Gastroenterit, mide ve bağırsakların iltihaplanmasıdır ve genelde virüs veya bakterilerden kaynaklanır. Hasta biriyle temas veya mikrop içeren yiyecek-içecek tüketimi bu hastalığa yol açabilir.
Akut gastroenterit belirtileri nelerdir?
- Kusma
- İshal
- Ateş
- Karın ağrısı
- Kas-eklem ağrısı
Sıvı kaybı nasıl önlenir?
- Bol bol sıvı almak önemlidir.
- Çocuğunuzun birkaç dakikada bir yudum sıvı içmesini sağlayın.
- Her kusma ya da ishal sonrasında küçük çocuklar bir çay bardağı, büyük çocuklar bir su bardağı kadar sıvı tüketmelidir.
- Anne sütü alan bebekler emzirilmeye devam edilmelidir.
- Çocuklara meyve suyu ya da kola gibi şekerli içecekler verilmemelidir.
- Çok su içen çocuklara çorba, ayran gibi tuzlu gıdalar da verilerek tuz dengesi sağlanmalıdır.
- Beslenmeye en kısa sürede başlanmalı ve meyve, sebze, yağsız et, tam tahıllı yiyecekler verilmelidir.
- Yiyeceklerin yağlı, salçalı, şekerli olmamasına dikkat edilmelidir. Patates haşlaması, yoğurt çorbası, ayran, yoğurt, sade kefir, pirinç, muz gibi besinlerle beslenmeye başlanabilir.
Çocuklarda akut gastroenterit nasıl tedavi edilir?
- Çoğu çocuk, destekleyici tedavi ve doğru beslenme ile kendiliğinden iyileşir.
- Ciddi sıvı kaybı olan çocuklar doktora götürülmelidir.
- Gerekirse antibiyotik ve damar yoluyla sıvı tedavisi uygulanabilir.
Hangi durumlarda zaman kaybedilmeden doktora başvurulmalı?
- Aşırı halsizlik, yorgunluk, baş dönmesi veya dalgınlık varsa,
- İshal ve kusma birkaç günden uzun sürüyorsa,
- Kusma veya ishalde kan varsa,
- Şiddetli karın ağrısı geçmiyorsa,
- Birkaç saatten uzun süre beslenemiyor veya sıvı alamıyorsa,
- Gün içinde 6-8 saatten uzun süre idrara çıkmıyorsa,
- Özellikle bebeklerde göz kürelerinde çökme, ağızda kuruluk, bıngıldakta çökme varsa,
- Yüksek ve ısrarlı ateş eşlik ediyorsa zaman kaybedilmeden doktora başvurulmalıdır.
Çocukluk çağında gastroenterit enfeksiyonlarından korunmak için nelere dikkat edilmeli?
- Ellerimizi sık sık sabun ve suyla doğru şekilde yıkamalıyız.
- El temizliğine banyoyu kullandıktan, çocuğunuzun bezini değiştirdikten sonra, yemek yemeden önce ve çocuğunuza yemek hazırlamadan önce daha çok dikkat etmelisiniz.
- El dezenfektanları norovirüs gibi bazı virüslere karşı yeterli temizliği sağlayamazlar.
- Çocuğunuzun, tuvaleti kullandıktan sonra ve yemek yemeden önce ellerini sabun ve suyla yıkadığından emin olunuz.
- Çocuğunuzun bezini yemek hazırladığınız yerin yakınında değiştirmekten kaçının.
- Rotavirüs, çocuklarda sıklıkla viral gastroenterite neden olan bir etkendir. Bebeğinize rotavirüs aşısını yaptırarak, rotavirüs enfeksiyonunun ciddi etkilerinden korunabilirsiniz.
Eller nasıl yıkanmalı?
- Ellerinizi temiz suyla ıslatın ve az miktarda sabun uygulayın.
- En az 20 saniye boyunca köpürterek ovuşturun.
- Bileklerinizi, avuçlarınızı, ellerinizin arkasını, parmaklarınızın aralarını, parmak uçlarınızı, başparmaklarınızı, tırnaklarınızın altını ve çevresini temizleyin.
- Son olarak ellerinizi iyice durulayın ve temiz bir havluyla kurulayın.
Gıda ve su temizliğinde dikkat edilmesi gerekenler:
- Meyve ve sebzelerin temiz su ile iyice yıkandığından emin olunmalıdır.
- İçme suyu temiz kaynaktan temin edilip, ağzı kapalı kaplarda tutulmalıdır.
- Yiyecekler ağzı kapalı olarak buzdolabında saklanmalıdır.
- Hazırlanmış olan yemekler birden fazla kez buzdolabına kaldırılıp tekrar ısıtılarak tüketilmemelidir.
- Pişirilmiş olan gıdalar oda sıcaklığında 2 saatten fazla bekletilmemelidir.
Bayındır Söğütözü Hastanesi Pediatri Uzmanı
Bayındır Söğütözü Hastanesi Pediatri Uzmanı
10.03.2025

COVID-19 İle Soğuk Algınlığı, Grip ve Alerjik Rinit Nasıl Ayırt Edilir?
Kolajen Nedir, Ne İşe Yarar? Collagen Faydaları Nelerdir?
Soğuk Algınlığı Belirtileri ve Grip Belirtileri
Düzenli Yürüyüş Yapmanın Faydaları
Mitral Kapak Yetmezliğinin Ameliyatsız Tedavisi