Eğik masa testi olarak da bilinen tilt table testi, tıbbi bir değerlendirme yöntemi olup, hastaların bayılma (senkop) nedenlerini teşhis etmek ve tedavi etmek amacıyla kullanılan bir testtir. Bu testte, hastalar özel bir masaya (eğik masa) bağlanır ve yatay pozisyondan dik pozisyona hızlı bir şekilde geçirilerek, kalp ve dolaşım sistemi tepkileri incelenir.

Tilt testi kimlere yapılır?

Tilt table testi (eğik masa testi) tekrarlayan bayılma atakları olan ve bu bayılmaları yapılan tetkikler ile tanı alamayan hastalar için uygulanabilir. Bayılma ataklarının nedeni nörolojik, kardiyak veya otonom sinir sistemi hastalıklarından kaynaklanabilir. Hastanın bayılma nedenini bulmak için tilt table testi, gelişmiş ülkelerde sıkça uygulanan bir testtir. Hastanın klinik öyküsüne ve semptomlarına bağlı olarak doktor tarafından önerilir.

Tilt testi nerede yapılır?

Tilt table testi, hastanenin kardiyoloji, nöroloji veya kardiyovasküler testlerin yapıldığı özel bir bölümünde gerçekleştirilir. Test sırasında hastalar yakından izlenir. Testin yapıldığı ortam, hasta güvenliği ve doğru sonuçlar elde etmek için uygun bir şekilde donatılmış olmalıdır. Eğik masa testi Bayındır İçerenköy Hastanesi’nde kardiyoloji uzmanı tarafından yapılmaktadır.

Tilt testi neden yapılır?

Tilt table testi, senkop nedenini belirlemek için kullanılır. Bayılma ataklarına veya senkop semptomlarına neden olan faktörlerin tespit edilmesi, uygun tedavi planlarının oluşturulmasına yardımcı olabilir. Tilt table testi, kalp ritim bozuklukları, otonom sinir sistemi bozuklukları, düşük tansiyon, beyin damar hastalıkları veya kalp hastalığı gibi durumların tanısını koymak veya ayırt etmek için de kullanılabilir.

Tilt testi nasıl yapılır?

Tilt table testi sırasında hasta, özel bir masaya bağlanır ve belirli bir açıyla eğiltilir. Test süresince hastanın kan basıncı, kalp hızı ve diğer vital işaretler yakından izlenir. Eğik masa, belirli zaman aralıklarında veya semptomlar tetiklendiğinde yatay pozisyona geri dönebilir. Test sırasında hastanın nasıl tepki verdiği ve semptomlarının ne olduğu değerlendirilir.

Eğik masa testi

Bu testte, hastanın vücut pozisyonu değiştirilerek bayılma veya senkop semptomları tetiklenebilir. Eğik masa, özel olarak tasarlanmış bir cihazdır ve hastanın yatay pozisyondan dik pozisyona geçmesini sağlar. Bu pozisyon değişimi, vücuttaki kan basıncı düzenlemesinin nasıl etkilendiğini gözlemlemek için kullanılır.

Tilt testi değerlendirme

Tilt table testi sonuçları, hastanın semptomlarına, vital işaretlerine ve test sırasında ortaya çıkan değişimlere dayanarak değerlendirilir. Test sırasında bayılma veya senkop semptomları ortaya çıkarsa, pozitif bir sonuç olarak kabul edilir ve tilt testi pozitifliği olarak adlandırılabilir. Tilt testi sonucunda elde edilen bulgular, doktorun hastanın durumunu anlamasına yardımcı olur ve tedavi planını belirlemesine yardımcı olur.

Uzm. Dr. Mehmet Uğurlu
Bayındır İçerenköy Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı