Her hasta için özel olarak yapılan şeffaf plaklar, diş diziliminde çapraşıklık olan, kişiyi rahatsız eden şekil bozukluklarında dişleri düzeltmek için uygulanan ortodontik tedavi yöntemlerindendir. Şeffaf plaklar (telsiz ortodonti) kullanım kolaylıkları nedeniyle günümüzde yaygın olarak tercih edilmektedir. Neredeyse başkaları tarafından fark edilemeyecek biçimde estetik görünen şeffaf plak tedavisinde, metal teller ve braketler kullanılmamaktadır. Hastalar şeffaf plaklarını yemek yerken, dişlerini fırçalarken çıkarabilmektedir. Bu nedenle herhangi bir rahatsızlık yaşanmamaktadır.

Şeffaf plak nasıl kullanılır?

Dişlerin hareket edebilmesi için kuvvetin devamlı olması gerekmektedir. Bu yüzden gece uykusu dahil olmak üzere bu ortodontik plakların/şeffaf diş plağının günde ortama 21-22 saat takılması gerekmektedir. Yemek yerken ve diş fırçalarken çıkarılması haricinde sürekli olarak takılması gerekmektedir.

Şeffaf diş plaklarının avantajları

  • Dijital ortamda oluşturulan simülasyon sayesinde hastanın tedavi sonucunu henüz tedavi başlamadan önce üç boyutlu olarak görebilmesi,
  • Yemek yerken ve diş fırçalarken çıkarılabilir olması,
  • Önemli bir işi olan hastaların haftada 2-3 saat daha çıkarabilme imkanının olması,
  • Spor yapma, yüzme gibi aktivitelerde plakların engel teşkil etmemesi,
  • Konuşmada sorun yaratmaması.


Şeffaf plak tedavisi nasıl uygulanır?

Invisalign tedavisinde (şeffaf plak), hekimin ağızdan ölçü alması ile süreç başlamaktadır. Alınan ölçü 3 boyutlu tarama yöntemi ile bilgisayar ortamına aktarılmakta ve dişler bilgisayar simülasyonu ile hareket ettirilerek şeffaf plaklar hazırlanmaktadır. Dişlerin hareket etmesi istenen pozisyona göre seri şekilde üretimi yapılmaktadır. Her bir plak tek diş için 0.05 mm’lik hareket sağlamaktadır. Plaklar ortalama 7-10 gün kadar takılmaktadır, tedavinin devam ettiği süreçte hekimlerin yönlendirmesi dahilinde gerekli diğer plaklara geçilmektedir.

Şeffaf plak kaç yaş için uygundur?

Kemik ve diş eti sağlıklı ise hem gençlerde hem de yetişkinlerde kullanılır. Diş çapraşıklığı, dişler arası boşlukların kapatılması, gülümseme estetiği planlaması, protez öncesi hazırlıklar için uygulanabilir. Tedavi sonrasında dişlerin eski haline dönmesini engellemek için dişler arkadan ince bir telle sabitlenir. Bu tel dışarıdan kesinlikle görünmez.

Şeffaf plak ağrı yapar mı?

Şeffaf plaklar ilk defa takıldığında bir baskı hissedilebilir ancak kısa süre sonra alışmak mümkündür.

Şeffaf diş plağı temizliği nasıl yapılır?

Hastalar, günlük diş temizliğinde olduğu gibi plaklarını çıkartarak dişlerini ve plaklarını temizleyebilmektedir. Plaklar sert olmayacak şekilde fırçalanabilmektedir. Bu nedenle hastanın ağız hijyeninin sağlanması bakımından bir sorun teşkil etmemektedir.

Şeffaf plakların bakımı nasıl olur?

Çay ve kahve tüketimi plakları renklendirebilir. Sigara kullanımı plakları sarartabilir ancak plaklar 15 günde 1 değişeceği için temiz plaklarla tedavi devam edecektir. Plakların bakımı her sabah ve akşam ılık suyun altında diş fırçasıyla temizleyerek yapılabilir.

Şeffaf plak tedavisi öncesi

Tedaviye başlamadan önce bütün çürüklerin temizlenmiş olması, ağız içi tüm bakım işlemlerinin bitmiş olması gerekmektedir. Diş hekimi duruma göre 20 yaş dişi çekimlerini tedavi öncesinde isteyebilir ya da tedavi sonrasına bırakabilir. Köprü, implant gibi protetik işlemler şeffaf plak sonrası yeni diş yapısına uygun olarak yapılmak üzere tedavi sonrasına bırakılır. Ağız hazır hale geldikten sonra ölçüler yurt dışına gönderilir ve diş hekimi tarafından tedavi planı online sistemde detaylı olarak yapılır. Plakların üretilip gümrükten geçmesi 1,5 ay sürebilmektedir.

Şeffaf plak sonrası kontrol

Doktorunuz sizi aylık ya da 2 ayda 1 görmek isteyebilir. Plakların üzerinde yer alan belirteçler ile günlük kullanımının kontrolü ortodonti uzmanınca yapılır. Dişlerinizin görünümünden rahatsızsanız ancak tel takmak istemiyorsanız şeffaf plaklar imdadınıza yetişecektir. Şeffaf plaklar hakkında detaylı bilgi için Ağız ve Diş Sağlığı Bölümümüze başvurabilirsiniz.

Dr. Dt. Sıla Çağlayan Topal
Bayındır Kavaklıdere Hastanesi Ağız ve Diş Sağlığı Bölümü Ortodonti Uzmanı

23.05.2023




loading
x

Randevu Al

* listenenler dışındaki tarih ve saate randevu almak istiyorsanız lütfen 0850 911 0 911 numaralı çağrı merkezimiz ile iletişime geçebilirsiniz

Verdiğim kişisel veri ve iletişim bilgilerimin, Bayek Tedavi Sağlık Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş., Penta Sağlık Hizmetleri A.Ş., Bayek Ağız ve Diş Sağlığı Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş. (hepsi birlikte Bayındır Sağlık Grubu olarak anılacaktır) tarafından, 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu kapsamında Aydınlatma Metninde belirtilen amaç ve bağlı amaçlar dahilinde işlenmesine ve aktarılmasına muvafakatettiğimi beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Bayek Tedavi Sağlık Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş., Penta Sağlık Hizmetleri A.Ş., Bayek Ağız ve Diş Sağlığı Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş. (hepsi birlikte Bayındır Sağlık Grubu olarak anılacaktır) tarafından her türlü bilgilendirme, etkinlik, duyuru, anket, tanıtım, açılış, davet vb. hatırlatmaları ile diğer sair iletişim çalışmaları kapsamında tarafıma ticari elektronik ileti (arama, SMS, e-posta vb.) gönderilmesini kabul ediyorum.

Lütfen Üstteki Kutucuğu işaretleyiniz!

Hastanemizde kaydınız var ise direkt randevu alabilmek için tıklayınız