Toplumun neredeyse yarısını etkileyen hipertansiyon, sessiz ve hiç belirti vermeden seyredebiliyor. Bu nedenle de hastalar tansiyon ölçtürmedikçe bu hastalıktan haberdar olamıyor. Sinsi katil olarak adlandırılan hipertansiyonda hastaların büyük çoğunluğunun ilaç tedavisi ile tansiyonu kontrol altına alınabiliyor. Ancak bazı kişilerde 3 ya da daha fazla tansiyon ilacı birlikte kullanılmasına rağmen sonuç yetersiz olabiliyor. Bu durumda da hastalar kalp krizi, kalp yetmezliği, felç, böbrek yetmezliği, körlük, bacak damarlarında tıkanma, aort damarında genişleme ve yırtılma riskiyle karşı karşıya kalıyor.

Yanlış beslenme, hareketsiz yaşam, sigara ve alkol tüketimi gibi nedenlere bağlı olarak gelişen yüksek tansiyon, toplumları giderek daha çok tehdit eden bir hastalık haline geliyor. Yol açabileceği sorunlar nedeniyle vücudun hemen her organını tehdit eden yüksek tansiyon, sinsi bir hastalık olduğu için, genellikle fark edilmeden ilerliyor. Bu yüzden de önlem olarak tansiyonun normal değerler olan 14/9 düzeyinin altına çekilebilmesi için hastalara ilaç veriliyor. Ancak bazı hasta gruplarında en az üç ilaç kullanılmasına karşın tansiyonu düzenlemek mümkün olmuyor. Bu da hastayı ciddi bir tehlike altına sokuyor.

Renal arter sempatik denervasyon nedir?

Son yıllarda geliştirilen renal arter sempatik denervasyon yöntemi ise, ilaca dirençli bu hasta grubu için yeni bir umut... Yapılan çalışmalar dirençli hipertansiyon vakalarında sorunun böbrek damarlarındaki sinir sisteminin beyni uyarmasından kaynaklandığını gösteriyor. Dirençli hipertansiyonu olan hastalarda ilaçlar bu sinirleri baskılamaya yetmiyor. Bu sinir sistemi, tansiyonu tetikleyerek, düşmesini engelliyor. Renal arter sempatik denervasyon işlemi ile ise sinirler ortadan kaldırılıyor. Yaklaşık bir saat süren işlemle sağ ve sol böbrekteki sinirlere kateter yardımı ile ulaşılıyor ve yakma işlemi gerçekleştiriliyor. Daha işlem sırasındayken bile tansiyon düşüşü gözlemleniyor.

Renal arter sempatik denervasyon ne kadar sürer?

Ayrıntılı tetkikler sonrası dirençli hipertansiyon tanısı konan hasta işlem sabahı aç olarak hastaneye geliyor. İşlem, kalp anjiosu yapılır gibi kasık damarının içine girilerek, lokal anestezi ile yapılıyor. Uzun bir kateter ile önce sağ, ardından sol böbrek damarına giriliyor ve buradaki sinirler yakılıyor. Sinirler yandıktan sonra artık tansiyonu yükseltecek sinyalleri gönderemez hale geliyor. Bu işlem yaklaşık 45 dakika sürüyor ve hasta aynı gün evine gidebiliyor. Bu yöntem böbreğe herhangi bir zarar vermiyor, aksine tansiyonu düşürerek böbreğin korunmasına yardımcı oluyor.

Prof. Dr. Timur Timurkaynak
Bayındır İçerenköy Hastanesi ve Bayındır Levent Tıp Merkezi Kardiyoloji Bölüm Başkanı

20.12.2021




loading
x

Randevu Al

* listenenler dışındaki tarih ve saate randevu almak istiyorsanız lütfen 0850 911 0 911 numaralı çağrı merkezimiz ile iletişime geçebilirsiniz

Verdiğim kişisel veri ve iletişim bilgilerimin, Bayek Tedavi Sağlık Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş., Penta Sağlık Hizmetleri A.Ş., Bayek Ağız ve Diş Sağlığı Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş. (hepsi birlikte Bayındır Sağlık Grubu olarak anılacaktır) tarafından, 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu kapsamında Aydınlatma Metninde belirtilen amaç ve bağlı amaçlar dahilinde işlenmesine ve aktarılmasına muvafakatettiğimi beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Bayek Tedavi Sağlık Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş., Penta Sağlık Hizmetleri A.Ş., Bayek Ağız ve Diş Sağlığı Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş. (hepsi birlikte Bayındır Sağlık Grubu olarak anılacaktır) tarafından her türlü bilgilendirme, etkinlik, duyuru, anket, tanıtım, açılış, davet vb. hatırlatmaları ile diğer sair iletişim çalışmaları kapsamında tarafıma ticari elektronik ileti (arama, SMS, e-posta vb.) gönderilmesini kabul ediyorum.

Lütfen Üstteki Kutucuğu işaretleyiniz!

Hastanemizde kaydınız var ise direkt randevu alabilmek için tıklayınız