Adet döneminin ortasında, yumurtlama sırasında kasıklarda hissedilen ağrı, bazen ağrıya eşlik eden hafif bir kanama… Mittelschmerz adı verilen bu tablo, kadınların yüzde 20’sinde görülüyor. Almanca’da ‘döngü ortası ağrısı’ anlamına gelen Mittelschmerz, bazı kadınlarda her döngüde, bazılarında ise zaman zaman yaşanan ve ‘tek taraflı alt batın ağrısı’şeklinde görülen bir durumdur. Adet döneminin ortalarına doğru, yani döngünün 13.-16. günlerine denk gelen dönemde sağ veya sol kasıkta hissedilen ağrı, ovulasyon (yumurtlama) ile ilgili dönemi kapsar. Bunun nedeni, yumurtanın, yumurtalıktan çatlayarak açığa çıkmasıdır. Ani başlayıp saatler içinde dinebileceği gibi, 2-3 güne kadar da uzayabilir. Nadiren bir sonraki adet başlayana kadar devam edebilmektedir.

Ağrı yerinin genellikle ovulasyonun, yani yumurtlamanın oluştuğu tarafı gösterebilecek şekilde lokalize olur. Bu tablonun yumurtlama öncesinde oluşan öncül yumurta gelişim ve büyümesinin, yumurtalıkta oluşturduğu ödem ve yumurtalık kapsülünün gerilmesi ile meydana geldiğini belirtiliyor. Yumurtlama esnasında ise, yumurtanın yumurtalık duvarını çatlatarak açığa çıkması ile oluşan kanama ve etrafa dağılan sıvının batın zarı denilen peritonu irrite etmesinin, ağrının devamına yol açtığını ifade ediyor. Ovulasyonu takiben oluşan Fallop tüp kasılmaları ve hareketleri de ağrının bir başka nedenini oluşturuyor.

Kısa süreli kanamalar normal 
Mittelschmerz yaşayan kadınların yaklaşık yarısında kısa süreli bir yumurtlama kanaması yaşanabiliyor. Bu kanamanın sebebi, yumurtlamanın hemen öncesinde başta östrojen olmak üzere hormonlardaki ani düşüştür. Yumurtlama sonrasında tekrar artan hormonlar bu lekelenme tarzı kanamanın artmasını ve uzamasını engeller. Ayırıcı tanı hastanın muayene bulgularının normal olması ile konur. Ağrının beklenenin çok üstünde olması ve vajinal yoldan oluşan kanamanın fazlalığı durumunda, apendisit, patlamış yumurtalık kisti, dış gebelik ve ailevi Akdeniz hastalığı gibi olguların ekarte edilmesi önemlidir.

İlaçla tedavi ediliyor 
Mittelschmerz’de tedaviye genelde gerek duyulmaz. Uzun süreli ve şiddetli ağrılarda ağrı kesiciler kullanılabilir. Sosyal kısıtlama getiren seviyedeki olgularda doğum kontrol hapları kullanılarak ovulasyon, dolayısı ile de Mittelschmerz’in engellenebilir.

Doç. Dr. Ömer Nicat Çobanoğlu
Bayındır Söğütözü Hastanesi ve Bayındır Kavaklıdere Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölüm Başkanı
15.04.2016




loading
x

Randevu Al

* listenenler dışındaki tarih ve saate randevu almak istiyorsanız lütfen 0850 911 0 911 numaralı çağrı merkezimiz ile iletişime geçebilirsiniz

Verdiğim kişisel veri ve iletişim bilgilerimin, Bayek Tedavi Sağlık Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş., Penta Sağlık Hizmetleri A.Ş., Bayek Ağız ve Diş Sağlığı Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş. (hepsi birlikte Bayındır Sağlık Grubu olarak anılacaktır) tarafından, 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu kapsamında Aydınlatma Metninde belirtilen amaç ve bağlı amaçlar dahilinde işlenmesine ve aktarılmasına muvafakatettiğimi beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Bayek Tedavi Sağlık Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş., Penta Sağlık Hizmetleri A.Ş., Bayek Ağız ve Diş Sağlığı Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş. (hepsi birlikte Bayındır Sağlık Grubu olarak anılacaktır) tarafından her türlü bilgilendirme, etkinlik, duyuru, anket, tanıtım, açılış, davet vb. hatırlatmaları ile diğer sair iletişim çalışmaları kapsamında tarafıma ticari elektronik ileti (arama, SMS, e-posta vb.) gönderilmesini kabul ediyorum.

Lütfen Üstteki Kutucuğu işaretleyiniz!

Hastanemizde kaydınız var ise direkt randevu alabilmek için tıklayınız