Uzun çalışma saatleri , trafik, yorgunluk ve stresle gerilen, yıpranan bir vücut! Tüm bunlara çok iyi gelecek bir önerimiz var; kendinize koca bir gün ayırın ve en yakın SPA'nın yolunu tutun. Üstelik SPA uygulamaları sadece rahatlatmıyor. Pek çok sağlık sorunu için de birebir!

SPA'lar son yıllarda kaçış rotalarımız haline geldi. Huzur bulmak, her şeyden uzaklaşmak için aklımıza ilk gelen yöntemlerden artık... Sadece rahatlamak ve keyif için tercih edilen bir uygulama değil aslına bakarsanız SPA'lar. Vücuda pek çok faydası da var. SPA (Sanus Per Aquam), Latince'de 'suyla gelen sağlık' anlamına geliyor. Doğal kaynak sularının insanlarda fiziksel ve ruhsal gevşeme ve zindelik sağladığı antik çağlardan beri biliniyor. Gerek yaşlılığa bağlı romatizmal hastalıklarda gerekse savaşta yaralanan askerlerin tedavisinde kullanılan bir yöntem olmuş geçmişte.

SPA neden faydalı bir uygulama?
Suyun kaldırma kuvveti nedeniyle göğsüne kadar su içine giren kişinin vücut ağırlığı yüzde 75 azalıyor. Dolayısıyla eklemlere binen yük ortadan kalkıyor ve kişi rahatça hareket ediyor. Su içindeki hidrostatik basınç, bacaklardan kalbe doğru lenfatik akımı hızlandırarak hem ödem oluşumunu azaltıyor hem de metabolik artıkların eliminasyonunu hızlandırıyor. Eğer su sıcak ise, kaslarda gevşeme ve ağrı azalmasına ve bağ dokusunun esnekleiğinin artmasına yol açıyor. Ayrıca su içinde bulunan mineral ve bitkiler, ciltteki sinir sonlanmalarını uyararak ağrıların azalmasına yardımcı oluyor.
Tüm bu etkiler kişinin daha rahat, gevşemiş ve zinde hissetmesine yol açıyor. Takiben uygulanacak hafif bir masaj, bu gevşemeyi pekiştiriyor.

Daha rahat ve kolay hareket edebilir hale gelen kişinin uygun bir ortamda yapacağı bilinçli egzersizler, sakatlanma veya romatizmal hastalıklara bağlı eklem tutuklukları ve hareket zorluklarının giderilmesine yardımcı oluyor. Ayrıca bazı nörolojik problemlerde kişinin hareket yeteneğinin artırılması ve ağrıların azaltılmasına da yardımcı olabiliyor. Tabii ki her şeyin olduğu gibi sıcağın da fazlası kimileri için zararlı. Uzun süreli sıcak suya maruz kalmak başta kalp-damar sistemi olmak üzere vücutta olumsuz etkiler gösterebiliyor. Bu olumsuz etkiler ileri yaşta olup, kalp-damar hastalığı olanlarda daha belirgin hale gelebiliyor. Bu yüzden riskli kişilerin hekime görünmeden SPA uygulamalarına başlamamaları, SPA sırasında rahatsızlık hissedenlerin de derhal sonlandırmaları gerekiyor. 

Prof. Dr. Mahmut Nafiz Akman
Bayındır Kavaklıdere Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı

27.05.2014




loading
x

Randevu Al

* listenenler dışındaki tarih ve saate randevu almak istiyorsanız lütfen 0850 911 0 911 numaralı çağrı merkezimiz ile iletişime geçebilirsiniz

Verdiğim kişisel veri ve iletişim bilgilerimin, Bayek Tedavi Sağlık Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş., Penta Sağlık Hizmetleri A.Ş., Bayek Ağız ve Diş Sağlığı Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş. (hepsi birlikte Bayındır Sağlık Grubu olarak anılacaktır) tarafından, 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu kapsamında Aydınlatma Metninde belirtilen amaç ve bağlı amaçlar dahilinde işlenmesine ve aktarılmasına muvafakatettiğimi beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Bayek Tedavi Sağlık Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş., Penta Sağlık Hizmetleri A.Ş., Bayek Ağız ve Diş Sağlığı Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş. (hepsi birlikte Bayındır Sağlık Grubu olarak anılacaktır) tarafından her türlü bilgilendirme, etkinlik, duyuru, anket, tanıtım, açılış, davet vb. hatırlatmaları ile diğer sair iletişim çalışmaları kapsamında tarafıma ticari elektronik ileti (arama, SMS, e-posta vb.) gönderilmesini kabul ediyorum.

Lütfen Üstteki Kutucuğu işaretleyiniz!

Hastanemizde kaydınız var ise direkt randevu alabilmek için tıklayınız