Sporu günlük yaşamın bir parçası haline getirmek; koroner arter hastalığından korumakla kalmıyor, koroner bypass ameliyatı olanların tekrar aynı hastalıkla karşılaşmasını da önlüyor. Kalp ve damar hastalıkları tüm dünyada olduğu gibi, Türkiye’de de önemli bir sağlık sorunu. Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre, yurdumuzdaki ölüm nedenleri arasında yılda yaklaşık 205 bin kayıpla ilk sırayı alıyor. Kanımızda bulunan yağların kalsiyum ile bir kompleks oluşturarak kan damarlarının iç yüzeyinde toplanmasıyla ortaya çıkan damar sertliği (ateroskleroz), koroner kalp hastalıklarının nedenleri arasına başı çekiyor.

Koroner bypess ameliyatı olanlar, spor yaparken dikkat!
- Ara sıra yürümek yetmez
- Günlük işleriniz için yaptığınız ve süreklilik arz etmeyen, ev içinde veya bahçedeki aralıklı yürüyüşleri spor programınızın bir parçası olarak görmeyin.
- Asla koşmayın
- Egzersiz amacıyla asla koşmayın. koşma fizyolojisi ile yürüyüş arasında önemli farklılıklar vardır; kemik ve iskelet sistemimiz zarar görebilir.
- İlk altı hafta yokuş yasak
- Koroner bypass ameliyatından sonraki ilk altı hafta düz yolda yürümeyi tercih edin. bu dönem sonunda, bireysel kapasitenize göre, hafif yokuşları da çıkmayı deneyebilirsiniz.
- Ameliyat sonrası dönemde kumsalda yürümeyin
- Ameliyattan sonraki ilk 4-6 hafta dengenizi sağlamakta güçlük çekebilirsiniz. bu nedenle engebeli arazi ve kumsalda yürüyüşlerden kaçının.
- Boş mideyle spor yapmayın
- Spordan 1-2 saat öncesi yemek yemeyin. egzersize başlamadan önce, size kalori sağlaması için, midenize yük olmayacak, küçük atıştırmalıklar yiyebilirsiniz.
- Spor öncesi kahve ve alkol yok
- Kafeinin uyarıcı etkisi nedeniyle egzersiz becerileriniz olumsuz etkilenebilir. alkol alımı ise koroner arterlerdeki kan akımını yavaşlatarak zararlı olabilir.
- Su içmeyi unutmayın
- Egzersiz sırasında yeterli sıvı, tercihen su almaya özen gösterin.
- Duşu 15 dakika sonra yapın
- Ritim sorununa neden olabileceğinden, saunada bulunmaktan, aşırı soğuk ve sıcak duş almaktan kaçının. fiziksel aktiviteden 15 dakika sonra duş almanızın daha uygun olacağını unutmayınız.
- İlk üç ay golf ve tenis yok
- Koroner bypass ameliyatından sonraki ilk üç ay içinde golf ve tenis oynamayın veya yüzmeyin. bu sporlar sırasında, henüz tam olarak kaynamamış olan göğüs kemiğinizle ilgili sorunlarla karşılaşabilirsiniz.
- 5 kilodan ağır kaldırmayın
- Göğüs kemiğinin tam olarak kaynaması 8-12 haftalık bir zaman alır. bu süre içinde 5 kilogramdan daha ağır cisimleri kaldırmayın, itmeyin ve çekmeyin.

Doç. Dr. Yaman Zorlutuna
Bayındır Söğütözü Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Bölüm Başkanı
27.10.2016




loading
x

Randevu Al

* listenenler dışındaki tarih ve saate randevu almak istiyorsanız lütfen 0850 911 0 911 numaralı çağrı merkezimiz ile iletişime geçebilirsiniz

Verdiğim kişisel veri ve iletişim bilgilerimin, Bayek Tedavi Sağlık Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş., Penta Sağlık Hizmetleri A.Ş., Bayek Ağız ve Diş Sağlığı Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş. (hepsi birlikte Bayındır Sağlık Grubu olarak anılacaktır) tarafından, 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu kapsamında Aydınlatma Metninde belirtilen amaç ve bağlı amaçlar dahilinde işlenmesine ve aktarılmasına muvafakatettiğimi beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Bayek Tedavi Sağlık Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş., Penta Sağlık Hizmetleri A.Ş., Bayek Ağız ve Diş Sağlığı Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş. (hepsi birlikte Bayındır Sağlık Grubu olarak anılacaktır) tarafından her türlü bilgilendirme, etkinlik, duyuru, anket, tanıtım, açılış, davet vb. hatırlatmaları ile diğer sair iletişim çalışmaları kapsamında tarafıma ticari elektronik ileti (arama, SMS, e-posta vb.) gönderilmesini kabul ediyorum.

Lütfen Üstteki Kutucuğu işaretleyiniz!

Hastanemizde kaydınız var ise direkt randevu alabilmek için tıklayınız