Bakımlı bir klima, sıcaklığın çok yüksek olduğu günlerde solunum yolu için bir avantaja dönüşüyor. Kalp damar ve yüksek tansiyon hastaları için, nemlendirici özelliği olan klimaları öneriyoruz. Ancak ciddi alerjik tablosu, sinüziti ya da yüz felci olanlarda klima çok sağlıklı bir serinleme seçeneği olmuyor. Alerjik hastalarda sadece polen filtreli klimaların kullanımını öneriyoruz. Herkes için ortak önerimiz ise klimayı sürekli serin konumda kullanmak yerine ortamın nem ayarını yapan konumda kullanılması. Bu konum, ısı-nem dengesini sağlıyor ve aşırı soğuk hava yaratmıyor. Ancak bakımı yapılmamış klimaların kullanımını kesinlikle önermiyoruz. Çünkü klimaların içinde zatürreye (pnömoni) neden olan mikroplar zaman içinde üreyerek risk yaratabiliyor.

Alerjenlerden kaçıp evine sığınanlar sıcaklara nasıl dayanacak?
Klimanın polen filtresi varsa, polen yükünü içeri ortama vermiyorsa kullanılabilir. Alerji hastalarının da ısı-nem dengesini sağlayan konumu kullanmamasını öneriyoruz, çünkü nemli ortam alerjik reaksiyonu artırıyor. Nem, rutubet ve ev tozu özellikle sıkıntı yaratıyor. Klima nemi alıp içeriyi soğutmadığı zaman zaten mevcut ısı sizi rahatsız etmiyor.

Klima ile ilgili en sık görülen hastalıklar neler oluyor?
En sık görülen sinüzit olguları oluyor. Ardından faranjit ve laranjit dediğimiz gırtlak iltihabı, şakaktan başlayan baş ağrıları, ense ağrıları ve daha ileri aşamada da akciğer enfeksiyonları görülebiliyor. Çok sık olmasa da bazı hastalarda yüz felcine neden olabiliyor. Ayar iyi yapılmadığında ve ortam çok kuruduğunda burun kanamalarına neden olduğuna dair yayınlar da var. Klimanın doğrudan vurması nedeniyle oluşan baş ya da boyun ağrıları ile hekime başvuranlar da olabiliyor. Özellikle ofis ortamında merkezi klimaların altında çalışanlar bu ağrılardan çok yakınıyor. Klimanın konumunun değiştirilemediği böyle durumlarda hastalarımızdan oturdukları yeri değiştirmelerini istiyoruz.

Klimanızı sağlıklı kullanmak için:
- Nem ayar modu bulunan modelleri seçin.
- Evde de otomobilinizde de polen filtresi bulunmasına dikkat edin.
- Klimanıza yılda bir kez bakım yaptırın.
- Özellikle ofiste klima doğrudan üstünüze vuruyorsa rüzgar panellerini ayarlayın, mümkün değilse yerinizi değiştirin.
- Ortamın ısısını yazın da kışın da 20-24 derece arasında tutun.
- Ortamın nemini yüzde 45-60 arasında tutun.
- Klimaları ısıyı kademeli olarak artırarak ya da azaltarak kullanın.
- Dışarıdan geldiğinizde ortamı aniden soğutmayın.

Burnu etkileyen hastalıklar
Klimadan en çok etkilenen gruplardan biri de alerjik nezlesi olan hastalar oluyor. Klimanın çalışması ile birlikte ortamın neminde ve ısısındaki değişiklik burun içindeki konkaların (burun eti) şişmesine ve bu da burun tıkanıklığına neden oluyor.

Konkaların mikropların girişini engelleyici görevini yerine getirememesi ve burnun tıkanması üzerine ağızdan nefes alınmaya başlanması ise baş ağrısı, ağız kuruluğu, akciğer enfeksiyonları ve viral hastalıklar gibi tabloların yolunu açıyor.

Yüz felci 
Yüze doğrudan vuran klima esintisi uzun süre devam ettiğinde yüz felcine neden olabiliyor. Yüz mimik kaslarının hareketlerini kontrol eden yüz sinirinin klimadan etkilenmesi sonucunda oluşan yüz felci, geçici olsa da görsel olarak kişiye çok rahatsızlık veriyor.

Zatürre
Akciğerlerin iltihaplanmasını ifade eden zatürrenin havalandırma sistemleri yoluyla bulaşan şekline lejyoner hastalığı deniliyor. Hastalığa neden olan bakteri, klimanın filtre sistemlerinde uygun nem ve ısıda yaşıyor ve klima çalışınca havaya karışıyor. Kişinin bağışıklık sistemi zayıf ise, başka hastalıklar nedeniyle tedavi görüyorsa ya da kronik hastalıkları varsa akciğere yerleşen mikrop zatürreye neden olabiliyor. Hastalık kendini öksürük, ateş, halsizlik, terleme gibi belirtilerle gösteriyor. Hızla tanı konulup tedavinin başlatılması gerekiyor” diyor.

Alerjik nezle ve kronik sinüzit
Her iki gruptaki hastalarda da klimanın oluşturduğu ani ısı ve nem değişikliği sıkıntılara neden oluyor. Alerjik saman nezlesi olan hastalarda burun tıkanıklığı ve akması ile gözlerde yanma, kaşıntı gibi şikayetler ortaya çıkabiliyor. Kronik sinüzit hastalarında da belirtiler artıyor, sinüs enfeksiyonları oluşuyor, geniz akıntısı ve buna bağlı akciğer enfeksiyonları ile geçmeyen öksürük oluşabiliyor. Alerjik nezlesi olan hastaların mutlaka HEPA filtreli klimaları kullanmaları gerekiyor. Klimalara yerleşen akarlar alerjik reaksiyonları tetikliyor. Bu nedenle klimaların yıllık bakımlarının yapılması önem taşıyor.

01.08.2018




loading
x

Randevu Al

* listenenler dışındaki tarih ve saate randevu almak istiyorsanız lütfen 0850 911 0 911 numaralı çağrı merkezimiz ile iletişime geçebilirsiniz

Verdiğim kişisel veri ve iletişim bilgilerimin, Bayek Tedavi Sağlık Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş., Penta Sağlık Hizmetleri A.Ş., Bayek Ağız ve Diş Sağlığı Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş. (hepsi birlikte Bayındır Sağlık Grubu olarak anılacaktır) tarafından, 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu kapsamında Aydınlatma Metninde belirtilen amaç ve bağlı amaçlar dahilinde işlenmesine ve aktarılmasına muvafakatettiğimi beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Bayek Tedavi Sağlık Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş., Penta Sağlık Hizmetleri A.Ş., Bayek Ağız ve Diş Sağlığı Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş. (hepsi birlikte Bayındır Sağlık Grubu olarak anılacaktır) tarafından her türlü bilgilendirme, etkinlik, duyuru, anket, tanıtım, açılış, davet vb. hatırlatmaları ile diğer sair iletişim çalışmaları kapsamında tarafıma ticari elektronik ileti (arama, SMS, e-posta vb.) gönderilmesini kabul ediyorum.

Lütfen Üstteki Kutucuğu işaretleyiniz!

Hastanemizde kaydınız var ise direkt randevu alabilmek için tıklayınız