Toplardamarların düzensiz bir biçimde genişlemesi, uzaması ve kıvrımlar oluşturması ile ortaya çıkan varis, ağrı, kaşıntı, gece krampları, sıcaklık ve yanma hissi gibi şikayetlere neden oluyor. Erken dönemde tedavi edilmezse başka komplikasyonlara yol açabiliyor.

Varis nedir?
Bir toplardamar hastalığı olan varis, normal toplardamarların kapak yetersizliğine bağlı belirgin genişlemesidir.

Varis neden olur?
Varisler, birincil ve ikincil olarak iki grupta incelenebilir.
- Birincil varisler: Oluşma nedenleri tam olarak açıklanamıyor. Bu vakalarda toplardamar duvarında yapısal bir bozukluk veya venöz (toplardamar) kapakçıklardaki yetersizlik veya yokluk sorumlu tutuluyor.
- İkincil varisler: Venöz kapakçıkların çeşitli nedenlerle hasarlanması sonucunda gelişiyor. Derin venlerde oluşan pıhtılaşma, çeşitli travmalar ve enfeksiyonlar bu kapakçıklarda hasara neden olabiliyor. Genetik faktörler de varis gelişiminde önemli rol oynuyor. Ailesinde varis olan bir bireyde varis görülme olasılığı normalden 8-10 kat daha yüksek... Ayrıca uzun süre ayakta durmak, şişmanlık, sürekli oturarak çalışmak, hareketsiz bir yaşam tarzı, yaşlılık, kullanılan çeşitli ilaçlar (doğum kontrol hapları, hormon tedavileri) varis oluşumunu kolaylaştırıyor. Hamilelik döneminde de hem bebeğin damarlar üzerine baskısı hem de hormonal değişiklikler varis oluşumunu artırıyor.

Bacakta dışarıdan gözüken büyük veye kılcal varisler dış varis, dışarıdan gözükmeyen iç taraftaki damarlardaki varisler iç varis olarak isimlendirilir. Varisler en çok bacak ve ayakta gözükmekle beraber, yemek borusu, pelvik bölge, cinsel organ çevreleri (vajinal varis) gibi vücudun başka yerlerinde de görülebilir.

Varis belirtileri nelerdir?
- Ağrı
- Kaşıntı
- Gece krampları
- Sıcaklık ve yanma hissi
- Şişlik
- Ayrıca kılcal damar çatlamaları denilen, genişlemiş ve kırılgan hale gelmiş varisli damarda hafif travmalarda bile kanamalara rastlanabilir.

Varis tanı yöntemleri
Varisleri belirgin olan hastalarda fizik muayene ile tanı konulabilse de, tüm hastalarda toplardamarlara yönelik Doppler ultrason yapılıyor. Bu tetkik sayesinde gözle görülemeyen damarlar incelenip, kapakçıklar değerlendirilebiliyor ve böylece tedavi şeklinin nasıl olacağına karar veriliyor.

Varis tedavisi
Varisin ilaç tedavisi, varis çorabı ve birtakım ilaçları içeriyor. Bu tedavi cerrahi gerekliliği olmayan veya cerrahiyi kabul etmeyen hastalarda uygulanıyor. Amacı ise varis komplikasyonu gelişimlerini önlemek ve hastanın şikayetlerini gidermek.

Çapı 4 mm.’ye kadar olan varislerde ise skleroterapi (köpük tedavisi) ya da dışarıdan lazer uygulamaları öneriliyor. Skeroterapide, damar içerisine ince bir iğne yoluyla köpük haline getirilmiş ilaçlar verilerek bu damarların kuruyup ortadan kaldırılması amaçlanıyor.

Varis ameliyatı sonrası
Son zamanlarda yaygınlaşan damar içi lazer veya ses dalgası (radyofrekans) uygulamaları ile uygun hastalarda herhangi bir kesi yapılmadan genişlemiş toplardamar içeriden yakılıp kapatılabiliyor. Ameliyat sonrası hastalar hemen ayağa kalkıp eski yaşamlarına dönebiliyorlar.

Varis ne zaman tehlikeli olur?
Eğer varis hastalığı erken dönemde tedavi edilmezse komplikasyonların zaman içinde gelişmesi kaçınılmaz oluyor. Ayak bileğinde cilt değişiklikleri (egzema, lipodermatoskleroz), bacaklarda yaralar, venöz kanama, varisli damarların tıkanıklık ve enfeksiyonu (yüzeyel tromboflebit) görülebiliyor.

Doç. Dr. Özer Kandemir
Bayındır Söğütözü Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı