise tüm eklem ve bağ dokuları en rahat pozisyonunda olur, kötü postür ise birçok organımızda gerilime ve aşırı yüklenmelere yol açar. İyi bir postür, vücudun dengede olması ve eklem, kas ve bağ dokularının doğru çalışmasını sağlar.

Uzun süre oturarak ya da ayakta sabit kalındığında

  • Destek kaslarda güçsüzleşme ve boylarının kısalması,
  • Postürü kontrol eden kas türünün ve hareketliliği sağlayan kas türünün birbirine göre oranlarının bozulması ve kas yorgunluğu
  • Uzun süre kötü postürde kalma sonucu beynin duruş üzerindeki kontrolünün azalması ve ilave kas yorgunluğu oluşması, vücudun bu eklem diziliminde kalıcı bozulmalara yol açabilir.


Sağlıklı ve düzgün bir postüre nasıl sahip olunur?

Sağlıklı bir postür için yapılması gereken ilk şey, omurganın doğal şeklini korumaktır. Omurganın üç doğal eğrisi vardır ve bunların korunması vücudun doğru pozisyonda kalmasına yardımcı olur. İyi bir postür için ayrıca aşağıdaki adımlar izlenebilir:

  • Ayakta dururken, ayaklar omuz genişliğinde açık ve kollar yanlarda serbest bırakılmalıdır.
  • Sırt dik tutulmalı ve başınız bedeninizle aynı düzlemde olmalıdır.
  • Karın içe çekilmelidir.
  • Dizler kilitlenmemelidir.
  • Otururken, ayaklar düz bir şekilde yerde durmalı ve sırt dik bir şekilde sandalyeye yaslanmalıdır.
  • Bilgisayar veya masa başında uzun süre oturulması gerektiğinde, oturma pozisyonu sık sık değiştirilmelidir ve düzenli aralıklarla kalkılmalı ve yürüyüş yapılmalıdır.


Sık rastlanan duruş bozuklukları

Sık rastlanan duruş bozuklukları omurganın doğal eğrilerinin kaybolmasıyla oluşur. Boyun düzleşmesi ve başın ileride olması, sırtta kambur duruş veya düzleşme, bel çukurunun artmış olması gibi farklı durumlar ortaya çıkar.

Duruş (postür) bozukluğu belirtileri nelerdir?

Duruş bozukluğunun belirtileri arasında boyun, sırt ve bel ağrısı, baş ağrısı, eklemlerde gelip geçen ağrılar, yorgunluk, halsizlik, nefes darlığı ve denge bozuklukları yer alır. Ayrıca vücutta güçsüzlük, kas spazmları, eklem ağrıları ve sertliği gibi sorunlar da duruş bozukluklarına bağlı olarak ortaya çıkabilir.

Duruş (postür) bozukluklarını engellemek için neler yapmalıyız?

Duruş bozukluklarının önlenmesi için öncelikle düzenli egzersiz yapılmalıdır. Egzersiz, kasları güçlendirerek, omurganın doğal eğrilerinin korunmasına yardımcı olur. Daha sonra, ergonomik bir çalışma ortamı sağlanmalıdır. Bu, uygun bir sandalye, masa ve bilgisayar ekranı kullanımını içerir. Ayrıca yatağın sertliği de uygun bir destek sağlaması için önemlidir.

Duruş bozukluklarının önlenmesi için yapılması gereken diğer önemli adımlar şunlardır:

  • Telefonu kulakla sıkıştırmak yerine, kulaklık kullanılmalıdır.
  • Ağır yükleri kaldırırken, dizler bükülüp, yük doğru bir şekilde kaldırılmalıdır.
  • Otururken veya ayakta dururken, ağırlık dengeli bir şekilde dağıtılmalıdır.
  • Düzenli aralıklarla, kamburluk oluşmaması için omuzlar geriye doğru çekilmeli ve sırt düz tutulmalıdır.
  • Daha dik durmak için postür kaslarını güçlendiren ve esneten tedavi edici egzersizler yapılmalıdır. 
  • Her gün yapılan terapötik egzersizlerin yanı sıra haftada iki veya üç gün yoga veya pilates gibi sporlar yapılabilir


Sonuç olarak, duruş bozuklukları, omurganın doğal eğrilerinin bozulması sonucu oluşur ve ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Sağlıklı bir postür için düzenli egzersiz yapılması, ergonomik bir çalışma ortamı sağlanması ve dik durmak için bilinçli bir çaba gösterilmesi gerekmektedir.

Uzm. Dr. M. Pınar Dönmez
Bayındır İçerenköy Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı

10.05.2023




loading
x

Randevu Al

* listenenler dışındaki tarih ve saate randevu almak istiyorsanız lütfen 0850 911 0 911 numaralı çağrı merkezimiz ile iletişime geçebilirsiniz

Verdiğim kişisel veri ve iletişim bilgilerimin, Bayek Tedavi Sağlık Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş., Penta Sağlık Hizmetleri A.Ş., Bayek Ağız ve Diş Sağlığı Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş. (hepsi birlikte Bayındır Sağlık Grubu olarak anılacaktır) tarafından, 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu kapsamında Aydınlatma Metninde belirtilen amaç ve bağlı amaçlar dahilinde işlenmesine ve aktarılmasına muvafakatettiğimi beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Bayek Tedavi Sağlık Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş., Penta Sağlık Hizmetleri A.Ş., Bayek Ağız ve Diş Sağlığı Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş. (hepsi birlikte Bayındır Sağlık Grubu olarak anılacaktır) tarafından her türlü bilgilendirme, etkinlik, duyuru, anket, tanıtım, açılış, davet vb. hatırlatmaları ile diğer sair iletişim çalışmaları kapsamında tarafıma ticari elektronik ileti (arama, SMS, e-posta vb.) gönderilmesini kabul ediyorum.

Lütfen Üstteki Kutucuğu işaretleyiniz!

Hastanemizde kaydınız var ise direkt randevu alabilmek için tıklayınız