Günlük koşuşturmanın içinde özellikle de iş yerindeki beslenme şeklimiz en çok göz ardı edilen konuların  başında  gelir. İş yoğunluğundan dolayı öğün atlanması  ve/veya hazır gıdaya yönelme en çok rastlanan durumların başında gelmektedir. Sürekli böyle bir  beslenme şeklinin benimsenmesi, ileride  birçok sağlık sorunu beraberinde getirebilir.

İş yerinde uygulanan yeterli ve dengeli bir beslenme planı, iş verimliliği ve performansı açısından da çok önemlidir. Bu yüzden yeterli ve dengeli beslenme kurallarını ofise de uygulamaya çalışmak gerekir.  Peki  yoğun iş temposu içerisinde  nasıl bir beslenme planı uygulamak doğru olur? Bu konunun birkaç püf noktasına dikkat etmek iyi olacaktır:

- İlk olarak güne içeriği dengeli bir kahvaltıyla başlayın. Kahvaltıda tam tahıllı veya tam buğdaydan yapılmış ekmekler tercih edilirek hazırlanan sade peynirli bir sandviç tüketebilirsiniz.

- Ana öğünlerin arasında 2.5-3 saat olacak şekilde ara öğün yapma alışkanlığı edinmek, yapılacak ikinci önemli ve doğru hareket olacaktır. Ara öğünlerde meyve, kuruyemiş, kefir, yoğurt, diyet bisküvi gibi yanınızda bulundurulması kolay olan besinler tercih edilebilirsiniz. Burada önemli olan nokta tüketilecek miktarın doğru belirlenmesidir. Ayrıca ara öğün yapmak bir sonrası öğüne kadar kan şekeri kontrolünüzü sağlayarak öğle/akşam yemeğinde porsiyon kontrolü yapmanıza yardımcı olacaktır.

- Özellikle sürekli toplantıların olduğu bir işte çalışıyorsanız, bu durum günlük beslenme planını olumsuz yönde etkileyebilir.  Böyle bir durumda iki şekilde bir düzenleme yapılabilir: Eğer toplantıdaki ikramların içeriğine siz karar verebiliyorsanız menüde yapılacak ufak değişiklikler hayat kurtarabilir. Örneğin, kurabiye yerine minik sandviçler, kuru meyve ve kuruyemişler ikram edilebilir. Eğer ikramların içeriğinde değişiklik yapamıyorsanız toplantıya ara öğününüzü yapıp gidebilir ya da toplantıda bol sütlü bir kahve tercih edebilirsiniz.

- Öğle yemeğinde yapılacak en doğru hareket aldığınız menüde dengeyi sağlayabilmektir. Şöyle ki bir kap karbonhidrat içeriği olan bir yemek, bir kap protein içeren bir besin ve mutlaka yoğurt-cacık-ayran ve yağsız mevsim salata almak çok doğru bir seçim olacaktır.

Örnek öğle menüsü 1:               
- 1 porsiyon bulgur pilavı
- Kıymalı sebze yemeği
- 1 kase yoğurt ve yağsız salata

Örnek öğle menüsü 2:
- 1 kepçe çorba
- 1 porsiyon tavuk-et yemeği
- 1 kase cacık ve Yağsız salata

Unutulmamalıdır ki beslenme düzeninde yapılacak iyi yöndeki ufak değişiklikler bile sağlığınız açısından size olumlu sonuçlar ile geri dönecektir.

Dyt. Ayşe KORKMAZ
Bayındır İçerenköy Hastanesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü



Bayındır Hastanesi
x

Randevu Al

* listenenler dışındaki tarih ve saate randevu almak istiyorsanız lütfen 0850 911 0 911 numaralı çağrı merkezimiz ile iletişime geçebilirsiniz

Hastanemizde kaydınız var ise direkt randevu alabilmek için tıklayınız

yukarı git