Dünya genelinde en sık görülen kanser türlerinden biri olan deri kanseri, deri hücrelerinin DNA hasarına uğraması ve hasarlı hücrelerin kontrolsüz çoğalması sonucu ortaya çıkıyor. Bu hasarın en büyük sorumlusu olarak ise zararlı ultraviyole (UV) ışınları öne çıkıyor.

Deri (cilt) kanseri türleri

Cilt kanserleri köken aldıkları hücrelere göre melanom ve melanom dışı olmak üzere ikiye ayrılır.

  • Melanoma, derinin üst ve alt tabaklarında bulunan melanosit hücrelerinden kaynaklanan deri tümörüdür. Beyaz ırkta melanoma gelişimi daha çoktur. Güneş ışığı ve güneş yanığı önemi bir tetikleyicidir.Güneş ışığının yanı sıra solaryum gibi yapay ultraviyole kaynakları da oldukça tehlike arz eder. Çocukluk çağında maruz kalınan yoğun güneş ışığı nedeniyle oluşan ciddi güneş yanıkları artmış bir risk faktörü olarak kabul edilir. Aile öyküsü de başka önemli risk faktörüdür. Eğer melanom inceyken yakalanırsa, cerrahi çıkartım yeterlidir.
  • Melanom dışı deri kanserleri bazal ve skuamöz hücreli karsinomlardır.Bazal hücreli karsinom özellikle açık tenli, ileri yaşlı, geçmişte güneş maruziyeti yüksek olan, arsenik maruziyeti olan ya da başka hastalıkları nedeniyle immun baskılanması olan kişilerde daha sık izlenir. Bazal hücreli karsinom en sık yüz bölgesinde gözlenir. Çoğunlukla ten rengi ve incimsi kenarları olan bir kabarıklık olarak görülür. Bazı olgularda yüzeyel ülser izlenir. Erken dönemde tanı konulması ve cerrahi çıkartılması yeterlidir. 
  • Skuamöz hücreli karsinom ise deride sıklıkla kırmızı zeminli, soyulan, kabuklanan bir alan şeklinde belirti gösterir. Vücudun herhangi bir bölgesinde ortaya çıkabilir ancak en sık baş, boyun ve el sırtı gibi sıklıkla güneş gören yerlerde görülür. Skuamöz hücreli karsinomda en önemli risk faktörü güneş ve solaryumdur ve yaşlı insanlarda daha sık görülür. Ancak inşaat işçileri, çiftçiler, sörf, yelken, golf gibi açık hava sporları yapan kişiler ve sık sık solaryuma girenlerde de risk daha fazladır.


Deri kanseri belirtileri

Erken tanı, deri kanserinin etkili tedavisinde ilk ve en önemli adımdır. Dermatoloji uzmanına mutlaka muayene olunması gereken deri değişiklikleri şu şekildedir:

  • Deride zaman zaman açılıp kapanan bir yara ya da kabarıklık, kabuklanma, kaşıntı, kanama şikayetlerinin olması,
  • Derideki bir kabartı veya lekenin yavaşça büyümesi,
  • Kabartı ya da lekenin şeklinde ya da renginde değişiklik olması,
  • İyileşmeyen izole yaraların olması

Deri (cilt) kanserinden nasıl korunulur?

  • Yüz ve vücuttaki pigmente lezyonlara dermoskopik inceleme yapılmadan lazer uygulamaları yaptırmayın.
  • Düzenli olarak güneş koruyucu kullanın
  • Geniş kenarlıklı şapka takın.
  • Kuşkulu lezyonlarda mutlaka bir dermatoloğa başvurun.
13.05.2022




loading
x

Randevu Al

* listenenler dışındaki tarih ve saate randevu almak istiyorsanız lütfen 0850 911 0 911 numaralı çağrı merkezimiz ile iletişime geçebilirsiniz

Verdiğim kişisel veri ve iletişim bilgilerimin, Bayek Tedavi Sağlık Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş., Penta Sağlık Hizmetleri A.Ş., Bayek Ağız ve Diş Sağlığı Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş. (hepsi birlikte Bayındır Sağlık Grubu olarak anılacaktır) tarafından, 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu kapsamında Aydınlatma Metninde belirtilen amaç ve bağlı amaçlar dahilinde işlenmesine ve aktarılmasına muvafakatettiğimi beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Bayek Tedavi Sağlık Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş., Penta Sağlık Hizmetleri A.Ş., Bayek Ağız ve Diş Sağlığı Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş. (hepsi birlikte Bayındır Sağlık Grubu olarak anılacaktır) tarafından her türlü bilgilendirme, etkinlik, duyuru, anket, tanıtım, açılış, davet vb. hatırlatmaları ile diğer sair iletişim çalışmaları kapsamında tarafıma ticari elektronik ileti (arama, SMS, e-posta vb.) gönderilmesini kabul ediyorum.

Lütfen Üstteki Kutucuğu işaretleyiniz!

Hastanemizde kaydınız var ise direkt randevu alabilmek için tıklayınız