Yeni yılı karşılama planlarının yapıldığı şu günlerde, davet sofralarının içeriği de sağlık için büyük önem taşıyor. Gerek bir mekânda gerekse ev ortamında yapılacak bir yılbaşı organizasyonunda, eğlencenin içeriği kadar yapılacak ya da sunulacak olan menü içeriğine de dikkat edilmelidir. Ağır bir yılbaşı yemeği sonrasında oluşabilecek mide problemleri, baş ağrısı, yüksek tansiyon, hipoglisemi (kan şekeri düşüklüğü) gibi durumlar ile karşılaşmamak için, yılbaşı günü dengeli bir beslenme programı izlenmelidir.

Yılbaşı sofrasına tok oturun
Akşam yemeğinde ‘çok çeşit ve bol porsiyon yemek yiyeceğim’ mantığından uzaklaşmak gerekir. Bu düşünce ile kesinlikle gün içerisinde aç kalınmamalı, öğle yemeğinde sebze-salata-yoğurttan oluşan bir menü tercih edilmelidir. Akşam yemek saatine kadar ise öğün sıklığı azaltılmamalı aksine akşamüstü saatlerinde yapılacak iyi bir ara öğün, akşam yemeğinde porsiyon kontrolünün sağlanmasına yardımcı olacaktır. Bu ara öğünde bir avuç kuruyemiş, tam buğday ekmek ile yapılmış bir tost, 1 bardak süt, kefir, ayran ve meyve gibi gıdalar tercih edilebilir.

Kızartmadan uzak durun
Yılbaşı gecesi yapılacak yemeklerde yağ miktarını kontrol altında tutmak için, kızartma şeklinde pişirme yöntemi yerine ızgara, fırın, haşlama tarzı pişirme yöntemleri tercih edilmelidir. Sofrada mutlaka salata, zeytinyağlı sebze yemeği, yoğurtlu meze çeşitleri olmasına dikkat edilmeli, yemek sonrasında tatlı olarak ise meyve ya da sütlü tatlı tercih etmeye özen gösterilmelidir.

Aşırı alkol tüketmeyin
Hipertansiyon, diyabet gibi kronik hastalıkları olan kişiler yılbaşı akşamında aşırı miktarda alkol tüketmemelidir.

Tabağınıza yiyeceğiniz kadarını alın 
Yılbaşı yemeği dışarıda yenilecekse, gidilecek yere kesinlikle aç karnına gidilmemelidir. Menüde yer alan yemeklerden az yağlı ve sossuz olanlar şeçilmelidir. Yemek öncesinde başlangıç olarak az çorba, az yağlı mevsim salata ya da yoğurtlu salatalar tercih edilebilir. Masada, ortaya servis edilen yemeklerde, porsiyon kontrolünü sağlamak için kendi tabağınıza alıp yemek doğru bir tercih olacaktır.

Ödeme karşı maydanoz ve yeşil çay kürü
Yılbaşı gecesinin ertesi gününde aşırı alkol alımına bağlı vücutta oluşan ödemin atılması için yapılacak en doğru davranış, bol su ve iki bardak yeşil çay içilmesidir. Yılbaşı ertesinde yapacağınız kahvaltıya mutlaka bol maydanoz, yeşillik ilave edin, bu sizi hem tok tutacak hem de alkol tüketimine bağlı olan ödemi atmanıza yardımcı olacaktır. 

Dyt. Ayşe Korkmaz
Bayındır İçerenköy Hastanesi Beslenme, Diyet ve Fitoterapi Uzmanı





Bayındır Hastanesi
x

Randevu Al

* listenenler dışındaki tarih ve saate randevu almak istiyorsanız lütfen 0850 911 0 911 numaralı çağrı merkezimiz ile iletişime geçebilirsiniz

Hastanemizde kaydınız var ise direkt randevu alabilmek için tıklayınız

yukarı git