Sporu günlük yaşamın bir parçası haline getirmek; koroner arter hastalığından korumakla kalmıyor, koroner bypass ameliyatı olanların tekrar aynı hastalıkla karşılaşmasını da önlüyor. “Spor ve egzersiz programınızı mutlaka hekiminizle birlikte belirleyin ve düzenli olarak programınıza uyun” diyen Bayındır Söğütözü Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Bölüm Başkanı Doç. Dr. Yaman Zorlutuna bu blog yazımızda bypass ameliyatı olan hastalara yaşamlarının bir parçası olması gereken egzersiz programlarıyla ilgili ipuçları veriyor.
Kalp ve damar hastalıkları tüm dünyada olduğu gibi, Türkiye’de de önemli bir sağlık sorunu. Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre;  yurdumuzdaki ölüm nedenleri arasında yılda yaklaşık 205 bin kayıpla ilk sırayı alıyor. Kanımızda bulunan yağların kalsiyum ile bir kompleks oluşturarak kan damarlarının iç yüzeyinde toplanmasıyla ortaya çıkan damar sertliği (ateroskleroz), koroner kalp hastalıklarının nedenleri arasına başı çekiyor.
Doç. Dr. Yaman Zorlutuna koroner bypass ameliyatı olan hastaların spor yaparken de aşağıdaki konulara özen göstermesi gerektiğine dikkat çekiyor.
Koroner Bypass Olanlar Spor Yaparken Dikkat!
Ara Sıra Yürümek Yetmez
Günlük işleriniz için yaptığınız ve süreklilik arz etmeyen, ev içinde veya bahçedeki aralıklı yürüyüşleri spor programınızın bir parçası olarak görmeyin.
Asla Koşmayın
Egzersiz amacıyla asla koşmayın. Koşma fizyolojisi ile yürüyüş arasında önemli farklılıklar vardır; kemik ve iskelet sistemimiz zarar görebilir.
İlk Altı Hafta Yokuş Yasak
Koroner bypass ameliyatından sonraki ilk altı hafta düz yolda yürümeyi tercih edin. Bu dönem sonunda, bireysel kapasitenize göre, hafif yokuşları da çıkmayı deneyebilirsiniz.
Ameliyat Sonrası Dönemde Kumsalda Yürümeyin
Ameliyattan sonraki ilk 4-6 hafta dengenizi sağlamakta güçlük çekebilirsiniz. Bu nedenle engebeli arazi ve kumsalda yürüyüşlerden kaçının.
Boş Mideyle Spor Yapmayın
Spordan 1-2 saat öncesi yemek yemeyin. Egzersize başlamadan önce, size kalori sağlaması için, midenize yük olmayacak, küçük atıştırmalıklar yiyebilirsiniz.
Spor Öncesi Kahve Ve Alkol Yok
Kafeinin uyarıcı etkisi nedeniyle egzersiz becerileriniz olumsuz etkilenebilir. Alkol alımı ise koroner arterlerdeki kan akımını yavaşlatarak zararlı olabilir.
Su İçmeyi Unutmayın
Egzersiz sırasında yeterli sıvı, tercihen su almaya özen gösterin.
Duşu 15 Dakika Sonra Yapın
Ritim sorununa neden olabileceğinden, saunada bulunmaktan, aşırı soğuk ve sıcak duş almaktan kaçının. Fiziksel aktiviteden 15 dakika sonra duş almanızın daha uygun olacağını unutmayınız.
İlk Üç Ay Golf Ve Tenis Yok
Koroner bypass ameliyatından sonraki ilk üç ay içinde golf ve tenis oynamayın veya yüzmeyin. Bu sporlar sırasında, henüz tam olarak kaynamamış olan göğüs kemiğinizle ilgili sorunlarla karşılaşabilirsiniz.
5 Kilodan Ağır Kaldırmayın
Göğüs kemiğinin tam olarak kaynaması 8-12 haftalık bir zaman alır. Bu süre içinde 5 kilogramdan daha ağır cisimleri kaldırmayın, itmeyin ve çekmeyin.