Çocuğun deri rengindeki değişmeler ya da kabarıklıklar anne-babaları endişelendiren, "bulaşıcı mı?" sorusunu akla getiren bir durumdur. Gelin, yaygın döküntü ile seyreden belli başlı hastalıkları birlikte tanıyalım.

Kızamık nedir?

Aşılama ile önüne geçilmiş önemli döküntü ile seyreden viral enfeksiyonlardandır. Bir yaş altında ve beslenme bozukluğu olan çocuklarda ölüm %15-20 oranında görülür. İki doz aşılamanın tamamlanması çocuk ve toplum için yaşamsal önem taşır. Etkeni, Paramyxoviridea ailesinden bir virüstür. En çok kış ve ilkbaharda görülür.

Kızamık nasıl bulaşır?

Tükürük, balgam gibi salgıların damlacık yoluyla yayılması ile bulaşır. Kuluçka süresi 10-12 gündür. Döküntüden 4-5 gün öncesi ve başladıktan 4-5 gün sonrası bulaşıcıdır. İki kere aşı olmuş bireyin hastalanması çok enderdir. Aşısız kişiler, hasta ile temastan 48-72 saat içinde aşılanırsa korunma sağlanabilir.

Kızamık belirtileri nelerdir?

Yüksek ateş, gözde ve burunda akma, kuru öksürük, döküntü ile seyreder. Döküntü kulak arkası ve boyundan başlar, ikinci günde gövdeye kol ve bacaklara yayılır. Döküntüden 14 gün sonra sona erer.

Kızamıkçık nedir?

Çocukluk çağında çok tehlikeli bir hastalık değildir ancak gebelikte, özellikle ilk üç ayda bebek için büyük risk taşır. Yüzde 90 bebeğin kaybı ile sonuçlanır. Çocukluk çağında, olgunların yarısında hafif belirtiler ile fark edilmeden geçirilir. Etkeni, Toga virus ailesinden bir virüstür. En çok kış ve ilkbaharda görülür.

Kızamıkçık nasıl bulaşır?

Salgılara temasla ve damlacıklarla bulaşır. Plasentadan fetüse geçer. Kuluçka süresi 14-21 gündür. Döküntüden yedi gün öncesinde ve döküntüden 5-7 gün sonrasında bulaşıcıdır. Gebelerde bebeğin kaybı ile organ hasarı oranları %85-90'dır. İki kez aşılama çok yüksek oranda korunma sağlar.

Kızamıkçık belirtileri nelerdir?

Hafif-orta ateş, boğaz ağrısı, halsizlik, iştahsızlık, gözlerde kızarma ve akma, baş ağrısı, eklem ağrısı görülebilir. Kulak çevresindeki ve boyundaki lenf bezleri şişer. Döküntü yüzden başlar, gövdeye ve kollara, bacaklara ilerler. Genellikle kaşıntılıdır. 1-3 günde kaybolur.

Su çiçeği nasıl olur?

En sık 1-6 yaşlarında görülen, yüz binde 2 oranında ölüm riski taşıyan, iki doz aşı ile koruma oranı yüksek viral bir hastalıktır. Etkeni, Herpesvirüs varicella zoster virüsüdür. Kış ve ilkbaharda sıklığı artar. Gebeliğin ilk 20 haftasında ve doğum sırasında geçirilmesi bebek için tehlikelidir.13-14 yaşından sonra geçirenlerde komplikasyon ve ölüm oranları artar.

Su çiçeği bulaşıcı mıdır?

Solunum yolu ve temas ile bulaşır. Kuluçka süresi 11-20 gündür.

Su çiçeği belirtileri

Öksürük, boğaz ağrısı, baş ağrısı karın ağrısı, halsizlik, iştahsızlık görülür. Döküntüler gövdeden başlar, sinek ısırığı gibidir, önce içi berrak sıvı içerir 8-12 saat sonra sıvı bulanıklaşır, ardından kabuklanır. 1-3 haftada iyileşir. Üç gün boyunca çıkan, farklı evrelerdeki döküntüler saçlı deride, ağız içinde göz çevresinde saptanır çok kaşıntılıdır. Döküntülerin üzerine bakteriyel ikincil enfeksiyon eklenmesi önemli riskler doğurur.

Su çiçeği ve aspirin

Hastalık sırasında aspirin kullanımı reye sendromu denilen yaşamsal tehlike oluşturan bir tabloya yol açabilir.

El ayak ağız hastalığı nedir?

Orta derecede bulaşıcı, hafif seyirli bir viral enfeksiyon hastalığıdır. En sık coxsackie virüs A 16, coxsackie virüs B, enterovirüs 71 virüsleri neden olur. Genellikle yaz ve sonbahar aylarında salgınlar yapar. (10 yaş altında sık görülür. 5-7 gün içinde sorunsuz iyileşme en sık görülen seyirdir. Aşısı ve tedavisi yoktur. Çocuklarda yaz aylarında sık görülen hastalıklara göz atmak için içeriğimizi ziyaret edebilirsiniz.

El ayak ağız hastalığı bulaşılığı

Solunum yoluyla, havuza veya göle girmekle virüs alınabilir. İlk hafta bulaşıcılık yüksektir. Kuluçka süresi 3-7 gündür.

El ayak ağız hastalığı belirtileri

Ateş, halsizlik, ağız içinde ağrılı aft benzeri döküntüler ile başlar. Genellikle el ve ayaklarda hafif su toplanmış, ağrı yapabilen, kaşıntılı döküntüler eşlik eder.

Altıncı hastalık nedir?

Roseola infantum, yaşamsal tehlike oluşturmayan bir yaş altındaki bebeklerin % 70-90'ının geçirdiği viral bir hastalıktır. Etkeni, Human herpesvirüs tip 6 ve 7'dir. 

Altıncı hastalık bulaşıcı mıdır?

Solunum yolu ile bulaşır. Kuluçka süresi ortalama 10 gündür.

Altıncı hastalık belirtileri

Döküntü öncesi ani başlayan 3-5 gün süren 40 derece ve üzerine çıkan ateş tipiktir. Bu dönemde ateşli havale görülebilir. Huzursuzluk, nezle, ishal eşlik edebilir. Ateş birden düşer ve gövdeden başlayan kollara bacaklara yayılan 1-2 günde solan döküntü başlar. Aşısı ve tedavisi yoktur. Altıncı hastalığa ilişkin detaylı bilgi için içeriğimize göz atabilirsiniz.

Beşinci hastalık nedir?

Eritema infeksiyozum, hafif seyirli bir viral hastalıktır. Etkeni, Parvovirüs B/9’dur. Aşısı ve tedavisi yoktur.

Beşinci hastalık nasıl bulaşır?

Solunum yolu ile bulaşır. Kuluçka süresi 4-14 gündür. Döküntüden 1-2 gün sonra bulaşıcılık sona erer.

Beşinci hastalığın belirtileri

Çocuklarda  %10-20 oranında baş ağrısı, boğaz ağrısı, eklem ağrısı, karın ağrısı, ateş, nezle kaşıntı görülebilir. Yüzde, yanaklarda kelebek gibi kırmızı döküntü tipiktir. Gövdede kol ve bacaklarda tül gibi bir döküntü görülür. Ortalama 11-12 gün sürer. Ender olarak kemik iliğini baskılar, kan hücrelerinde azalmaya yol açar.

Uzm. Dr. Beyhan Bulgurlu Göksan
Bayındır Levent Tıp Merkezi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı

14.09.2021




loading
x

Randevu Al

* listenenler dışındaki tarih ve saate randevu almak istiyorsanız lütfen 0850 911 0 911 numaralı çağrı merkezimiz ile iletişime geçebilirsiniz

Verdiğim kişisel veri ve iletişim bilgilerimin, Bayek Tedavi Sağlık Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş., Penta Sağlık Hizmetleri A.Ş., Bayek Ağız ve Diş Sağlığı Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş. (hepsi birlikte Bayındır Sağlık Grubu olarak anılacaktır) tarafından, 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu kapsamında Aydınlatma Metninde belirtilen amaç ve bağlı amaçlar dahilinde işlenmesine ve aktarılmasına muvafakatettiğimi beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Bayek Tedavi Sağlık Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş., Penta Sağlık Hizmetleri A.Ş., Bayek Ağız ve Diş Sağlığı Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş. (hepsi birlikte Bayındır Sağlık Grubu olarak anılacaktır) tarafından her türlü bilgilendirme, etkinlik, duyuru, anket, tanıtım, açılış, davet vb. hatırlatmaları ile diğer sair iletişim çalışmaları kapsamında tarafıma ticari elektronik ileti (arama, SMS, e-posta vb.) gönderilmesini kabul ediyorum.

Lütfen Üstteki Kutucuğu işaretleyiniz!

Hastanemizde kaydınız var ise direkt randevu alabilmek için tıklayınız