Günlük yaşamı etkileyen, gün içerisinde gerçekleştirilen aktiviteleri zorlaştıran pek çok kişinin müzdarip olduğu migren, sık görülen baş ağrısı nedenlerinden biri. Kadınların erkeklerden 3 kat daha fazla yaşadığı migrende genetik yatkınlık da önemli bir rol oynuyor.

Migren belirtileri nelerdir?

Genellikle tek tarafı zonklayıcı bir tarzda, 4 ile 72 saat arasında süren şiddetli ağrıların kaynağı olan migren, 30-45 yaş arası sık görülmekle birlikte çocuk yaş grubunda da başlayabiliyor. Ağrı esnasında ışık-ses hassasiyeti, bulantı, kusma ve hareketle ağrıda artış olması sık görülen bulgular olmasına rağmen her hastada farklı şekilde seyredebiliyor.

Migren ağrısının kişiden kişiye farklılık gösterir. Bazen ağrı öncesi veya esnasında görsel parıltı–görme alanında kayıp, göz hareketi kısıtlılığı, uyuşmalar, konuşmada bozulma, göz bebeklerinde büyüme, baş dönmesi, sersemlik, dikkat bozukluğu, bulanık görme, çift görme, bir tarafı görememe gibi şikayetler olabilir. Ancak bu şikayetlerden tamamen farklı başka semptomlar da meydana gelebilir.

Migren neden tetiklenir?

Migreni birçok faktör tetikleyebiliyor. Bunlar:

• Açlık ya da öğün atlama
  • Çikolata (fenil etilamin), turunçgiller, süt, peynir (tiramin), domates, tirozin, monosodyum glutamat, aspartam, sülfitler, nitratlar (işlenmiş etler, sosis, salam), histamin (bira ve şarap) tüketimi
  • Alkol, aşırı kafein veya kafein yoksunluğu
  • Sigara
  • Kadınlarda adet dönemi
  • Duygusal ve fiziksel stres durumları
  • Seyahat
  • Aşırı egzersiz
  • Fiziksel veya zihinsel yorgunluk
  • Rutin yaşam biçiminde değişiklik
  • Çok fazla veya çok az uyku
  • Uyku zamanında değişiklik
  • Boyun ağrısı
  • Hava değişiklikleri, lodos, yüksek irtifa
  • Banyo
  • Klima
  • Aşırı sıcak, soğuk ya da havasız ortamda bulunma
  • Radyasyon
  • Yoğun kokular
  • Göz kamaştıran ışıklar

Auralı migren nedir?

Her migren hastasında olmamakla birlikte bazen migren ağrısı başlamadan 15-30 dakika önce ortaya çıkan, ardından baş ağrısının geldiği birtakım bulgulara aura ismi verilir. Sıklıkla görme ile ilgili bulgular şeklinde olur. En sık görülen aura türleri görme alanında zikzak çizgiler, parlak renkli oynayan ışıklar, kör noktalar, bulanık görme, kırık çizgiler, buzlu cam arkasından bakma, konuşma bozuklukları, tek taraflı motor ve duyusal yakınmalardır.

Migren tanısı nasıl konulur?

Hastanın öyküsünün dinlenmesi önceliklidir. Nörolojik muayeneler, görüntüleme ve laboratuvar incelemeleri genellikle normaldir ve bunlar diğer klinik hastalıkların nedenlerinin dışlanmasında yarar sağlar.

Migrene ne iyi gelir?

Düzenli uykunun, beslenmenin ve egzersizin migrene iyi geldiği söylenmekle birlikte alkolden uzak durma ve kafeini sınırlama da migrenin tetiklenmesini engeyen faktörler arasında yer alıyor.

Migren tedavisi

Tedavi noktasında öncelikli olarak tetikleyici faktörlerden kaçmak önem taşır. Tetikleyici faktörlerden kaçınmanın yanı sıra atak tedavisi ya da proflaktik tedavi uygulanabilir.

• Atak tedavisi: Baş ağrısı ataklarında ağrı esnasında ağrıyı geçirmeye yönelik uygulanan tedavilerdir.
  • Proflaktik tedavi: Her ay en az 8 gün migren şeklinde olan, en az 15 gün süreyle baş ağrıları olması durumunda kronik migrenden söz edilir ve ağrı şiddeti ve sıklığını azaltmayı amaçlayan proflaktik tedavi uygulanır. Uzun süreli ilaç kullanımının zorluğu, oluşabilecek yan etkiler ve tedaviye yanıtsızlık nedeniyle kronik migren tedavisinde botulinum toksin uygulaması etkin, güvenilir ve kolay bir tedavi seçeneğidir.
  • Migren aşısı: Migrende en yeni tedavi, migren aşısı olarak da bilinen enjeksiyon uygulamasıdır. Aylık uygulanan bir enjeksiyon ile ağrının tetiklenmesinin ve yayılımının önüne geçilerek migren ataklarına çözüm oluşturulabiliyor.

Her baş ağrısı migren midir?

Bazı önemli şikayetler noktasında en kısa sürede nöroloji uzmanıyla görüşülmesi kritik öneme sahip... Çok şiddetli ve ani başlayan baş ağrılar varsa, baş ağrısı giderek şiddetleniyor ve geçmiyorsa, hapşırmak, ıkınmak, cinsel aktivite veya efor ile ortaya çıkıyorsa, ağrı kafa travması sonrası ortaya çıkmışsa, ağrıya kol ve bacakta uyuşma, güçsüzlük, görme bozukluğu, konuşma güçlüğü gibi nörolojik semptomlar da eşlik ediyorsa, tedaviye rağmen düzelmiyorsa, baş ağrısı hep aynı bölgede oluyorsa, yüksek ateş, uyku hali, kafa karışıklığı veya vücut döküntüsünün eşlik ediyorsa ve 50 yaş üstünde yeni başlayan bir ağrı ise vakit kaybetmeden hemen nöroloji uzmanına görünmek hayati önem taşıyor.

26.08.2022