Menisküs diz eklemimizde bulunur, yarım ay şeklindedir ve kıkırdak benzeri bir yapıdan oluşur. Diz hareketlerinin uyumuna katkısı olan menisküsler uyluk kemiği (femur) ile kavalkemiği (tibia) yüzeyindeki eklem kıkırdağını korur. Eklem kıkırdağı, eklem yüzlerinin birbirine zarar vermeden kaymasına izin verir. Menisküs dokusunun büyük bölümünde kan dolaşımı yoktur ancak dış kenarında kan dolaşımı olan bir bölümü bulunur. Kanlanmasıolan bölgedeki yırtıkların iyileşme şansı varken kanlanması olmayan bölgedeki yırtıklar iyileşemez. Menisküs dokusu oldukça önemli bir doku olup dize binen yükler üzerinde şok emici etkisi vardır. Menisküsün %15-34’ünün çıkarılması dizdeki şok emici etkisini azaltmakta ve temas basıncını %35 oranında artırmaktadır.

Menisküs Yırtığı Nasıl Oluşur? 
Daha çok sporcularda görüldüğü için bir sporcu hastalığı olarak bilinse de ani dönme hareketleri başta olmak üzere, dizdeki travmalar sonucu ve yaşlılarda dize alınan küçük darbelerin birikmesi ile oluşan menisküs yırtığı, dizini herhangi bir şekilde zorlamış kişilerde de görülebilir.

Menisküs Yırtığı Belirtileri Nelerdir?
Menisküs yırtığı, dizde şişlik, ağrı, kilitlenme ve hareket kısıtlılığı veya sıvı toplanması gibi çeşitli şikayetler oluşturabilmekte ve yürümede zorluklar, dizde genel bir ağrı olarak da kendini gösterebilmektedir. Doktor değerlendirmesi, şikayetlerin ayrıntılı olarak sorgulanmasıyla başlar. Şikayetlerin nasıl ve ne zaman başladığı, herhangi bir travmanın varlığı, hangi hareketlerde şikayetlerin arttığı, gün içerisindeki değişkenliği gibi konular ayrıntılı sorular ile sorgulanır ve diz muayenesi yapılır.

Menisküs Yırtığı Tanısı Nasıl Konulur?
Menisküs yırtığının erken tanısı önemlidir. Menisküsün uzun süreli yırtık kalması ve tedavi edilmemiş olmasına bağlı olarak diz ekleminde stabilite sorunu gelişebilir ve buna bağlı olarak kıkırdak hasarı veya kireçlenme oluşabilir. Muayene sırasında vücudun ve dizin genel görünümü, duruşu, dizilim ve hareketi izlenir. Dizin üzerinde belli noktalarda elle bastırma yoluyla ağrı yerleri ve şişlik ya da hareketli oluşumların varlığı aranır. Dizin hareket açıklığına bakılır ve bazı özel testlerle ayırıcı tanıya gidilir. Röntgen, MR ve artroskopi ile tanı sağlanır.

Menisküs Yırtığı Tedavisi
Tedavide öncelikle ağrı şikayetlerini gidermek ve vücut tepkilerini (şişme, ödem ve hareket kısıtlılılığı gibi) azaltmak hedeflenir. Dinlenme, buz uygulama, bandaj, dizin vücuttan yukarıda tutulması tedavideki ilk basamaklardır ve hastaya ciddi yardımı olur. Ağrı ve şişliği gidermeye yönelik ağrı kesici ilaçlar bu dönemde kullanılabilmekte olup fizik tedavi ve kas güçlendirici egzersizlerden de yararlanılabilmektedir. Menisküs yırtıkları dizin en sık ameliyat gerektiren yaralanmalardır. Genelde menisküs yırtıklarının tedavisinde yırtık olan kısım çıkartılır ancak uygun hastalarda, mümkün ise yırtık dikilmeye çalışılır. Menisküs cerrahisi, artroskopi denilen cihaz yardımıyla uygulanır. Bu yöntem sayesinde dizin içindeki yapılar tam olarak görülebilmekte ve menisküs yırtığı mümkün olduğunca sağlam kısım korunarak çıkartılabilmektedir. Yara izinin küçük olması ve dize zarar verilmeden yapılabilmesinden dolayı iyileşme süreci oldukça hızlıdır. Hastalar aynı gün ayağa kalkarlar ve ertesi gün taburcu edilerek günlük hayatlarına çok kısa zamanda dönebilirler.

06.12.2016




loading
x

Randevu Al

* listenenler dışındaki tarih ve saate randevu almak istiyorsanız lütfen 0850 911 0 911 numaralı çağrı merkezimiz ile iletişime geçebilirsiniz

Verdiğim kişisel veri ve iletişim bilgilerimin, Bayek Tedavi Sağlık Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş., Penta Sağlık Hizmetleri A.Ş., Bayek Ağız ve Diş Sağlığı Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş. (hepsi birlikte Bayındır Sağlık Grubu olarak anılacaktır) tarafından, 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu kapsamında Aydınlatma Metninde belirtilen amaç ve bağlı amaçlar dahilinde işlenmesine ve aktarılmasına muvafakatettiğimi beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Bayek Tedavi Sağlık Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş., Penta Sağlık Hizmetleri A.Ş., Bayek Ağız ve Diş Sağlığı Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş. (hepsi birlikte Bayındır Sağlık Grubu olarak anılacaktır) tarafından her türlü bilgilendirme, etkinlik, duyuru, anket, tanıtım, açılış, davet vb. hatırlatmaları ile diğer sair iletişim çalışmaları kapsamında tarafıma ticari elektronik ileti (arama, SMS, e-posta vb.) gönderilmesini kabul ediyorum.

Lütfen Üstteki Kutucuğu işaretleyiniz!

Hastanemizde kaydınız var ise direkt randevu alabilmek için tıklayınız