Küçük Dokunuşlarla Büyük Değişim

Vücutta doğuştan gelen ya da zaman içinde çeşitli nedenlerle oluşan estetik sorunlar, özgüven kaybına neden olabiliyor. Tepeden tırnağa birçok noktaya uygulanabilen günübirlik estetik işlemlerse, zamanın vücutta yarattığı hasara karşı büyük zaferler kazandırıyor.

Son yıllarda estetik cerrahide, insan vücudunda göze hoş görünmeyen her şeyi yaşla, sosyal yaşamla, iş hayatıyla ve giyim kuşamla uyumlu hale getirmek üzere tepeden tırnağa birçok yöntem kullanılıyor. Örneğin yüz çizgilerinin derinliğinden şikâyet eden ve botoks uygulaması talep eden bir hastaya cildindeki değişiklikleri de düzeltmek için aynı seansta dolgu işlemi yapabiliyoruz ya da aynı hastanın cildindeki akne izlerini, lekeleri ya da kılcal damar görünümlerini çeşitli lazer uygulamaları ile giderebiliyoruz. Bu küçük dokunuşlar, hastada özgüven kaybına neden olan, onu depresifleştiren, hayat kalitesini bozan sorunları gidererek adeta yeni bir hayat sunuyor. 

Infraredlazer 
Sarkmalar, ilerleyen yıllarda özellikle kadınların kâbusu olabiliyor. Toplumumuzda özellikle karın sarkmaları fazla doğum, sık kilo alıp verme, spor yapmama gibi nedenlerle sık görülse de, bazı kişilerde bu tür sarkmalar cerrahiye gerek kalmadan giderilecek boyutta kalabiliyor. Uzun dalga infrared lazer uygulandığı bölgeyi ısıyla büzüştürüyor ve burada yeni kollajen sentezini uyarıyor.

Nerelerde uygulanıyor?
Yüz, koltuk altı, gıdı ya da karın… Aynı zamanda orta yaş sendromu denilen gözaltının, kaşların ve yanakların aşağıya indiği dönemde de infrared lazer uygulanması kayda değer sonuçlar veriyor. Bu işlemin birçok alternatifi var ama burada ameliyatsız bir tedaviden bahsediyoruz. Bu işlem tüm yüz, boyun üst bölgesi ve boyunda bir germe (lift) etkisi yapıyor. Bir seans, 15-30 dakika arasında sürüyor. Bazı bölgeler için sadece iki seans da yeterli olabiliyor. Hastanın gözlerine işlem sırasında metal lensler takılıyor. İşlemin hemen ardından güneş yanığı hissi ortaya çıkıyor ancak bir iki saat içinde kayboluyor.

Etkisi ne kadar sürüyor?
Birer ay arayla sadece üç seans uygulanması yeterli olan infrared lazerin etkisi son seanstan üç ay sonra kalıcı olarak ortaya çıkıyor.

Botoks
Botoksu duymayan yok, hatta neredeyse artık uygulamayan yok. Ancak yanlış uygulandığında hayati risk oluşturabilen bu toksik maddenin ehil eller tarafından kullanılması çok büyük önem taşıyor. Sağlık açısından bu maddenin kas içine doğru uygulanması kadar doğru noktaya doğru miktarda yapılması da önem taşıyor. Her insanın yüz anatomisi parmak izi gibi. Uygulama yaparken kişide hangi yüz kaslarının bulunduğu, hangi kasın güçlü ya da zayıf olduğu, karşıt ya da aynı yönde çalışan kaslar olup olmadığı, o kas kullanılırken başka hangi kasların çalıştığının hesaplanması gerekiyor.

Nerelerde kullanılıyor?
Kullanım alanı çok geniş olan botoks, en sık olarak dinamik kırışıklıkların giderilmesinde kullanılıyor. Seboreik dermatit denilen, deride aşırı yağlanma olan hastalarda yağ bezlerinin çalışmasını azaltmak için kullanılabildiği gibi, koltuk altı ve avuç içi terlemesine karşı da uygulanabiliyor. Yüz felci geçirmiş hastalarda en iyi tedavi uygulanmasına rağmen, yüzün iki tarafı arasında bir dengesizlik kalabildiği için, yüzün sağlam tarafında düşük doz botoks uygulanarak bir balans sağlanabiliyor.

Etkisi ne kadar sürüyor?
Botoksun etki süresi kişiden kişiye değişiyor. Botoksun içeriğindeki toksini taşıyan proteine karşı vücutta bir antikor oluşur. Sonraki uygulamalarda bu antikorlar ile botoks arasında bir yarış başlar ve güçlü olan taraf kazanır. Bu nedenle kişinin bağışıklık sisteminin verdiği yanıta göre botoksun etki süresi değişir. Bazı hastada sekiz ay boyunca etkili olurken bazısında üç ay sürebilir.

Dolgu
Dolgu söz konusu olduğunda tek bir maddeden bahsetmek mümkün olmuyor. Hastanın kendi yağ dokusu dolgu olarak kullanılabildiği gibi, geçici dolgu olarak tanımlanan polilaktik ve hyaluronik asit türevleri de kullanılabiliyor. Genellikle hastanın kendi yağ dokusunu kullanmayı tercih ediyoruz.

