Her kış döneminde anne babaların en çok şikayet ettiği bademcik ve geniz eti problemleri tedavi edilmediğinde çok daha büyük sorunlara neden olabiliyor. Son dönemlerde artan üst solunum yolu enfeksiyonlarının sıklığı nedeni ile çocuklarda geniz eti, bademcik ve kulak problemleri ile çok sık karşılaşılıyor.

Çocukların sık sık enfeksiyon geçirmesi ve alerjik problemlerin artması, geniz eti ve bademcik hastalıklarını tetikliyor. Böyle durumlarda geniz eti, boyutunu büyüterek çocukların hava yolunda tıkanıklık yaratırken, tedavi edilmediğinde horlamadan iştahsızlığa, büyüme geriliği ile yüz ve çene şeklinin değişmesine neden oluyor.  

Bademcik ve geniz etinin tedavisi

Bademcikler ve geniz eti, vücudun savunma sisteminde önemli bir yer tutuyor. Ancak büyüklük açısından sorun oluşturacak duruma geldiğinde cerrahi müdahale gerekebiliyor. Gece uyurken horlama, ağzı açık uyuma ve hastalık dönemi dışında da devam eden burun tıkanıklığı şikayetleri olan çocukların muayenesi, kamera ile veya grafiler çekilerek gerçekleştiriliyor.

İlaç tedavisine cevap vermeyen ve yaşadığı şikayetler geçmeyen hastalarda kısa süren bir işlemle geniz eti alınarak, hasta aynı gün içinde ağrı yakınması olmadan taburcu ediliyor. Böylelikle hastanın nefes alma problemi sona ermiş oluyor.

Geniz etinde olduğu gibi yine sık geçirilen enfeksiyon, alerji problemleri ve yapısal nedenlerden dolayı bademcik çok büyüyor ve hastanın hava yolunu tıkıyor. Yılda 7-8 kere tedavi gerektirecek şekilde bademcik enfeksiyonu geçiren çocuklarda farklı yöntemlerle bademciklerin küçültülmesi ya da alınması gerekebiliyor. Gerçekleştirilen kısa süreli cerrahi işlem sonucunda hastalar ertesi gün normal yaşantılarında devam ediyor.

Büyüyen geniz eti, kulak hastalıklarına sebep oluyor

Genelde geniz eti problemi ile birlikte görülen bir diğer sorun ise kronik seroz otit denen kulak hastalığı oluyor. Geniz etinin orta kulağı havalandıran östaki tüpünü tıkaması ya da geniz etinin etrafında oluşan kronik enfeksiyonel durumun östaki tüpünü tıkaması sonucu orta kulak havalandırmasında bozukluk meydana geliyor. Bu durum sonucunda orta kulakta havalanma ve yoğun sıvı birikimleri oluşuyor.

Yapılan tedavilere cevap vermeyen durumlarda kulak zarlarına tüp takılması işlemi yapılıyor. Takılan tüpler kulak havalanması normal hale gelene kadar kalmakta sonrasında da kendiliğinden atıyor. Üç aylık rutin yapılan kontrollerde atılmış olan tüp alınarak hasta sağlığına kavuşuyor.

Uzm. Dr. Mustafa Konaklıoğlu
Bayındır Söğütözü Hastanesi Kulak, Burun, Boğaz, Baş ve Boyun Cerrahisi Uzmanı

22.03.2022




loading
x

Randevu Al

* listenenler dışındaki tarih ve saate randevu almak istiyorsanız lütfen 0850 911 0 911 numaralı çağrı merkezimiz ile iletişime geçebilirsiniz

Verdiğim kişisel veri ve iletişim bilgilerimin, Bayek Tedavi Sağlık Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş., Penta Sağlık Hizmetleri A.Ş., Bayek Ağız ve Diş Sağlığı Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş. (hepsi birlikte Bayındır Sağlık Grubu olarak anılacaktır) tarafından, 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu kapsamında Aydınlatma Metninde belirtilen amaç ve bağlı amaçlar dahilinde işlenmesine ve aktarılmasına muvafakatettiğimi beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Bayek Tedavi Sağlık Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş., Penta Sağlık Hizmetleri A.Ş., Bayek Ağız ve Diş Sağlığı Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş. (hepsi birlikte Bayındır Sağlık Grubu olarak anılacaktır) tarafından her türlü bilgilendirme, etkinlik, duyuru, anket, tanıtım, açılış, davet vb. hatırlatmaları ile diğer sair iletişim çalışmaları kapsamında tarafıma ticari elektronik ileti (arama, SMS, e-posta vb.) gönderilmesini kabul ediyorum.

Lütfen Üstteki Kutucuğu işaretleyiniz!

Hastanemizde kaydınız var ise direkt randevu alabilmek için tıklayınız