Erken kaybedilen süt dişleri, sürekli dişlerin estetiğini ve sağlığını büyük oranda etkiliyor. Bu sebeple süt dişlerinin korunması, sürekli dişler kadar büyük önem taşıyor. Çocuklarda erken süt dişi kayıplarının önüne geçmek için florür kullanımı ve fissür örtücü (sealant) gibi koruyucu yöntemlere başvurmak mümkün.  

Çocuklarda süt dişlerinin erken kaybını önleyici florür kullanımı ve fissür örtücüler gibi iki önemli uygulama bulunuyor. Süt dişlerinin ortalama altıncı aydan sonra sıklıkla alt ön bölgede sürmeye başlıyor ve yaklaşık olarak 3 yaşında tamamlanıyor. Bu dönemde toplamda 20 adet süt dişi alt ve üst çenede simetrik olarak yerleşiyor. 

Sealant
Fissür örtücüler dişin çiğneyici yüzeyine çürük oluşturan bakterilerin yerleşmesine engel olan koruyucu dolgu benzeri bir madde. Fissür örtücüler bir diğer adıyla sealantlar, dişte temizlenmesi zor olan bölgeleri doldurur ve bu bölgelere gıda girmesini engeller. Sealantlar güvenilir bir tedavi yöntemidir. Genellikle çocuklarda tercih edilen bir tedavi şeklidir. Çürükler genelde ulaşılması zor alanlarda oluşur. Çürük başladıktan sonra dolgu yapılmalıdır. Bu sebeple çürüğe bariyer oluşturan sealantlar önemlidir. Çocuklar sealantlar için en uygun adaylardır. Çünkü sealantlar sadece çürüksüz dişlere uygulanır. Bu da yeni sürmüş çocuk dişlerinde olur.

Sealant, 6-7 yaşlarında ilk birinci büyük azı dişi sürdükten itibaren uygulanabilir. 12-14 yaşlarında ikinci büyük azı da sürer sürmez sealantlanması tavsiye edilir. Çünkü çürüğün en çabuk oluştuğu bölgelerdir. Buna ilave olarak dişte çürük olmadığı takdirde sealant için hiçbir zaman geç değildir. Dişte çürük süreci başlamışsa o zaman dışa dolgu yapılması gerekir.Sealantlar genellikle uzun süre dayanır. Periyodik kontrollerde kontrol edilip gerekliyse yenilenir.

Flor uygulaması 
Diş çürüklerini engelleyen bir diğer yöntem de flor uygulamaları. 2,5 ve 3 yaşlarından itibaren klinik ortamında dişlere flor uygulamaları yapılabiliyoruz. Bu uygulama, çürük yatkınlığına bağlı olarak 6 ayda bir veya senede bir olmak üzere değişiklik gösterebiliyor. Bütün bunlara ilave olarak, diş çürüğü tespit edildiğinde en kısa sürede diş hekimine başvurulması gerekiyor. 

2 yaşın altına dikkat!
Diş macunlarının hemen hemen hepsinde flor bulunuyor fakat 2 yaşından küçük çocuklarda yutma kontrolü henüz tam olarak gelişmediği için yutulan macunlar florozise neden olabilir. Bu sebeple 2 yaşın altında macun kullanılmamasını ve 2 yaş üstü çocuklarda ise az miktarda macun kullanımını tavsiye ediyoruz. 

Fazla florürün vücuda bir zararı bulunmamakla birlikte dişlerde estetik bir problem olan florozise neden olabilir. Hafif floroziste dişlerde tebeşir gibi bir görüntü; daha yoğun bir floroziste dişlerde kahverengi lekeleneler ortaya çıkmaktadır. Florürün vücuda alınmasındaki en önemli kaynak içme sularıdır. Eğer içme sularında yeterli florür yoksa 6 aydan itibaren doktor kontrolünde flor ilaçları verilmelidir.

Dt. Ece Razlık
Bayındır Fenerbahçe Diş Kliniği Ağız ve Diş Sağlığı Uzmanı
23.05.2014




loading
x

Randevu Al

* listenenler dışındaki tarih ve saate randevu almak istiyorsanız lütfen 0850 911 0 911 numaralı çağrı merkezimiz ile iletişime geçebilirsiniz

Verdiğim kişisel veri ve iletişim bilgilerimin, Bayek Tedavi Sağlık Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş., Penta Sağlık Hizmetleri A.Ş., Bayek Ağız ve Diş Sağlığı Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş. (hepsi birlikte Bayındır Sağlık Grubu olarak anılacaktır) tarafından, 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu kapsamında Aydınlatma Metninde belirtilen amaç ve bağlı amaçlar dahilinde işlenmesine ve aktarılmasına muvafakatettiğimi beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Bayek Tedavi Sağlık Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş., Penta Sağlık Hizmetleri A.Ş., Bayek Ağız ve Diş Sağlığı Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş. (hepsi birlikte Bayındır Sağlık Grubu olarak anılacaktır) tarafından her türlü bilgilendirme, etkinlik, duyuru, anket, tanıtım, açılış, davet vb. hatırlatmaları ile diğer sair iletişim çalışmaları kapsamında tarafıma ticari elektronik ileti (arama, SMS, e-posta vb.) gönderilmesini kabul ediyorum.

Lütfen Üstteki Kutucuğu işaretleyiniz!

Hastanemizde kaydınız var ise direkt randevu alabilmek için tıklayınız