Hastada dolgu için kullanılacak yağ dokusu karın, kalça bölgesinden ya da dizin iç kısmındaki yağlı bölgeden alınıyor. Hastanın kendi dokusunu kullandığınızda o bölgeye yağ kökenli kök hücreler taşımış oluyorsunuz. Bunlar da dokunun beslenmesinde rol oynayan yeni damar oluşumu artışı ve dokunun direncini arttıran destek bağ dokusunu (kollajen ve elastik lifleri) sağlayan hücrelerin öncüsü oluyor ve dolgu yapılan bölgede canlılık sağlayarak, derinin özelliklerini iyi yönde değiştiriyor. Hasta kilo aldığında dolgu için kullanılan yağın da hacmi artıyor. Bu yöntemde dezavantaj, yapılan dolgunun geri alınmasındaki zorluk. Bu nedenle uygulama yapmadan önce artılar ve eksiler hastaya çok iyi anlatılmalı.

Nerelerde kullanılıyor?
Dolgu, yüz cildindeki yara izlerinde, kırışıklıklarda, atrofi (bağ dokusunun azalması) gelişmiş bölgelerde, el ve ayak sırtında ayrıca vücudun her yerindeki şekil bozukluklarının giderilmesinde kullanılabiliyor. Son dönemde göz kapaklarına mikroenjeksiyon ile dolgu yaparak hastaları 10 yıl öncesinin görünümüne kavuşturuyoruz. 

Etkisi ne kadar sürüyor?
Hastanın kendi dokusunun etkinliği yıllarca sürüyor. Vücutta da benzerleri sentezlenebilen polimerik maddeler olan geçici dolgular, polilaktik asit ve hyaluronik asit türevleri anında etki oluşturuyor. Bu uygulamada vücudun bağışıklık sistemi devreye giriyor, bu maddeleri bir miktar parçalıyor, sindiriyor ve lenfatik yolla yaklaşık 6 ila10 ay içinde vücuttan uzaklaştırıyor. Etki süresi bu biyolojik yıkım periyodu boyunca devam ediyor.

Liposuction
Liposuction, bir zayıflatma değil, vücuda şekil verme tekniği olarak uygulanıyor. Çeşitli tekniklerle yapılabiliyor. Kol ve bacak bölgesinde kan akışının olumsuz etki yaratmaması, damarların kan akışı sırasında zarar görmemesi için oldukça hassas bir şekilde kuru teknik (superdry) kullanılıyor. Kanı bu bölgeden tamamen boşalttıktan sonra bir saat içinde tüm işlemi tamamlıyoruz. Liposuction ayrıca ıslak (superwet veya tumescent) teknikleri ile de yapılabiliyor. Sulu yöntemlerde yağın alınacağı bölgeye kanamayı durduran, ağrıyı azaltan ve yağ alımına ortam hazırlayan sıvılar veriliyor. Geleneksel liposuction ile yağ almanın zor olduğu veya ikincil liposuction vakalarında ise ultrasonik liposuction tekniği tercih ediliyor. Ancak bu teknikte daha geniş olabileceğinden giriş portlarının izlerinin kamufle edilebilir yerde kalmasına dikkat etmek gerekiyor” diyor. Liposuction genellikle sedasyon+lokal anestezi ile yapılıyor ve hasta işlemi takip eden günlerde korse kullanıyor. Eğer birkaç bölgede birden fazla kombine işlem uygulanacaksa, genel anestezi tercih ediliyor. Kan sulandırıcı ilaç kullanan, kanama bozukluğu ve kan basıncı problemi (hipertansiyon) olanlara, bu işlemi yaptırırken ameliyat öncesi çok iyi bir değerlendirme yapılması ve ameliyat sonrası iyi bir bakım uygulanması önem taşıyor.

Nerelerde uygulanıyor?
Gıdıdan kalçalara, alt bacaktan karın bölgesine, kollardan koltuk altına kadar birçok noktada özel olarak dizayn edilmiş kanüller yardımı ile yağ alma şeklinde uygulanıyor.

Etkisi ne kadar sürüyor?
Uygulamanın sonuçları 2-3 ay içinde tamamen ortaya çıkıyor ve genellikle yüz güldürüyor.

Prof. Dr. Ali Rıza Erçöçen
Bayındır İçerenköy Hastanesi ve Bayındır Levent Tıp Merkezi Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi ve El Cerrahisi Uzmanı

01.09.2018




loading
x

Randevu Al

* listenenler dışındaki tarih ve saate randevu almak istiyorsanız lütfen 0850 911 0 911 numaralı çağrı merkezimiz ile iletişime geçebilirsiniz

Verdiğim kişisel veri ve iletişim bilgilerimin, Bayek Tedavi Sağlık Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş., Penta Sağlık Hizmetleri A.Ş., Bayek Ağız ve Diş Sağlığı Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş. (hepsi birlikte Bayındır Sağlık Grubu olarak anılacaktır) tarafından, 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu kapsamında Aydınlatma Metninde belirtilen amaç ve bağlı amaçlar dahilinde işlenmesine ve aktarılmasına muvafakatettiğimi beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Bayek Tedavi Sağlık Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş., Penta Sağlık Hizmetleri A.Ş., Bayek Ağız ve Diş Sağlığı Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş. (hepsi birlikte Bayındır Sağlık Grubu olarak anılacaktır) tarafından her türlü bilgilendirme, etkinlik, duyuru, anket, tanıtım, açılış, davet vb. hatırlatmaları ile diğer sair iletişim çalışmaları kapsamında tarafıma ticari elektronik ileti (arama, SMS, e-posta vb.) gönderilmesini kabul ediyorum.

Lütfen Üstteki Kutucuğu işaretleyiniz!

Hastanemizde kaydınız var ise direkt randevu alabilmek için tıklayınız