Her kış döneminde anne babaların en çok şikayet ettiği sık bademcik iltihapları ve buna bağlı ileri derece bademciklerde ve geniz etindeki büyümeler, zamanında tedavi edilmediğinde çocuklarda horlama ve uykuda nefes kesilmelerinden iştahsızlığa hatta büyüme geriliği ile yüz ve çene şeklinin değişmesine neden olabiliyor.

Büyük olan bademciklerin küçültülerek normal boyutuna getirildiği ve geniz etinin tamamının alındığı plazma yöntemi ile sağlıklı bademcik dokusu korunarak yalnızca büyük bademcikler küçültülüyor. Daha az anestezi alan ve vücudun doğal dengesinin en az etkilendiği bu yöntem ile çocuklar günlük yaşantılarına daha hızlı geri dönüyor.

Bademcik ve Geniz Etinin Neden Olduğu Sorunlar 
- Ağzı açık uyur ve horlar: Kulak burun boğaz sorunları yaşayan çocuklar özellikle gece iyi nefes alamaz, ağız açık uyur, horlar ve hatta geniz eti ve/veya bademcik büyümesi ileri derecedeyse uykuda nefes kesilmesi bile görülebilir.
- Gelişmesi yavaşlar: Gece iyi ve yeteri kadar nefes alamayan çocuk büyüme hormonunun en fazla salgılandığı dönem olan derin uykuya geçemediği için zaman içinde büyüme ve gelişmede duraklama ortaya çıkar ve sorunun çözülmemesi durumunda, bir süre sonra yaşıtlarından geri kalmaya başlar.
- Konsantrasyon bozukluğu yaşar: Beyin nöronlarının geliştiği dönem de yine derin uyku dönemidir. Vücudun ihtiyacı olan oksijeni alamayan çocuklarda ertesi gün konsantrasyon bozukluğu ve huzursuzluk gözlenir.
- İştahı azalır: Yemek yerken veya en küçük bir aktivitede nefes nefese kalabilirler. İştah azalması, zor yemek yeme veya yemek yemede güçlük çıkarma ebeveynleri de üzer.
- Yüz ve çene yapısı değişir: Hatta bu durum uzun sürerse yüz yapısında bozulma ve çene yapılarında öne doğru genişleme olur ve buna bağlı diş bozuklukları ortaya çıkar. Bu problemler özellikle okul dönemlerinde çocukların belirli sürelerle derslerinden de uzak kalmalarına dolayısıyla okul başarılarında azalmaya da neden olabilir.

Sağlıklı Bademcikleri Koruyan Yöntem
Vücudumuzun savunma sisteminde önemli bir yeri olan bademcikler ve geniz eti eğer büyüklük açısından sorun oluşturacak duruma gelmişse mümkün olan en az ağrı ile ve hemen hemen kanamasız şekilde plazma (bir anlamda radyofrekans) yöntemi ile artık çok daha kolay ve başarılı bir şekilde tedavi edilebilmektedir.

Daha önceki yıllarda büyük bademcikler çocuğun sık sık bademcik iltihabı geçirip geçirmediğine bakılmaksızın tamamen alınmaktaydı. Ancak artık gelişen teknoloji ile ileri tedavi teknikleri uygulanarak bademciğin tamamının alınmasına gerek olmamaktadır.

Plazma teknolojisi ile yapılan bu işlemde bademcikler tamamen alınmaz, solunum ve yutma sorunlarına neden olan fazlalık kısımları alınır, bademciklerin ortalama 1/5’lik kısmı yerinde bırakılır. Kalan bademcik dokusu ameliyat sahasını kaplayarak, ameliyat sonrası ağrının daha az olmasını ve daha çabuk iyileşmeyi sağlar.

Daha Az Anestezi, Yüksek Başarı
Büyük damar girişlerinden ve sinir uçlarından da uzak kalındığı için kanama riski ve ağrı bademciğin alınması operasyonuna göre çok daha az olmaktadır. Ayrıca yerinde bırakılan bademcik dokusu bir süre sonra normal bademcik boyutuna ulaşıp işlev görmeye ve bademciğin boğazı koruma fonksiyonlarını yerine getirmeye başlar. Bademciğin tekrar eski boyutlarına kadar büyümesi çok nadirdir.

Aynı yöntemle geniz eti de tam görüş açısı altında tamamen alınabilmektedir. Yapılan çalışmalar bu yöntemle alınan geniz etinin yeniden büyüme olasılığının da düşük olduğunu ortaya koymuştur. Çevre dokulara zarar vermeden uygulanan bu yöntemde işlem çok daha kısa sürmektedir. Böylelikle daha az anestezi alan çocuklar yemek yemeye erken dönemde başlamakta, kısa sürede okul ve sosyal hayatlarına dönebilmektedir.

Plazma Teknolojisi Nasıl Çalışır?
Plazma teknolojisinde, iki farklı elektrottan gönderilen radyofrekans enerjisi ile iletkenliği sağlayan tuzlu su aynı ortamda plazma bölgesi denilen bir bölge oluşturarak dokuları ablasyon dediğimiz uygulamayla buharlaştırıp küçültmektedir. Bu yöntem düşük enerjili, minimal invaziv cerrahiye olanak sağlayan gelişmiş bir teknolojidir. İşlemin diğer çevre dokulara ve vücuda kısa ya da uzun dönemde herhangi bir zararı yoktur. Tam tersine lazer veya elektrokoterle yapılan işlemlerde yüksek ısıdan dolayı çevre dokular daha çok zarar görmekte, ağrı ve kanama olasılığı daha fazla olmaktadır. Plazma teknolojisinde ise kullanılan çok düşük ısıdan (40-60 derece) dolayı dokulara daha hassas davranılmış olunur.

Prof. Dr. Tuncay Özçelik
Bayındır Söğütözü Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı

01.03.2019




loading
x

Randevu Al

* listenenler dışındaki tarih ve saate randevu almak istiyorsanız lütfen 0850 911 0 911 numaralı çağrı merkezimiz ile iletişime geçebilirsiniz

Verdiğim kişisel veri ve iletişim bilgilerimin, Bayek Tedavi Sağlık Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş., Penta Sağlık Hizmetleri A.Ş., Bayek Ağız ve Diş Sağlığı Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş. (hepsi birlikte Bayındır Sağlık Grubu olarak anılacaktır) tarafından, 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu kapsamında Aydınlatma Metninde belirtilen amaç ve bağlı amaçlar dahilinde işlenmesine ve aktarılmasına muvafakatettiğimi beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Bayek Tedavi Sağlık Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş., Penta Sağlık Hizmetleri A.Ş., Bayek Ağız ve Diş Sağlığı Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş. (hepsi birlikte Bayındır Sağlık Grubu olarak anılacaktır) tarafından her türlü bilgilendirme, etkinlik, duyuru, anket, tanıtım, açılış, davet vb. hatırlatmaları ile diğer sair iletişim çalışmaları kapsamında tarafıma ticari elektronik ileti (arama, SMS, e-posta vb.) gönderilmesini kabul ediyorum.

Lütfen Üstteki Kutucuğu işaretleyiniz!

Hastanemizde kaydınız var ise direkt randevu alabilmek için tıklayınız