Coronavirüsler (CoV), soğuk algınlığından Orta Doğu Solunum Sendromu (MERS-CoV) ve Şiddetli Akut Solunum Sendromu (SARS-CoV) gibi daha ciddi solunum yolu hastalıklarına kadar geniş spektrumda hastalıklara neden olan büyük bir virüs ailesidir. İnsanlar arasında yaygın görülen tipte olan coronavirüsler, soğuk algınlığı gibi hafif ve orta derecede üst solunum yolu hastalıklarına neden olur. Çoğu insan hayatının bir noktasında bu tip virüslere yakalanır.

Ateş, öksürük, nefes darlığı varsa…

Coronaviruslerin diğer alt tipleri olan MERS-CoV ve SARS-CoV'nin sıklıkla daha ciddi semptomlara neden olduğu bilinmektedir. MERS semptomları genellikle ateş, öksürük ve sıklıkla pnömoniye ilerleyen nefes darlığıdır. MERS vakaları, özellikle Arap Yarımadası'nda görülmeye devam etmektedir. SARS semptomları sıklıkla pnömoniye ilerleyen ateş, titreme ve vücut ağrılarını içerir. 2004'ten bu yana dünyanın hiçbir yerinde insan SARS vakası bildirilmemiştir.

Yeni bir coronavirüs (nCoV), daha önce insanlarda tanımlanmamış yeni bir suştur. 2019-nCoV ile ilişkili klinik hastalık spektrumunu karakterize etmek için sınırlı bilgi mevcuttur. Virüsün insanlarda neden olduğu hastalığın klinik tanı kriterleri, MERS-CoV ve SARS-CoV hakkında bilinenlere dayanılarak geliştirilmiştir ve ek bilgi elde edildikçe değişikliğe tabidir. Sağlık çalışanları, ateş ve akut solunum yolu hastalığı ile değerlendirilen hastalar için ayrıntılı bir seyahat öyküsü edinmelidir.

Virüsten korunmak için ne yapmalı?

Enfeksiyonun yayılmasını önlemek için standart öneriler arasında düzenli el yıkama, öksürme ve hapşırma sırasında ağız ve burnun kapatılması, et ve yumurtaların iyice pişirilmesi yer alır. Öksürme ve hapşırma gibi solunum yolu rahatsızlığı belirtileri gösteren kişiler ile yakın temastan kaçınmak gerekir. Mevcut bilgilere dayanarak, DSÖ herhangi bir seyahat kısıtlaması önermemektedir.

Yeni koronavirüs (2019-nCoV) nasıl tedavi edilir?

2019-nCoV enfeksiyonu için aşı veya spesifik tedavi mevcut değildir, bakım destekleyicidir.

Uzm. Dr. Fatma Nur Özdoğan
Bayındır İçerenköy Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı

25.01.2020




loading
x

Randevu Al

* listenenler dışındaki tarih ve saate randevu almak istiyorsanız lütfen 0850 911 0 911 numaralı çağrı merkezimiz ile iletişime geçebilirsiniz

Verdiğim kişisel veri ve iletişim bilgilerimin, Bayek Tedavi Sağlık Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş., Penta Sağlık Hizmetleri A.Ş., Bayek Ağız ve Diş Sağlığı Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş. (hepsi birlikte Bayındır Sağlık Grubu olarak anılacaktır) tarafından, 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu kapsamında Aydınlatma Metninde belirtilen amaç ve bağlı amaçlar dahilinde işlenmesine ve aktarılmasına muvafakatettiğimi beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Bayek Tedavi Sağlık Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş., Penta Sağlık Hizmetleri A.Ş., Bayek Ağız ve Diş Sağlığı Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş. (hepsi birlikte Bayındır Sağlık Grubu olarak anılacaktır) tarafından her türlü bilgilendirme, etkinlik, duyuru, anket, tanıtım, açılış, davet vb. hatırlatmaları ile diğer sair iletişim çalışmaları kapsamında tarafıma ticari elektronik ileti (arama, SMS, e-posta vb.) gönderilmesini kabul ediyorum.

Lütfen Üstteki Kutucuğu işaretleyiniz!

Hastanemizde kaydınız var ise direkt randevu alabilmek için tıklayınız