Hastaya özel yapılan görünmeyen plaklarla dişleri düzeltmek için uygulanan telsiz ortodontik tedaviler günümüzde yaygın olarak kullanılmaya başlanmıştır. Neredeyse görünmeyecek derece estetik algıyla yapılan bu tedaviyle metal teller ve braketler kullanılmaz. Hastalar bu plakları yemek yerken, dişlerini fırçalarken çıkarabilir. Yeme içmeyle ilgili herhangi bir kısıtlamaya gerek yoktur.

Dişler nasıl hareket ediyor?
Doktorunuz ağzınızdan ölçü alarak süreci başlatır. Bu ölçü 3 boyutlu tarama yöntemi ile bilgisayar ortamına aktarılır. Sanal ortama aktarılan dişler bilgisayar simülasyonu ile hareket ettirilir ve şeffaf plaklar üretilir. Dişlerin hareket edilmesi istenen pozisyona göre seri şeklinde üretim yapılır. Herbir plak tek diş için 0.05 mm’llik hareket sağlar. Plaklar ortalama 15 gün takılarak sonrasında diğer plağa geçilir. Bu tedavinin sağladığı en büyük avantajlardan bir tanesi, dijital ortamda oluşturulan simülasyon sayesinde hastanın tedavi sonucunu henüz tedavi başlamadan önce üç boyutlu olarak görebilmesidir.

Dişlerinizin hareket edebilmesi için kuvvetin devamlı olması gerekir. Bu yüzden gece uyurken de dahil günde ortama 21-22 saat takmanız gerekir. Konuşmanızı etkilemez. Yemek yerken ve diş fırçalarken çıkarıp onun dışında takıyor olmalısınız. Önemli bir toplantı, düğün gibi etkinlikler için haftada 2-3 saat ekstra çıkarabilirsiniz. Günlük aktivitelerinizi plaklar ağzınızdayken rahatlıkla gerçekleştirebilirsiniz. Spor yaparken ya da yüzerken plaklar ağzınızda kalabilir.

Tedavime hemen başlayabilir miyim?
Tedaviye başlamadan önce bütün çürüklerin temizlenmiş olması, ağız içi tüm bakım işlemlerinin bitmiş olması gerekmektedir. Doktorunuz duruma göre 20 yaş dişi çekimlerini tedavi öncesinde isteyebilir yada tedavi sonrasına bırakabilir. Köprü, implant gibi protetik işlemler şeffaf plak sonrası yeni diş yapınıza uygun olarak yapılmak üzere tedavi sonrasına bırakılır. Ağzınız hazır hale geldikten sonra ölçüleriniz yurt dışına gönderilecek, tedavi planınız online sistemde doktorunuz tarafından detaylı olarak yapılacaktır. Plaklarınızın üretilip gümrükten geçmesi 1,5 ay sürebilmektedir.

Plaklar kirlenip sararır mı?
Çay ve kahve tüketimi plakları renklendirebilir. Sigara kullanımı plakları sarartabilir ancak plaklar 15 günde 1 değişeceği için temiz plaklarla tedavi devam edecektir. Plakların bakımı her sabah ve akşam ılık suyun altında diş fırçasıyla temizleyerek yapılabilir.

Tedavi sırasında ağrı olur mu?
Dişlerin hareket edebilmesi için kuvvet uygulanması gerekmektedir. Şeffaf plaklar ilk defa takıldığında bir baskı hissedebilirsiniz ancak kısa süre sonra alışırsınız.

Kontrollere ne sıklıkla gitmeliyim?
Doktorunuz sizi aylık ya da 2 ayda 1 görmek isteyebilir. Plakların üzerinde yer alan belirteçler ile günlük kullanımının kontrolü ortodonti uzmanınca yapılır.

Hangi yaş grubunda uygulanabilir?
Kemik ve dişeti sağlıklı ise hem gençlerde hem de yetişkinlerde kullanılır. Diş çapraşıklığı, dişler arası boşlukların kapatılması, gülümseme estetiği planlaması, protez öncesi hazırlıklar için uygulanabilir.

Tedavi sonrasında dişlerin eski haline dönmesini engellemek için dişler arkadan ince bir telle sabitlenir. Bu tel dışarıdan kesinlikle görünmez. Dişlerinizin görünümünden rahatsızsanız ancak tel takmak istemiyorsanız şeffaf plaklar imdadınıza yetişecektir. Son teknolojik bu plaklarla dünya üzerinde 6,8 milyon kişi hak ettiği gülüşe kavuştu bile.

Dr. Dt. Sıla Topal Çağlayan
Bayındır Kavaklıdere Hastanesi Ağız ve Diş Sağlığı Bölümü Ortodonti Uzmanı