Atopik dermatit, çocuklarda genellikle erken çocukluk döneminde ortaya çıkan, tekrarlayıcı kaşıntılı egzama atakları şeklinde kendini gösteren bir hastalıktır.
Atopik dermatit belirtileri nelerdir?
İlk yaşlarda daha çok kol bacakların dış kısımları ve yüz bölgesi tutulurken, daha büyük çocuklarda eklemlerin iç kısımlarında daha fazla lezyon görülür. Aralarda iyilik hali olması ve tekrarlayıcı olması en önemli özelliğidir. Akut dönemde kızarık zeminde sulantılı minik kabarıklıklar ön plandayken, lezyonlar kronikleştikçe pullanmalı, kuru, gittikçe kalınlaşan lezyonlar görülür.
Atopik dermatit neden olur?
Atopik dermatit veya alerjik egzama denmesine rağmen bu hastalık hiç alerji olmadan da ortaya çıkabilir. Ancak çocukların önemli bir kısmında besin alerjisi tabloya eşlik eder. Hava yolu alerjileri de görülebilir. Alerjenler yanında cilt kuruluğu, güneş, sıkı, tüylü, kürklü giysiler, terleme, stres gibi etkenler de lezyonları tetikleyebilir. Bazı gıdalar alerji olmadan da lezyonları artırabilir, acılı baharatlar, domates, portakal, domates gibi asidik gıdalar bu gruptadır.
Atopik dermatit kaç yaşında geçer?
Atopik dermatit, genellikle çocuk büyüdükçe geçme eğilimindedir ancak bazı çocuklarda ileri yaşlarda da devam edebilir. Ne tedavi verilirse verilsin, hastalık geçmeye karar verene kadar lezyonlar geçmeye ve tekrarlamaya devam eder. Çocuk en iyi tedaviyi de alsa, alerjisi olan şeylerden uzak da dursa zaman zaman lezyonlar olabilir. Bu nedenle lezyon tekrarladığı için birçok farklı hekime gidilmesi gereksiz şekilde tetkik tekrarlarına ve düzensiz tedaviye, evde aşırı strese neden olabilmektedir.
Çocuklarda atopik dermatit tedavisi
Atopik dermatit tedavisinde lezyonların mümkün olduğu kadar az çıkması için yapılması gerekenler ve lezyonlar çıktığında yapılması gerekenler yer alır. Tetikleyicilerden kaçınma ve düzenli nemlendirici kullanımı lezyonların önlenmesi için önemlidir. Lezyon ortaya çıktığında iyileştirici kremler kullanılır. Bu kremlerin bir kısmı kortizonludur. Kısa süreli ve sadece lezyon bölgesine kullanıldığında bu kremlerin önemli yan etkileri yoktur ve tedavide önemli bir yerleri vardır. Bu nedenle gerekli olduklarında kullanmaktan kaçınılması tedaviyi olumsuz etkiler.
Prof. Dr. Müge Toyran
Bayındır Söğütözü Hastanesi Pediatri ve Çocuk Alerji Uzmanı