Gebelik, kadının vücudunda yeni bir yaşamın oluştuğu, heyecan verici bir süreçtir. Gebelik sürecinde, anne adayları genellikle doğum tarihini ve bebeğin cinsiyetini merak ederler. Bu noktada, hafta hafta gebelik hesaplama önemli bir rol oynar.

Hafta hafta gebelik hesaplama

Gebeliğin başlangıcını ve ilerleyişini takip etmek için hafta hafta gebelik hesaplaması oldukça yaygın bir yöntemdir. Gebelik hesaplama genellikle son adet tarihine dayanır ve son adet tarihinden itibaren hesaplanan gebelik haftalarıyla ilerler. Her bir hafta, anne adayının ve bebeğin yaşadığı değişiklikleri gösterir. Bu hesaplama, bebeğin büyüme ve gelişme sürecini takip etmek ve doğum tarihini tahmin etmek için önemlidir.

Gebelik nasıl hesaplanır?

Gebelik hesaplama için temel yöntem, son adet tarihine dayanmaktadır. Gebeliğin ilk günü, son adet döneminizin ilk günü olarak kabul edilir. Bu tarih, yumurtlamanın gerçekleştiği tarihle aynı değildir. Düzenli, 28-30 günde bir adet gören bir kadında, yumurtlama ve döllenme genellikle son adet tarihi itibarıyla 14.gün civarında olur. Bu hesapla beklenen adeti 1 gün geçen kadın 4 haftalık gebe olarak kabul edilir. Son adet tarihinizden itibaren geçen gün sayısı, gebelik haftalarını belirlemek için kullanılır. Bununla birlikte, her kadının döngüsü farklı olduğu için bu yöntem tam olarak doğru sonuçları vermeyebilir.

Gebelik haftası nasıl hesaplanır?

Gebelik haftası hesaplamak için son adet tarihinizden itibaren geçen gün sayısını kullanabilirsiniz. Genellikle son adet tarihinizden itibaren 40 haftalık bir süre, gebelik sürecini temsil eder. Ancak birkaç gün veya hafta sapmaları olabilir. Çünkü yumurtlama dönemi kadınlarda değişkenlik gösterebilir.

Gebelik haftası hesaplama için yandaki formülü kullanabilirsiniz: Son adet tarihinden bugüne kadar geçen gün sayısı / 7 = Gebelik haftası

Tahmini doğum tarihi nasıl hesaplanır?

Tahmini doğum tarihi, gebelik haftalarının hesaplanmasıyla belirlenir. Gebelik süresi genellikle son adet tarihinden itibaren 40 hafta olarak kabul edilir. Dolayısıyla son adet tarihine 280 gün (40 hafta) eklenerek tahmini doğum tarihi bulunabilir. Diğer bir pratik hesaplama yöntemi ise 3 ay geri gidip, 1 hafta ve 1 yıl ileri alarak tahmini doğum tarihinin hesaplanmasıdır. Örneğin, son adet tarihinin ilk günü 10.05.2023 olan bir gebenin beklenen doğum tarihi 17.02.2024 olacaktır. Bu tarih 40'ıncı haftanın tamamlandığı güne denk gelir.  Ancak tam bu tarihte doğum yapma ihtimali %5 olup, bu tarihin 3 hafta öncesi ile 1 hafta sonrasını kapsayan pencerede (37-41 haftalarda) doğum yapma ihtimali %95'tir.

Son adet tarihi bilinmiyorsa gebelik nasıl hesaplanır?

Son adet tarihinin bilinmediği durumlarda gebelik hesaplamak zor olabilir. Ancak, ultrason muayeneleriyle, bebeğin büyüklüğü ve gelişimi göz önünde bulundurularak tahmini gebelik yaşı belirlenebilir. Hesaplamada, gebeliğin en başında yapılan ultrason ölçümleri ve kanda yapılan gebelik testi değerleri kılavuz olacaktır. Bu sonuçlara dayanarak, kadın hastalıkları ve doğum uzmanları yaklaşık bir gebelik haftası ve tahmini doğum tarihi hesaplayabilir.

Son adet tarihine göre cinsiyet belirleme ve son adet tarihine göre cinsiyet tahmini

Son adet tarihine göre cinsiyet belirleme veya tahmin etme bilimsel olarak doğru bir yöntem değildir. Cinsiyet, döllenme anında yumurtayı dölleyen spermin taşıdığı genetik bilgilere bağlı olarak belirlenir. Son adet tarihi veya gebelik haftası, bebeğin cinsiyetini etkilemez. Cinsiyetin belirlenmesi için ultrason veya genetik testler gibi daha kesin yöntemlere başvurulması gerekir.

İlişki tarihine göre gebelik hesaplama

İlişki tarihine göre gebelik hesaplama, son adet tarihine göre hesaplamadan daha zor olabilir. Ay içinde tek ilişki olduysa veya tüp bebek gibi bir süreç işletildiyse buna göre bir hesaplama yapılabilir. Bu kesin tarihten itibaren 38 hafta sonrası beklenen doğum tarihi olacaktır. Ancak ay içinde düzenli ilişki süreci yaşandıysa gebeliğin oluştuğu tarih tam olarak hesaplanamaz. Bu yüzden bütün dünyada kadın hastalıkları ve doğum hekimlerince gebelik hesaplama sürecinde son adet tarihinin ilk günü başlangıç olarak kabul edilir.

Uzm. Dr. Başar Önal
Bayındır İçerenköy Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı

23.05.2023




loading
x

Randevu Al

* listenenler dışındaki tarih ve saate randevu almak istiyorsanız lütfen 0850 911 0 911 numaralı çağrı merkezimiz ile iletişime geçebilirsiniz

Verdiğim kişisel veri ve iletişim bilgilerimin, Bayek Tedavi Sağlık Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş., Penta Sağlık Hizmetleri A.Ş., Bayek Ağız ve Diş Sağlığı Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş. (hepsi birlikte Bayındır Sağlık Grubu olarak anılacaktır) tarafından, 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu kapsamında Aydınlatma Metninde belirtilen amaç ve bağlı amaçlar dahilinde işlenmesine ve aktarılmasına muvafakatettiğimi beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Bayek Tedavi Sağlık Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş., Penta Sağlık Hizmetleri A.Ş., Bayek Ağız ve Diş Sağlığı Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş. (hepsi birlikte Bayındır Sağlık Grubu olarak anılacaktır) tarafından her türlü bilgilendirme, etkinlik, duyuru, anket, tanıtım, açılış, davet vb. hatırlatmaları ile diğer sair iletişim çalışmaları kapsamında tarafıma ticari elektronik ileti (arama, SMS, e-posta vb.) gönderilmesini kabul ediyorum.

Lütfen Üstteki Kutucuğu işaretleyiniz!

Hastanemizde kaydınız var ise direkt randevu alabilmek için tıklayınız